Zuiniger met je abonnement omgaan

Mijn dochter, nu bijna vijftien, kreeg haar eerste smartphone op haar twaalfde. Een Blackberry want die kon pingen en dat deed haar sociaal netwerk ook. Ik had haar gewaarschuwd en voorgelicht maar ze produceerde toch een rekening van 150 euro. Resultaat, telefoon een maand kwijt.

 

 

 

Wat doen we?
We nemen een abonnement wat hoofdzakelijk bestaat uit:
– bellen
– sms’en
– internet
We gaan aan de slag en schrikken ons vervolgens kapot van de rekening!

Je koopt eigenlijk geen telefoon, je koopt een computer die ook kan telefoneren. Om te kunnen telefoneren heb je een provider nodig die zijn service daarop ingericht heeft,
deze service loop via je zogenaamde simkaart.
1. Als je belt kost dat geld
2. Als je SMS’t kost dat geld
3. Als je via je provider van het internet gebruik maakt kost dat geld

Hoeveel geld dat kost is afhankelijk van het contract dat je hebt afgesloten bij je provider. Dat bestaat altijd uit:
1. Een aantal vrije belminuten
2. Een aantal gratis smsjes
3. Een bepaalde hoeveelheid MB internet gebruik

Dit zijn op zich duidelijke afspraken tot je naar het buitenland gaat want daar moet jouw provider gebruik gaan maken van een provider in dat land. Het probleem wat dat oplevert met bijvoorbeeld Roaming en extreem hoge rekeningen kent iedereen wel van het nieuws. We gaan het daar nu even niet over hebben want we blijven in Nederland.

Alle drie genoemde services die je provider je biedt: bellen, SMS’en en internet zijn ook op een andere manier mogelijk en zelfs kosteloos. Op je mobiel kan je op veel punten instellen of er wel of niet automatisch gebruik gemaakt moet worden van WiFi of je pakket-gegevens.

Bellen
Er zijn behoorlijk veel aanbieders die bellen via het internet (VOIP of voice over IP) mogelijk maken en zolang je dit via gratis WiFi doet is het dus ook gratis. De bekendste aanbieder is toch wel Skype als je het mij vraag. Als je van computer naar computer belt wordt er altijd alleen maar gebruik gemaakt van internet (gratis dus). LET OP: je telefoon is een computer.
Je moet dan wel het internet gratis betreden (via WiFi) anders betaal je data-kosten.

SMS
SMS loopt via je provider. Mijn provider heeft dat gratis gemaakt omdat SMS eigenlijk (wat betreft het betalen ervoor) achterhaald is. Maar communiceren d.m.v. het uitwisselen van korte berichtjes kan ook via MSN, WhatsApp, Facebook, Skype en wat al niet meer.

Internet
Gebruik maken van het internet kan op 2 manieren namelijk via je provider (ik heb Vodafone) of via WiFi. Bij je provider heb je tegenwoordig een datalimiet die je in je contract hebt afgesloten. Daarna moet je per Mb gaan betalen. Het voordeel daarvan is wel dat je ook internet hebt als er geen open WiFi in de buurt is.

WIFI
WiFi staat voor draadloze netwerk verbindingen. Het heeft, zoals veel mensen fout denken, nog niets met internet te maken. Het heeft pas iets met internet te maken als binnen het WiFi netwerk ook internet aanwezig is. In de meeste gevallen is dat wel zo vandaar de misvatting.

Een fictief voorbeeld om mijn punt duidelijk te maken:
WiFi wordt verzorgt door een wireless router (computer die het netwerk regelt). Computers die WiFi hebben (je telefoon is er zo één) zijn in staat de omgeving af te scannen en te kijken of er een wireless network in de buurt is. Loop je in de stad dan zul je een aantal netwerken vinden en soms een paar die min of meer open zijn. KPN geeft bijvoorbeeld tijdelijk vrij toegang en sommige bedrijven zoals de Bakker Bart geven je gewoon toegang. Bij KPN kan je een abonnement afsluiten (dat kost dan weer geld) waardoor je altijd van hun WiFi gebruik mag maken. Bakker Bart vraagt geen geld maar hoopt natuurlijk te verdienen doordat mensen op hun terras of in de zaak gaan zitten.

Al met al komt het erop neer dat doordat je gebruik maakt van openbare WiFi netwerken, je geen aanspraak maakt op je databundel (waar je dus voor betaald).

DATA
Maak je toch gebruik van je data-bundel (provider internet) dan kan je ook bezuinigen. Bij Gmail en je browser kun je bijvoorbeeld instellen of foto’s ook automatisch geladen moeten worden, staat dit aan dan worden alle foto’s die je tegenkomt tijdens het surfen automatisch gedownload. Je kan dit uitzetten om het pas weer aan te zetten wanneer je de juiste website gevonden hebt.

Je maakt misschien zelf foto’s die je verstuurd want je vrienden doen het ook. De foto’s die jij maakt en aan je vrienden verstuurd kosten je niets, dat heet uploaden. Maar als je vrienden die foto’s willen zien moeten ze, ze downloaden en dat kost wel geld/data. De providers vinden dit prachtig, want jij bent sneller door je bundel heen dus wees slim en maak even wat afspraken met je vrienden dat je alleen kleinere foto’s verstuurd. De kwaliteit van het bekijken op je minischerm wordt er niet minder door.

ROAMING
Eigenlijk zou ik zeggen uit laten staan of uitzetten. Roaming is zoveel als buiten het bereik (meestal land) van jouw provider gebruik maken van een ander netwerk. Als je hem aan zet dan pikt een provider in het buitenland jou op en gaat communiceren met jouw provider. Jij en je provider zijn dan niet meer afhankelijk van jullie contract maar van de voorwaarden van die buitenlands provider en deze heeft weer niets met jullie want je bent maar heel even klant en dus schroeft hij zijn prijzen zover mogelijk op. Ben je in het buitenland zoek dan even een WiFi punt in een café, op de camping of waar dan ook en dan is het weer gratis.

RTFM
Read The Fucking Manual. Dat geldt zeker voor je mobiel omdat veel bedrijven, apps, providers etc. gebruik maken van jouw onwetendheid om geld uit je zak te kloppen. Bij mijn eerste zoektocht naar een smartphone was het verschil voor exact hetzelfde abonnement met dezelfde telefoon 180 euro tussen twee winkels die 10 meter van elkaar zaten. RTFM kan je veel geld opleveren en daarmee bedoel ik niet allen het lezen van de handleiding van je smartphone, dit geldt over het algemeen: “Lees je in en verzamel informatie”.

Redactie

Op de redactie bieden we alle schrijvers bij Androidics de kans om algemeen nieuws over Android te plaatsen. Wil je onze redactie versterken? Mail dan naar omiwebdesigninfo[at]gmail.com

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.