Review Parrot Airborne Cargo Drone

Review-Parrot-Airborne-Cargo-DroneParrot heeft sinds kort een hele serie aan nieuwe drones uitgebracht. De portfolio aan drones wordt op deze manier flink groter. Eén van die drones is de Airborne Cargo Drone. Van deze soort zijn twee uitvoeringen. Een gele, die Travis heet. En een witte, die Mars heet. Zoals de naam al doet vermoeden, kunnen deze drones een vracht meedragen. Je kunt met lego je drone opleuken en veranderen in bijvoorbeeld een vliegende auto. Androidics ontving één van deze drones en hieronder is ons oordeel te lezen.

Inhoud
Review-Parrot-Airborne-Cargo-Drone-2
In de verpakking treffen we de Airborne Cargo Drone aan. Die van ons heet Travis en is de gele uitvoering. Verder zit er een batterij, een USB to Micro USB kabel, een setje stickers, twee bumpers, en een handleiding in het doosje.

Kwaliteit en sensoren
Parrot maakt prachtige producten. Ze zitten altijd stevig in elkaar en voelen zeer degelijk aan. Zo ook de Airborne Cargo Drone. De plastic behuizing is van goede kwaliteit en heeft een mooi design. Bij Travis is deze behuizing geel. Het frame waar de propellers in gemonteerd zijn is zwart, evenals de bumpers die de propellers beschermen. De drone is ongeveer even groot als de Rolling Spider en is daarmee dus een zeer handzame drone.

Review-Parrot-Airborne-Cargo-Drone-4

Als je de Airborne Cargo Drone van voren bekijkt, dan zie je een soort gezichtje, waarbij de ogen twee lampjes zijn. De ogen geven aan in welke stand de drone staat. Als ze groenig zijn, is de drone volledig opgestart en verbonden met je smartphone of tablet. Met de gratis FreeFlight 3 app kun je de drone besturen. De Airborne Cargo Drone maakt verbinding via Bluetooth en is dus zeer eenvoudig te koppelen.

De drone is uitgerust met een aantal sensoren om de vliegervaring zo indrukwekkend mogelijk te maken. Zo wordt er gebruik gemaakt van de 3-as versnellingssensor en gyroscoop. Hiermee wordt elke beweging en hoogteverschil geregistreerd, zodat de Airborne Cargo Drone ongelooflijk stabiel in de lucht blijft hangen. Bij de Rolling Spider kwamen we erachter dat er misschien iets teveel gecorrigeerd werd, waardoor de drone flinke correcties uitvoerde en daardoor zomaar een stuk omhoog of opzij schoot. Bij de Airborne Cargo Drone is dit effect een stuk minder groot en blijft de drone een stuk stabieler op dezelfde positie hangen. Geen plotselinge uitschieters meer dus.

Met de ultrasone sensor wordt de hoogte gemeten tot 4 meter. Als je hoger dan dat gaat, neemt een drukmeter deze meting over. Een naar beneden gerichte camera vergelijkt elke 16 milliseconden een foto van de grond om op die manier de snelheid van de drone te bepalen. Zo kan je op het scherm van je smartphone of tablet zien hoe snel de drone vliegt. Ondanks zijn compacte formaat, kan de Airborne Cargo Drone zeer pittig vliegen. Met een snelheid van 18 km/uur heb je binnen no-time een straatlengte afgelegd. Met de camera kun je overigens ook foto’s maken. Verwacht van deze VGA camera echter geen hoge kwaliteit foto’s.

Review-Parrot-Airborne-Cargo-Drone-6

De sensoren werken allemaal naar behoren en leveren een mooie prestatie. De Airborne Cargo Drone ligt zeer stabiel in de lucht en blijft ook stabiel. De drone reageert direct op elke actie die je maakt via de FreeFlight 3 app. Behalve foto’s maken, lekker snel vliegen en de hoogte in gaan, kun je nog een paar dingen met de drone doen. Met een simpele veegbeweging kun je de drone namelijk in één keer 90 of 180 graden laten draaien.

Je kunt de drone ook de lucht ingooien, zonder bang te hoeven zijn dat de drone kapot klapt op de grond. De sensoren hebben direct door dat de drone in de lucht gegooid wordt en activeren de propellers. Door vanaf je hand de drone in de lucht te gooien, kun je op die manier dus meteen beginnen met vliegen. Dit geeft je het gevoel dat je te maken hebt met een professionele drone. Eenmaal in de lucht kun je zelfs een aantal kunstjes doen, zoals een salto of zijwaartse rol.

Review-Parrot-Airborne-Cargo-Drone-3

Achterin de Airborne Cargo Drone stop je de batterij. De batterij houdt het deze keer wel iets langer uit dan bij de Rolling Spider. De capaciteit is hetzelfde, maar de software is efficiënter geworden, waardoor de drone het zeker 9 minuten achter elkaar uithoudt. 

Travis
Waarom de gele versie Travis heet is ons een raadsel, maar het beestje moet een naam hebben blijkbaar. Wat deze Airborne Cargo Drone uniek maakt, is de mogelijkheid om lego blokjes bovenop te monteren. Zo kan je een kleine vracht vervoeren. Maar veel leuker is natuurlijk om er een heel bouwwerk omheen te maken. Zo kun je ook een de onderkant, op een paar punten, lego vastmaken. Ben je een beetje creatief, dan kun je op die manier een frame met wieltjes aan de drone vastmaken en op die manier je eigen variant van de Rolling Spider creëren. Houdt er rekening mee dat de drone hierdoor zwaarder wordt, waardoor de batterij minder lang meegaat.

Review-Parrot-Airborne-Cargo-Drone-5

Het nut van de ‘cargo’ functie is niet heel duidelijk. Het gaat vooral om de plezierfactor. Met name kinderen zullen op creatieve wijze allerlei constructies op de drone bouwen en zodoende hun eigen unieke drone maken. Hierdoor hebben kinderen waarschijnlijk langer plezier van de Airborne Cargo Drone, vergeleken met de Rolling Spider. Er kan elke keer weer een nieuwe constructie gebouwd worden. Kinderen blijven op die manier creatief en hebben meer plezier aan dit stuk speelgoed. Met het meegeleverde stickervelletje kun je de drone overigens nog wat verder aankleden. 

Conclusie (voordelen/nadelen)
Met een nieuwe serie drones, verwacht je ook een aantal verbeteringen. Als we naar de Rolling Spider kijken, zien we wel een kleine verbetering. Zo gaat de batterij wat langer mee, maar kunnen we gerust zeggen, dat er nog steeds niet heel lang gevlogen kan worden. Een tweede batterij erbij kopen is dan ook aan te raden.

Review-Parrot-Airborne-Cargo-Drone-7

De Airborne Cargo Drone lijkt ook een stukje stabieler in de lucht te hangen. Waar dit precies mee te maken heeft is lastig te zeggen, maar het is wel opvallend. En dus is er ook op dit punt wat verbeterd. Helaas is de kwaliteit van de foto’s niet veranderd. De camera maakt foto’s met dezelfde resolutie als die van de Rolling Spider. Een camera aan de voorkant zou overigens ook niet verkeerd zijn. 

De Airborne Cargo is z’n geld trouwens wel waard. Het lijkt wel alsof Parrot bij elke nieuwe versie weer iets verbeterd op het gebied van vliegkunsten. Deze drone ligt zeer stabiel in de lucht en reageert goed op elke actie van de FreeFlight 3 app. De bumpers beschermen de propellers, maar het stevige geheel zorgt ervoor dat de drone niet makkelijk kapot te krijgen is.

De unieke eigenschap om vracht te vervoeren, of om de drone om te toveren tot je eigen unieke bouwwerk, is vooral voor kinderen interessant. En nu we langzaamaan richting het Sinterklaas en Kersttijdperk gaan, kunnen veel kinderen ongetwijfeld erg blij gemaakt worden met een versie van de Airborne Cargo Drone van Parrot. 

Voordelen

– zeer stabiel
– stevige bouw
– beschermende bumpers
– eenvoudig te bedienen met FreeFlight 3 app
– snel draaien en trucjes
– gooien en vliegen

Nadelen
– geen lange batterijduur
– camera maakt lage kwaliteit foto’s
– ‘cargo’ functie, vooral op kinderen gericht

Prijs: €99 bij Parrot

Meer info: Parrot

Eric Eissens

Schrijver van Reviews. Dol op gadgets, graag op de hoogte van alle nieuwtjes rondom Android, en kan nooit wachten op de nieuwste mobieltjes.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.