OV-chip mobiel: zo is jouw smartphone een OV-chipkaart

OV-chipkaart smartphoneInchecken in het openbaar vervoer met je smartphone? Dat is geen toekomstmuziek meer, maar werkelijkheid! Handig, want hierdoor hoef je niet meer bang te zijn de ‘ouderwetse’ OV-chipkaart te vergeten. Want wie vergeet nou zijn telefoon?! Maar een smartphone instellen als OV-chipkaart: hoe doe je dat eigenlijk?

Zo werkt inchecken met je smartphone
Net als met een gewone OV-chipkaart check je met je smartphone in via NFC. Het werkt dus precies hetzelfde. Voordat je bijvoorbeeld de trein pakt, hou je de telefoon tegen de toegangspoort van het treinstation. Bliep: ingecheckt! Net als met een gewone OV-chipkaart. Het werkt dus heel makkelijk, maar eerst moet je OV-chip mobiel instellen. We leggen je graag stap voor stap uit hoe je dit doet.

Beperkte functionaliteit
De OV-chipkaart die je met OV-chip mobiel gebruikt is geen kopie van je gewone OV-chipkaart. Het is een eigen kaart met zijn eigen tegoed. Hiermee kun je voorlopig alleen op saldo reizen. Dit saldo waardeert zichzelf automatisch op als je tegoed op is. Je hoeft dus niet bij een oplaadpunt tegoed op OV-chip mobiel te zetten.
Het is nog niet mogelijk om een abonnement of trajectkaart op OV-chip mobiel te zetten. Er wordt wel druk aan gewerkt zodat dit straks wél kan. Maar wanneer precies? Dat is nog onbekend. Producten die niet persoonsgebonden zijn, zoals samenreiskorting of een dagkaart voor je fiets, kun je al op OV-chip mobiel zetten. Het is wél mogelijk om met leeftijdskorting te reizen. Hiervoor hoef je niets in te stellen, want dit gebeurt automatisch. Bij registratie geef je namelijk je geboortedatum door. Op basis daarvan weet OV-chip mobiel of je in aanmerking komt voor leeftijdskorting.

Dit heb je nodig
Er zijn een aantal voorwaarden voordat je telefoon geschikt is als OV-chipkaart. Het maakt niet uit of je Prepaid of Sim Only hebt:
– Je telefoon heeft Android-versie 4.4 of hoger.
– In je telefoon zit een NFC-chip.
– Je hebt een NFC-simkaart.

De softwareversie van je Android-telefoon achterhalen
Je kunt je telefoon alleen instellen voor OV-chip mobiel als hij op Android 4.4 of hoger draait. Deze Android-versie is alweer een jaar of drie oud. De kans is dus groot dat jouw smartphone aan deze eis voldoet. Wil je het zeker weten? Je achterhaalt zo de softwareversie van je Android-smartphone:
– Open het instellingenmenu.
– Druk op ‘Info telefoon’.
– Druk op ‘Softwaregegevens’.
– Je ziet de softwareversie van jouw telefoon onder ‘Android-versie’.

Heeft mijn telefoon een NFC-chip?
Ook als je een NFC-simkaart hebt, heeft je telefoon een NFC-chip nodig. Je ziet niet aan de buitenkant of er zo’n chip in je telefoon is ingebouwd. Daarom zie je hier een volledige lijst van alle smartphones met een NFC-chip. Staat je telefoon ertussen? Mooi! Dan heeft ‘ie een NFC-chip.

Achterhalen of je een NFC-simkaart hebt
Je smartphone is alleen als OV-chipkaart te gebruiken als je een NFC-simkaart hebt. Deze techniek is de drijvende kracht achter de OV-chipkaart. De NFC-simkaart zorgt er straks namelijk voor dat je kunt in- en uitchecken. Op Mijn Simyo zie je bij ‘Instellingen’ onder het tabblad ‘Simkaart’ of je een NFC-simkaart hebt. Heb je deze niet? In hetzelfde scherm bestel je een NFC-simkaart.

Je smartphone instellen als OV-chipkaart
Nu is het tijd om de volgende apps te downloaden:
– OVCM;
– OV-chip wallet;
– NFC Manager.

Deze apps download je via de Google Play Store of door op de links hierboven te drukken. Ovchipmobiel.nl legt het iets anders uit, maar het instellen gaat nóg soepeler als je van tevoren de apps downloadt en onze uitleg volgt.
Zijn de apps geïnstalleerd? Tijd om je smartphone om te toveren in een OV-chipkaart! Als het goed gaat, duurt dit ongeveer een kwartiertje:
– Open op je telefoon de internetbrowser.
– Ga naar ov-chipmobiel.nl.
– Scroll naar beneden en druk onder ‘Start installatie voor KPN, Simyo, Telfort of Yes Telecom’ op ‘Aan de slag’.
– Scroll naar beneden en druk onder ‘Installeer OV-chip mobiel’ op ‘Installeren’.

Je telefoon opent nu de Google Play Store en toont je de app ‘OV-chip wallet’, die je al hebt geïnstalleerd:
– Druk op ‘Openen’ en ga akkoord met de voorwaarden.
– Druk op ‘Verder’ en daarna op ‘Toestaan’.
– Druk op ‘Kaart Toevoegen’.

Je telefoon opent nu de NFC Manager-app:
– Druk op ‘Doorgaan’ en op ‘Toestaan’.

De app controleert nu of je smartphone en simkaart geschikt zijn voor NFC-functies:
– Druk, zodra de app klaar is met de controles, op ‘Afsluiten’.

Je belandt nu in het introductiescherm van de OVCM-app:
– Druk op ‘Volgende stap’ om door te gaan.
– Vul je persoonlijke gegevens in en druk op ‘Volgende stap’.
– Selecteer het bedrag waarmee je OV-chip mobiel automatisch wil laten opwaarderen als het tegoed op is.
– Ga akkoord met de voorwaarden voor de machtiging en druk op ‘Volgende stap’.
– Ga akkoord met de algemene voorwaarden en bestelvoorwaarden en druk op ‘Volgende stap’.
– Druk op ‘Betalen’.

Je betaalt nu via iDeal 1 eurocent. Nu denk je misschien, waarom? De OV-chipkaart kan dan straks automatisch opwaarderen als je tegoed op is. Doe je dit niet, dan kun je jouw telefoon niet als OV-chipkaart gebruiken. Nadat je betaald hebt, kom je weer terug in de OVCM-app:
– Druk op ‘Verder’.
– Druk op ‘OK’ en op ‘Toestaan’.

De app maakt je simkaart nu geschikt voor OV-chip mobiel. Als je simkaart is voorbereid, kom je in het startscherm van de OVCM-app terecht. Vanaf dan kun je met jouw smartphone inchecken in het OV. Het klopt dat je tegoed op 0 euro staat. Op het moment dat je incheckt in het OV, komt er saldo op OV-chip mobiel te staan. Hoeveel geld dat is? Dit is het door jou aangegeven bedrag waarmee de OV-chipkaart zich automatisch opwaardeert zodra je tegoed op is.

Inchecken met een lege batterij
Je kunt OV-chip mobiel ook gebruiken als je smartphone leeg is. Hoe kan dat? Je checkt in via de NFC-simkaart en die werkt ook als je telefoon uit staat of leeg is. Het tegoed staat op de simkaart, niet in de OVCM-app. Hierdoor zijn je incheckgegevens extra goed beschermd. Niemand heeft hier toegang toe, ook een provider niet. Wij zullen dus nooit inzicht hebben in je reisgedrag!

En mijn iPhone dan?
Het is niet mogelijk om je iPhone als OV-chipkaart te gebruiken. Nieuwe iPhones hebben wél een NFC-chip, maar alleen de app Apple Pay kan deze chip gebruiken. Het is dus wachten tot Apple de NFC-chip in de iPhone ook beschikbaar stelt voor andere apps.

OV-chip mobiel: tussenstop of eindstation?
Het is de bedoeling dat OV-chip mobiel op termijn de huidige OV-chipkaart vervangt. Ook het handmatige inchecken verdwijnt op termijn misschien. Fabrikanten en ontwikkelaars werken druk aan technieken die het mogelijk maken dat je automatisch incheckt als je de trein in stapt. Daarmee is de komst van OV-chip mobiel een handige tussenstop op weg naar het eindstation: automatisch inchecken zonder dat je iets hoeft te doen. Maar voor nu: succes met inchecken via je smartphone!

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

1 Reactie

  1. Jochem schreef:

    Het werkt ook niet met Android 7 Nougat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.