Zo los je de “System UI is gestopt”-bug op Samsung-toestellen op

Google zoekenDoor een bug tonen sommige Samsung-toestellen bij het indrukken van de thuisknop de melding ‘System UI is gestopt’. Gelukkig is er een simpele manier om dit probleem op te lossen.

De afgelopen dagen duiken er steeds meer meldingen op van mensen die klagen over dit probleem. Bij het indrukken van de thuisknop krijgen ze een melding te zien die aangeeft dat het Android-besturingssysteem is gestopt. Het probleem blijkt te liggen bij de Google zoek-app die standaard op Samsung-toestellen staat geïnstalleerd.

Samsung System UI is gestopt

Oplossen
Om het probleem op te lossen ga je naar de Google Play Store en zoek je naar Google. Vervolgens verwijder je de updates. De nieuwste Google-update veroorzaakt namelijk de melding. Sluit alle actieve apps af en klik op de thuisknop. Als alles goed is krijg je nu geen foutmelding te zien. Waarschijnlijk komt Google zelf ook met een nieuwe update die dit probleem moet oplossen, maar deze is tot nu toe nog niet beschikbaar.

via [AW]

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

25 Reacties

 1. Marijke en Jan schreef:

  Heel vervelend. Telkens als google weer een automatische update doet gaat het weer fout.
  Google, wanneer lossen jullie dit op?

 2. Spee schreef:

  Ik heb er niet zoveel verstand van..maar als ik naar google play ga en dan google intoets..heb ik geen idee hoe ik de update kan verwijderen. Kan iemand mij zeggen hoe dat moet?

  • Na het intoetsen van Google klik je op de eerste app in de lijst. Klik vervolgens op verwijderen. Je krijgt dan de melding “Wil je alle updates voor deze Android-systeemapp verwijderen?”. Klik ok. Dit moet voldoende zijn. Ook kan je rechtsboven in de hoek (staan drie kleine puntjes) de automatische updates uitschakelen. Ik hoor graag of het is gelukt.

 3. Mountainboy schreef:

  het lijkt idd te lukken op die manier

 4. loe schreef:

  Ik heb een S5 mini die geroot is met CM13, android 6.0.1. Zelf weet ik er niet veel over, ik heb deze 2dehands gekocht. Hij heeft altijd goed gelopen tot de “Systeem-UI is gestopt” fout melding. Ik heb een zwart scherm met deze melding die ik niet weg krijg. Dus ik krijg hem niet meer gereset. Op geen enkele manier geraak ik in mijn applicatiebeheer. Bestaat er nog een andere mogelijk om dit op te lossen?

  • Hi Loe, kan je niet gewoon de telefoon opnieuw opstarten en daarna gelijk de Play Store openen? Dat moet als het goed is gewoon werken. Na het openen van de Play Store kan je de updates verwijderen en moet het als het goed is weer gewoon werken.

   • loe schreef:

    Ik heb dit al geprobeerd, maar hij komt direct met de melding “Systeem-UI is gestopt”. Als ik op ok druk, verdwijnt de melding even maar komt direct terug. Het scherm blijft zwart op de achtergrond en er kan niets geopend worden.

   • loe schreef:

    Uiteindelijk heb ik via startpagina.nl een oplossing gevonden: Zet de telefoon uit. Verwijder de batterij, wacht even en plaats deze terug. Houd de Home en Volume-up knop ingedrukt. Dan ook de Power knop erbij indrukken (dus nu alle drie tegelijk) Als je het Samsung logo ziet alles loslaten. Toets op Wissen. Onderaan het scherm krijg je dan de mogelijkheid om de Gsm in fabrieksinstelling te zetten. Bij het heropstarten kan ik de Gsm weer bedienen. Dan ga ik naar aplicatiebeheer en verwijder de updates van Google. Bij Playstore heb ik de automatische updates uitgevinkt. Nu werkt mijn Gsm weer optimaal.

 5. loe schreef:

  Kan u mij vertellen, wanneer google met een update komt om dit probleem op te lossen?
  Dan kan ik mijn updates terug normaal binnen halen.

  Alvast bedankt.

  • Jammer dat je de telefoon helemaal hebt moeten resetten, maar fijn dat het nu weer werkt. Helaas is het nog niet duidelijk wanneer Google met een update komt, maar zodra deze update er is schrijven wij dat in een blog post.

 6. huub schreef:

  wanneer google met een update komt om dit probleem op te lossen is er nu gewoon google opnieuw updaten en klaar

 7. marc schreef:

  ik krijg deze melding sinds vandaag op mijn sony xperia XA geld deze oplossing voor elke android toestel ?

 8. Esmeralda schreef:

  Nou ik weet niet wat ik fout doe. Maar inmiddels dit ook geprobeerd maar het helpt niet. En het is voornamelijk vervelend omdat ik geen screenshot kan maken. Nog iemand tips

  • Marijke schreef:

   Hallo! Ik heb net hetzelfde voor… Deze werkwijze werkt ook niet voor mij… Heb je het al kunnen oplossen? Zoja, hoe? Alvast bedankt!

 9. Eveline schreef:

  Ik heb een Samsung s5 mini. Ook last van deze melding.
  Naar de google playstore gegaan, alle mogelijke updates verwijderd. Actieve applicaties verwijderd en nu alsnog dezelfde melding als eerst.
  Ik weet niet meer wat ik nu moet doen.
  Iemand de gouden tip?

 10. Bettina schreef:

  Ook ik heb alles gedaan wat hierboven vermeld staat, maar tevergeefs.
  Kan nog steeds geen schermafbeelding maken, wat dus erg vervelend is.
  Dus als iemand nog andere tips heeft om dit probleem te verhelpen hoor ik het graag!?

 11. Elke schreef:

  Hier hetzelfde probleem…bij het maken van een screenshot deze melding (ik heb een Samsung s5 mini)
  Ook heb ik het probleem dat als ik in een app bezig ben (maakt niet uit welke) en ik wordt gebeld ik de melding krijg telefoon uit (oid ik weet niet meer exact wat er staat) deze melding gaat niet weg en ik moet de tel opnieuw starten om weer iets te kunnen doen (kan dus ook niet opnemen) weet iemand hoe ik dit probleem kan oplossen?
  Alvast bedankt!

 12. nino schreef:

  mijn scherm staat ook stil wie kan me helpen

 13. E schreef:

  Ik heb uiteindelijk mijn telefoon naar fabrieksinstellingen gezet. En mijn automatische update uitgezet nu doet mijn telefoon het weer perfect. Maar ik update Google niet.
  Ik ben van mening dat hier geen oplossing voor komt. Ze willen gewoon dat je een nieuwe telefoon koopt. Is toch eaar dat er zoveel telefoon ineens door een update het niet meer doen tewijl mijn man wel een update van Google bi binnen haalt en die telefoon blijft het doen. Die telefoon is nog geen jaar oud de mijne inmiddels 4 jaar.

 14. Rita schreef:

  Rita Ook ik zit met het probleem. Ik heb een Samsung Galaxy Note 3. Heb ook alles geprobeerd wat hierboven staat. Niets helpt. Ik kan mijn smartphone nauwelijks gebruiken om dingen te proberen. voortdurend verschijnt de pop-up “Systeem UI gestopt”. Telkens moet ik op OK klikken om voor 1 of 2 seconden verder te kunnen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.