Review Xiaomi Redmi 5 Plus: Ultieme 18:9 Budget Smartphone?

review-redmi-5-plus-8Kort geleden hebben wij op de redactie van Androidics.nl de populaire Xiaomi Mi A1 getest. Voor veel consumenten is de Mi A1 mede dankzij de aantrekkelijke software de ultieme budget-smartphone. Xiaomi heeft onlangs echter een nieuwe interessante budget-smartphone geïntroduceerd onder de naam Redmi 5 Plus. Wij hebben de smartphone deze maand mogen testen en in deze review lees je ons oordeel over dit toestel.

Inhoud
review-redmi-5-plusBij elke review kijken wij even kort naar de inhoud van de verpakking. In de doos van de Xiaomi Redmi 5 Plus zit naast de smartphone ook een adapter, een oplaadkabel, een rubberen beschermhoesje, een pin om de SIM-kaart aansluiting mee te openen en een gebruikershandleiding.

Design
Voordat we ingaan op de specificaties van de Redmi 5 Plus bekijken we eerst het uiterlijk van de smartphone. De Redmi 5 Plus heeft namelijk een uiterlijk dat we niet vaak tegengekomen op budget-smartphones. Net als de vlaggenschip-toestellen van onder andere LG en Samsung beschikt het scherm van de Redmi 5 Plus over een 18:9-beeldverhouding (of 2:1). Dankzij deze “aspect ratio” heeft de smartphone wat dunnere schermranden.

De randen zijn inderdaad dunner in vergelijking met bijvoorbeeld de Xiaomi Mi A1 of de Mi 5, maar het valt wel op dat de randen dikker zijn dan die van de high-end smartphones met 18:9-beelscherm. Zo heeft de Redmi 5 Plus nog een redelijke kin, ondanks dat de vingerafdrukscanner aan de achterkant is geplaatst. Vermoedelijk is het toch nog moeilijk om tegen een lage prijs minimale schermranden te verwezenlijken.

review-redmi-5-plus-2

De bouwkwaliteit is dik in orde. Het grootste gedeelte van de behuizing bestaat uit aluminium, op de plastic boven- en onderkant aan de achterzijde na. Aan de achterkant zien we verder een standaard camera, met daaronder een dual-LED-flitser en een vingerafdrukscanner. De camera aan de voorkant heeft een LED-flitser voor het maken van selfies in het donker.

review-redmi-5-plus-4

Aan de bovenkant zit nog gewoon de traditionele 3.5mm koptelefoonaansluiting. Dit is een voor veel mensen een groot pluspunt. Aan de onderkant zit de speaker en de aansluiting voor de usb-kabel.

Specificaties en functies
De Xiaomi Redmi 5 Plus is een budget-smartphone, maar beschikt wel over zeer nette specificaties. Zo zorgt de Qualcomm Snapdragon 625-processor er bijvoorbeeld voor dat 3D-spellen soepel draaien. Ook is deze Snapdragon-processor energie-efficiënt. Dit in combinatie met de grote 4000mAh accu zorgt ervoor dat de smartphone 2 dagen meegaat op één acculading. Wij hebben de volledige specificaties hieronder even op een rijtje gezet.

Specificaties

  • 5.99-inch FHD+ scherm (2160 x 1080 pixels)
  • 2.0GHz Snapdragon 625-processor
  • 3GB of 4GB werkgeheugen
  • 32GB of 64GB opslagruimte (uitbreidbaar)
  • 12 megapixel f/2.2 camera aan de achterkant (dual-led-flitser)
  • 5 megapixel camera aan de voorkant (led-flitser)
  • 4000mAh accu
  • vingerafdrukscanner (achterkant)
  • dualSIM-ondersteuning

Software
De Redmi 5 Plus draait op MIUI 9.2, dat is gebaseerd op Android 7.1 (Nougat). De MIUI-schil komt met een hoop extra functies en draait een stuk stabieler dan voorgaande versies van Xiaomi’s schil. Wij hebben de Chinese versie als review exemplaar ontvangen, waardoor er verschillende apps zijn voorgeïnstalleerd. Deze kun je gelukkig gewoon verwijderen als je hier geen behoefte aan hebt. Ook staat op de Chinese versie geen Play Store geïnstalleerd, omdat de apps van Google niet in China beschikbaar zijn. De Play Store moesten we dus zelf even installeren. Je kunt hier echter gewoon de internationale versie aanschaffen. Op de internationale versie staan geen Chinese-apps geïnstalleerd en is de Play Store wel gewoon aanwezig.

review-redmi-5-plus-6

Camera
De camera op de Redmi 5 Plus maakt in lichte omgevingen prima foto’s voor een budget-toestel. Uiteraard komt de fotokwaliteit niet in de buurt van de foto’s die je kunt maken met de Pixel 2 of Galaxy S8, maar voor een budget-smartphone van 160 euro zijn de foto’s zeker niet slecht. In het donker heeft de smartphone wat meer moeite met het maken van mooie foto’s. De selfie-camera is ook erg goed voor een budget-smartphone.

Accu
Zoals eerder aangegeven heeft de Redmi 5 Plus een opvallend grote accu met een capaciteit van 4000mAh. Deze accu heeft ondersteuning voor snelladen, waardoor je de accu van 0% tot 100% kunt opladen in ongeveer 2 uur. Na het opladen kun je de smartphone, als je niet veel spellen speelt, weer twee dagen gebruiken.

review-redmi-5-plus-3

Overige functies
De vingerafdrukscanner aan de achterzijde werkt erg goed en reageert zeer snel. De enkele speaker aan de onderzijde geeft een net geluid voor een budget-toestel, maar is verder niet indrukwekkend. De led-flitser aan de voorkant is een leuk extraatje dat we lang niet altijd tegenkomen op smartphones. Verder maakt dualSIM-ondersteuning de smartphone geschikt voor twee verschillende telefoonnummer en komt de smartphone met een eigen rubberen beschermhoesje, wat altijd leuk is meegenomen.

Conclusie (Voordelen / Nadelen)
De Redmi 5 Plus is een smartphone met een moderne uitstraling en een opvallend lage adviesprijs. Intern vinden we prima mid-range specificaties en het langwerpige scherm met een 18:9-beeldverhouding heeft een hele mooie uitstraling. De Redmi 5 Plus voelt premium aan en de grote accu zorgt ervoor dat je de smartphone twee dagen kunt gebruiken op één acculading. Al met al is de Redmi 5 Plus één van de beste budget-smartphones van dit moment.

Redmi 5 Plus vs Mi A1
Kan de Xiaomi Redmi 5 Plus concurreren met de Xiaomi Mi A1? Dat hangt van de gebruiker af. Als stock-Android en snelle updates voor jou het belangrijkst zijn dan is de Mi A1 een stuk interessanter. Ben je echter opzoek naar een toestel met een een langwerpig 18:9-scherm met dunne schermranden dan is de Redmi 5 Plus misschien interessanter. Ook is de Redmi 5 Plus iets goedkoper dan de Mi A1 en heeft de smartphone een lange accuduur. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat beide toestellen erg goed zijn.

Voordelen
– complete smartphone, met beschermhoesje
– mooi groot scherm
– snelle vingerafdrukscanner
– degelijke camera
– grote accu
– uitbreidbare opslagruimte

Nadelen
– wij hebben de Chinese versie van de Redmi 5 Plus uit China ontvangen, waardoor we handmatig de Google Play Store moesten installeren. Op de internationale versie is de Play Store wel gewoon geïnstalleerd.

Je kunt de internationale versie van de Redmi 5 Plus hier kopen voor slechts 162 euro. De smartphone is verkrijgbaar in de kleuren zwart, goud, blauw en roze goud.

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.