Review Parrot Jumping Sumo

Review-Parrot-Jumping-SumoRadiografisch bestuurbare auto’s kennen we allemaal wel. Misschien heb je er zelf wel eentje gehad. De kunsten van zo’n auto blijven over het algemeen beperkt tot heel hard rijden. Tegenwoordig is er echter al veel meer mogelijk. Dit soort autootjes kunnen veel compacter gebouwd worden. Ook kunnen ze voorzien worden van allerlei technische snufjes. Je hebt zelfs geen vierwieler nodig om het een raceautootje te noemen. Parrot heeft zo’n compact, technologisch hoogstandje op twee wielen uitgebracht. Dit karretje wordt de Jumping Sumo genoemd. En behalve rijden, kan hij ook nog springen én filmen én stunten én geluiden maken én… Hier volgt ons oordeel.

Inhoud
Review-Parrot-Jumping-Sumo-3
Als je de doos opent zie je direct de Jumping Sumo zitten. Verder vindt je een 550mAh batterij, een  USB-kabel om de de Sumo mee op te laden, een handleiding en een aantal stickers om je Jumping Sumo mee op te leuken. Het geheel zit in een verrassend compacte doos en neemt daardoor niet veel ruimte in beslag.

Rijden, stunten en filmen
Wat meteen opvalt is hoe licht het apparaatje is. Dat is misschien ook wel nodig om de springfunctie zo optimaal mogelijk te laten werken. Als eerste moet de batterij worden geïnstalleerd. Dit gaat zeer eenvoudig en de batterij zit ook goed vast in de behuizing. Direct daarna start de Sumo automatisch op. Dit duurt zo’n 30 seconden en gaat gepaard met een grappig geluidje. Via de Wi-Fi instellingen van je smartphone of tablet, maak je vervolgens verbinding met deze tweewieler. Je hebt dan tot 50 meter bereik en dat is meer dan genoeg. Daarna ben je klaar om te gaan rijden en stunten.

Review-Parrot-Jumping-Sumo-2

Net als bij de Bebop Drone bestuur je de Jumping Sumo via de gratis FreeFlight 3 app. Deze heb is beschikbaar voor iOS, Android en Windows Phone. Dankzij deze app heb je controls om de Jumping Sumo, met een topsnelheid van 7 km/u, vooruit en achteruit te laten rijden. Ook kun je met een korte veeg omhoog, omlaag, naar links of naar rechts, de minidrone 90 of 180 graden laten draaien. Zo kun je zeer scherpe bochten maken of in zeer krappe ruimtes keren. Ook kun je zelf bepalen hoe ruim de bochten genomen worden, door je tablet of smartphone naar links of naar rechts te kantelen. Zo heb je volledige controle over de Jumping Sumo. Het werkt zeer nauwkeurig en snel, waardoor je je echt kunt focussen op het afleggen van een parcours.

Review-Parrot-Jumping-Sumo-7

Leg je bijvoorbeeld wat obstakels op de grond en zet je halverwege een voetenbankje neer, dan kun je al een aardige parcours afleggen. Dankzij de stunts die deze minidrone kan uitvoeren, maak je het spelen met de Jumping Sumo nog leuker. En de hoofdfunctie is natuurlijk het feit dat de Sumo kan springen. Maarliefst 80 centimeter omhoog. Op of over het voetenbankje springen is dus kinderspel. Persoonlijk vind ik de stunts al erg leuk om mee te spelen. Je kunt de Jumping Sumo bijvoorbeeld rondjes laten spinnen, een golfbeweging laten maken, en een slalom laten rijden. Bij het uitvoeren van deze stunts maakt de Jumping Sumo ook nog eens allerlei geinige geluidjes. Alsof het apparaatje met je communiceert. De mensen aan wie ik de Sumo heb laten zien, zijn vooral verrast door het feit dat het karretje kan springen. Dat is iets wat je niet verwacht. Deze functie maakt wel veel lawaai overigens, dus kijk uit dat je de kat niet wakker maakt. Katten vinden het karretje trouwens ook erg interessant.

