“De EU Wil Google Miljardenboete Geven Voor Machtsmisbruik”

Google-EUDe Europese Unie wil Google een enorme boete geven voor machtsmisbruik. De boete kan oplopen in de miljarden en moet andere IT-giganten afschrikken.

Google wordt beschuldigd van machtsmisbruik van zijn zoekmachine door eigen diensten opvallend aan de top van de zoekresultaten weer te geven en de diensten van de concurrentie juist te begraven. In april heeft de Europese Unie gedreigd met een boete, maar Google kreeg wel een kans om eerst te reageren zodat de Amerikaanse IT-gigant zich kan verdedigen en eventueel de schade kan beperken. Google heeft echter nog niet gereageerd waardoor de kans toeneemt dat Google een boete zal ontvangen.

Bloomberg heeft documenten in handen gekregen waaruit blijkt dat de boete gebaseerd zal worden op de omzet van Adwords van Europese gebruikers. Het gaat om de omzet vanaf 2010 waardoor de boete waarschijnlijk kan oplopen tot enkele miljarden euro’s. De EU heeft al drie keer geprobeerd tot een schikking te komen met Google, maar dit werd elke keer geweigerd. Het lijkt er nu dan ook op dat de EU geen andere keuze heeft dan Google ook daadwerkelijk een boete te geven. De EU kan naast het geven van een boete ook eisen dat Google zijn werkwijze aanpast.

De Europese Unie heeft al vaker grote boetes gegeven aan IT-bedrijven vanwege machtsmisbruik. Zo kreeg Intel al eens een boete van 1,06 miljard euro en Microsoft een boete van 2,24 miljard euro.

bron [techzine]

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *