De gevaren van openbare wifi-netwerken

openbaar-WiFiTegenwoordig is het belangrijker dan ooit dat we continu verbonden zijn. We willen altijd kunnen checken of we nog mailtjes of appjes binnen hebben gekregen, wat het laatste nieuws is en of er nog foto’s op sociale media zijn gepost. Openbare netwerken lijken daarom een welkome oplossing, maar hoe betrouwbaar zijn die?

Hoewel het merendeel van de Nederlanders tegenwoordig zulke enorme internetbundels hebben dat ze nooit zonder internet komen te zitten, zijn er alsnog momenten dat je wifi nodig hebt. Met name op vakantie is het een van de eerste dingen die veel toeristen doen: checken of er wifi is in een café, op een dorpsplein of in het hotel. Hoe fijn die openbare netwerken ook zijn, er kleven veel risico’s aan vast.

Openbaar is ook echt openbaar

De naam zegt het al: een openbaar netwerk is toegankelijk voor iedereen. Dat betekent dus ook dat mensen die minder goede bedoelingen hebben er gebruik van kunnen maken, met alle gevolgen van dien. Hackers kunnen namelijk op zo’n openbaar netwerk meekijken met wat jij op internet uitspookt. Dat kan onschuldig zijn, als je slechts een nieuwssite bezoekt, maar op het moment dat je wachtwoorden gebruikt voor je e-mail of sociale media, loop je het risico dat deze gegevens in verkeerde handen vallen. Nog erger: als je een betaling doet, bijvoorbeeld voor een hotelreservering of voor een vliegtuigboeking, dan kan het zijn dat je creditcard gegevens bij de verkeerde mensen terecht komen.

Naast het gevaar dat je wachtwoorden in de verkeerde handen vallen, kunnen hackers via openbare netwerken toegang krijgen tot verbonden apparaten. Zo kunnen ze in alle mappen van je computer of smartphone kijken, en dat kan hele vervelende situaties met zich meebrengen.

Ransomware en Virussen

Een fenomeen waar mensen wereldwijd – en helaas ook Nederlanders – de afgelopen jaren steeds vaker kennis mee hebben gemaakt is ransomware. Bij ransomware wordt je computer gegijzeld door een softwareprogramma, wat inhoudt dat alle gegevens versleuteld worden tot een bepaald bedrag wordt overgemaakt naar de hacker achter het softwareprogramma. Het te betalen bedrag kan oplopen in de duizenden euro’s en zulke ransomware kan vooral via openbare netwerken geïnstalleerd worden. Toch betekenen de risico’s niet dat je geen gebruik kan maken van openbare netwerken. Zolang je jezelf maar goed beveiligd, hoeft er weinig aan de hand te zijn.

Wat te doen?

De beste manier om je te beveiligen tegen hackers op openbare netwerken is via een VPN-verbinding. Wat is VPN? Een VPN is een manier om je verbinding op ieder moment, op welk netwerk dan ook, volledig af te grendelen. Je creëert via een VPN-verbinding dus eigenlijk een privénetwerk binnen een openbaar netwerk, waar hackers niet tussen kunnen komen. Je versleutelt al je gegevens op zo’n manier.

Als je jezelf nog beter wilt beschermen, moet je bij het bezoeken van websites zorgen voor SSL-verbindingen. Een website met een SSL-verbinding zorgt ervoor dat persoonlijke gegevens als wachtwoorden extra goed beveiligd zijn, zodat zelfs op een openbaar netwerk buitenstaanders minder goed kunnen meekijken. Je kan herkennen of een website een SSL-certificaat heeft door te checken of er voor het webadres https:// staat, en niet http://. Veel browsers geven die veilige optie ook weer door simpelweg een slotje in de adresbalk te plaatsen.

Denk dus nooit: dit overkomt mij toch niet. Het kan iedereen overkomen, en veiligheid staat daarom altijd op één.

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.