Starks Mogelijk Om Versheid Van Vis Te Meten Met Smartphone

spectrometer-tu-eindhovenTU Eindhoven (TU/e) heeft een spectrometer ontworpen die zo klein is, dat hij eenvoudig en goedkoop in een smartphone kan worden geplaatst. Hierdoor is het straks onder andere mogelijk om met je smartphone te meten hoe schoon de lucht is en of eten vers is.

De spectrometer is erg klein, maar dit heeft geen effect op de kwaliteit van de sensor. “Het aan de TU Eindhoven ontwikkelde sensortje is net zo nauwkeurig als gangbare, tafelgrote modellen die worden gebruikt in de wetenschap“, aldus de TU/e.

Spectrometrie is het analyseren van het zichtbare en onzichtbare licht. Elk materiaal heeft zijn eigen ‘voetafdruk’ qua absorptie en reflectie van licht. Hierdoor zijn deze materialen en weefsels te herkennen met spectrometrie. Nauwkeurige spectrometers zijn echter erg groot.

De Eindhovense onderzoekers hebben daarom een nieuwe sensor uitgevonden, die op een andere manier net zo nauwkeurige metingen kan doen. De onderzoekers ontwikkelden hiervoor een “photonic crystal cavity”, oftewel een val van een paar micrometers groot waar invallend licht niet uit kan ontsnappen. Het opgevangen licht wekt een klein elektrisch stroompje op dat wordt gemeten. De spectrometer kan grofweg honderdduizend frequenties onderscheiden.

Hoogleraar Fiore verwacht dat het nog minimaal 5 jaar zal duren voordat een spectrometer daadwerkelijk in een smartphone kan worden verwerkt. Het bestreken frequentiegebied is nu namelijk nog te klein.

via [blikopdeweg]

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *