Laat Geluid Leven Via Een Docking Station

Dockingstation.speakerIn dit tijdperk van moderne en hippe gadgets mag een docking station die het geluid van jouw mobiel apparaat afspeelt zeker niet ontbreken. Zo heb je je eigen mobiele speaker. Maar wat is het en hoe werkt het? Daar lees je meer over in dit artikel.

Wat is het?
Een docking station is een apparaat waarmee je een elektronische verbinding legt tussen diverse apparaten. Zo kan je harde schijven aansluiten, je telefoon/tablet opladen, een laptop aansluiten en muziek laten afspelen. Een docking speaker is dus verbonden met het docking station om zo de input te laten afspelen.

Aansluitingen
Om geluid uit je speaker te laten komen via een dockingstation heb je een speler zoals een smartphone of tablet nodig met de juiste aansluiting op het docking station. Want vaak zijn deze merkafhankelijk en kan je niet altijd een apparaat aansluiten omdat er toevallig een docking station op je microset bestaat. Het beste kijk je dus naar het hetzelfde merk, dan weet je altijd dat je goed zit. Meestal zijn er standaard aansluitingen voor Samsung/iPad/iPod apparaten. Steeds meer docking stations ondersteunen gelukkig ook draadloze verbindingen. Vraag eventueel bij de winkel waar je het wilt kopen welke verbindingen en apparaten het dockingstation ondersteunt.

Verschillen
Er zijn vele soorten manieren om geluid uit een speaker te toveren. Op je pc zitten bijvoorbeeld vaak pc speakers aangesloten waarbij je het geluid vanaf je pc regelt, eventueel met fysieke knoppen die bij de computer speakers zijn ingebouwd. In de pc heb je een geluidskaart die via audiokabels geluid stuurt naar elke afzonderlijke speaker. Een andere manier is je geluid via een versterker met diverse speakers in een opstelling plaatsen (bijvoorbeeld in de woonkamer). Met een telefoon of tablet heb je veel meer vrijheid om het geluid ten gehore te brengen. Zo kan je met Chromecast het geluid naar je televisie sturen, waarbij het geluid weer wordt doorgestuurd naar bijvoorbeeld een versterker. Je kunt zelfs een speaker met docking station aanschaffen en zo mee op reis nemen om je eigen feestje te bouwen met vrienden. Helemaal draadloos dus! Er zijn zelfs radiowekkers met ingebouwde speaker en dockingstation. De mogelijkheden zijn dus erg divers.

Niet alleen zijn er diverse verbindingsmogelijkheden voor mobiele apparaten. Veel fabrikanten richting zich op een mooi, praktisch of functioneel design. Zo kan je altijd een docking station met speaker vinden die bij jouw smaak past.

Draadloos of toch niet?
De eerste dockingstations waren te verbinden met een connector waar je je telefoon op moest plaatsen. Met als groot nadeel dat niet alle soorten aansluitingen pasten. Tegenwoordig is dit anders, je kunt je telefoon ook draadloos verbinden. Dit kan via Bluetooth of wifi. Wanneer je je telefoon/tablet draadloos wilt verbinden is dat natuurlijk erg handig. Je plaatst Bluetooth speakers waar je wilt en bent niet gebonden aan kabels. Met een vrij bereik tot 10 meter is dat erg praktisch als je nog wel eens wilt schuiven met het interieur, je hoeft geen vaste plekken aan te houden.

Maar het werkt niet altijd vlekkeloos vanwege mogelijke stoorfactoren. Denk daarbij aan diverse apparaten die signalen sturen, zoals een magnetron die wifi kan verstoren. Dit kan onder omstandigheden zorgen voor slechtere signalen of geruis vanuit je speaker. Ook muren zijn een grote stoorfactor. Hou er altijd rekening mee dat een ontvangend apparaat Bluetooth en/of wifi ondersteunt.

Telefoon opnemen
Niet alleen kan je een docking station laten functioneren als wekker of speaker, je kunt ook wanneer je gebeld wordt je telefoon vanaf het docking station opnemen. Sommigen hebben namelijk een ingebouwde microfoon. Dan wordt de muziek op pauze gezet en hoor je de andere persoon over de speaker. Dat werkt overigens goed in een rustige omgeving maar onder rumoerige omstandigheden wat minder.

Nadelen
Ook al klinkt het erg leuk om met een mobiel dockingstation met speaker op pad te gaan, hou er rekening mee dat de gemiddelde speaker niet alle frequenties kan uitzenden. Vanwege het compacte formaat zal deze vooral hoge tonen en middentonen goed kunnen weergeven en zal het daardoor schel kunnen klinken. Er zijn uitvoeringen die het lagere geluid beter weergeven, dit kun je aan de hand van de specificaties bij elk apparaat nader bepalen. Wil je het beste geluid? Richt je dan ook op de thuisinstallatie waarbij je je apparaten thuis aansluit op speakers die alle frequenties goed en in balans kunnen weergeven. Hierdoor geniet je van beter geluid. 

Een punt om bij stil te staan is het gebruik van een accu bij een draadloos dockingstation. Deze blijft slechts een bepaalde tijd opgeladen, zeker bij hoger vermogen moet je rekening houden met het aantal opgegeven uren. Neem eventueel een stroomkabel of een powerbank mee voor de zekerheid.

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.