Nepversie WhatsApp Bespioneerde Duizenden Gebruikers

WhatsApp hackEen nepversie van WhatsApp bespioneerde de afgelopen jaren duizenden mensen in meer dan 20 verschillende landen, waaronder Nederland. De malware kon je berichten meelezen, maar ook je foto’s, locatiegegevens en documenten inkijken.

De neppe WhatsApp-app kon gewoon worden gebruikt om berichten te versturen. Op de achtergrond zorgde malware er echter voor dat gesprekken werden afgeluisterd en gevoelige gegevens door werden gestuurd naar de hackers. Naast een nepversie van WhatsApp was er ook een nepversie van Signal in omloop.

De nepversie is al sinds 2012 in omloop en is op duizenden toestellen geïnstalleerd. Om hoeveel toestellen het gaat is onduidelijk. Wel weten we dat de malware ook door Nederlanders is geïnstalleerd.

Dit is een grote hackcampagne gericht op mobiele apparaten. Mobiel is de toekomst van spionage, want telefoons zitten vol met gegevens over iemands dagelijks leven“, aldus Eva Galperind, directeur cybersecurity van digitale burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation.

Wie voor de malware verantwoordelijk is weten we niet. Wel is duidelijk dat de gestolen data werd gestuurd naar een server van de Libanese inlichtingendienst, aldus cybersecuritybedrijf Lookout. De directeur van de inlichtingsdienst ontkent iets met de malware te maken te hebben. Er zou voor honderden gigabytes aan data zijn buitgemaakt.

Mensen die WhatsApp gewoon via de Google Play Store hebben gedownload hoeven zich geen zorgen te maken. De nepversie werd namelijk buiten de Play Store om geïnstalleerd.

via [rtlnieuws]

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.