Review-Parrot-Jumping-Sumo-5

Als je eenmaal de verschillende functies hebt verkend en je bent vertrouwd met de besturing, dan is het wel zo leuk om een filmpje te maken. Er zit namelijk ook nog een camera in dit high-tech speeltje. Via de camera kun je goed zien waar de drone allemaal heenrijdt, dus je hoeft niet eens van je stoel te komen. Met de record-knop kun je beginnen met het opnemen van een filmpje. Helaas zit er niet genoeg opslag in het apparaat zelf, dus moet je een USB-stick aansluiten. Dat moet dan wel een stick zijn met een micro-USB aansluiting. Die zijn er echter niet zoveel en dus zul je een micro-USB adapter erbij moet gebruiken. Mocht Parrot een 2.0 versie uitbrengen van de Jumping Sumo, dan is het wellicht een idee om een paar gigabyte aan opslag toe te voegen. Bovendien is de camera niet van hoge kwaliteit, dus daar zou een upgrade ook niet misplaatst zijn.

Kwaliteit
De kwaliteit van de Jumping Sumo is goed tot zeer goed. Het is een zeer robuust speeltje en ik denk niet dat er zomaar iets kapot zal gaan waardoor ‘ie niet meer kan rijden of springen. Bovendien, als er iets kapot gaat, dan zijn er allerlei losse onderdelen te koop om je minidrone te repareren.

Review-Parrot-Jumping-Sumo-4

Het frame van de wielen is van plastic, terwijl de “band” van piepschuim is. Het is aan te raden om vooral binnen of op vlakke ondergronden te rijden. De kwaliteit van het piepschuim lijkt goed genoeg, maar als je buiten rijdt zal het piepschuim door steentjes en dergelijke, beschadigingen oplopen.

De geluiden die gemaakt worden geven de Jumping Sumo een karakter. Bij elke beweging of stunt klinkt een ander geluidje. Zelfs als je het karretje oppakt maakt ‘ie een soort schreeuwerig geluidje. Helaas werkt het geluid in onze testversie niet meer. Dan is meteen te merken dat het geluid een essentieel onderdeel is van het plezier wat je met deze minidrone beleefd. Op verschillende forums is te lezen dat dit probleem bij meer mensen voorkomt. Het is daarom aan te raden om de FreeFlight app en de firmware van de Jumping Sumo direct te updaten, zodra er een nieuwe versie beschikbaar is. Dat zou het probleem moeten verhelpen.

Review-Parrot-Jumping-Sumo-6

De batterij van 550mAh is genoeg voor 15 á 20 minuten speelplezier. Maar maak je veel gebruik van de verschillende stunts dan zie je het batterijpercentage snel dalen. Ook het springmechanisme zorgt voor een sterke daling van de hoeveelheid energie. Een langere batterijduur is wel gewenst, want als je eenmaal de smaak te pakken hebt, wil je blijven spelen.

Conclusie (voordelen/nadelen)
De Parrot Jumping Sumo is een zeer gaaf speeltje. De stunts en de geluidjes maken van de minidrone een speels apparaat waar ook volwassenen blij van worden. Toch is de Jumping Sumo meer bedoelt voor de tieners onder ons. Het blijft vooral leuk als je er filmpjes mee wilt maken en elke keer nieuwe uitdagend parcours wilt afleggen. Met een prijs van ongeveer 159 euro is de Jumping Sumo niet goedkoop. Bovendien mag je verwachten dat alles goed blijft werken en zeker het geluid niet het eerste is dat stopt met werken. Toch is het een uitgebreid speeltje met een aantal unieke eigenschappen die zeer in de smaak zullen vallen bij de jeugd. Ik ben erg benieuwd wat versie 2.0 te bieden zal hebben.

Voordelen

  • gave geluiden
  • leuke selectie stunts
  • reparatieonderdelen zijn te koop
  • de springfunctie is zeer leuk en uniek
  • via de camera te volgen

Nadelen

  • korte batterijduur
  • geen opslag voor video
  • niet werkend geluid
  • beter niet buiten te gebruiken

Prijs: €159,- in de Nederlandse webwinkel van Parrot

Meer info: Parrot.nl

Eric Eissens

Schrijver van Reviews. Dol op gadgets, graag op de hoogte van alle nieuwtjes rondom Android, en kan nooit wachten op de nieuwste mobieltjes.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.