Review MINIX Neo X7, GuruXBMC en MINIX Neo A2 AirMouse

MINIX-Neo-X7-MINIX-Neo-A2-AirMouseBen je op zoek naar een Android mini PC en wil je voor relatief weinig geld een zo compleet mogelijk systeem? Zoek dan niet verder, want de MINIX Neo X7 is de perfecte oplossing. We kregen van SmartImportSolutions een pakket toegestuurd met daarin een exemplaar van de Neo X7 inclusief een MINIX AirMouse. In dit uitgebreide review kun je lezen hoe de mini PC presteert en wat de software mogelijkheden zijn. We proberen een antwoord te geven op de vraag: is de MINIX Neo X7 de beste mini PC van het moment?

Inhoud
Het toegestuurde pakket bevat dus twee producten. Het belangrijkste is uiteraard de MINIX Neo X7. Ook wel aangeduid als een Android TV Box. In het doosje van de Neo X7 vindt je ook een HDMI-kabel, een USB 2.0 kabel, een Micro-USB kabel, een adapter, een MINIX afstandsbediening en een handleiding. In het tweede pakketje zit de speciale MINIX Neo A2 AirMouse en natuurlijk een handleiding.

Neo-X7

Dit review is opgedeeld in drie stukken. Het eerste stuk gaat in op de Neo X7. Wat zijn de specificaties, welke aansluitingen zitten erin, hoe presteert de mini PC? In het tweede gedeelte gaan we dieper in op de software. Het bekende Android besturingssysteem vereist niet veel uitleg meer, maar de meegeleverde extra software genaamd GuruXBMC verdient een nadere toelichting. In het laatste deel kijken we naar de MINIX AirMouse. Wat zijn de functies en hoe goed werkt deze draadloze 3-in-1 afstandsbediening?

MINIX-Neo-A2-AirMouse

MINIX Neo X7

Design en kwaliteit
Sommige mini PC’s zijn zo klein dat ze niet veel groter zijn dan een aansteker. Zo kun je ze ook makkelijk meenemen. De Neo X7 is echter niet zó klein. De vierkanten mini PC heeft afmetingen van ongeveer 13×13 centimeter. De zwarte behuizing is van hoogwaardig plastic gemaakt, heeft een strak design en voelt zeer stevig aan. Sommige mini PC’s zien er niet bepaald fraai uit en dan is het maar goed dat ze achter in de televisie verstopt zitten. De Neo X7 mag gezien worden en het kan dan ook geen kwaad het apparaatje direct naast je tv te plaatsen. Het geheel straalt kwaliteit uit en dat is precies wat MINIX wil bereiken.

Neo-X7-review

Prestaties en aansluitingen
Een goede Android mini PC is voorzien van een snelle en krachtige processor. Ook moet er een handje vol aansluitingen op zitten. Dat zit bij deze Neo X7 wel snor. De mini PC bevat namelijk een Quad-Core Cortex A9 processor met een kloksnelheid van 1.6 GHz. Dankzij de 2 GB aan geheugen worden openstaande applicaties niet om de haverklap herladen. Bovendien is het hele systeem daardoor een stuk sneller dan de meeste andere mini PC’s met maar 1 GB geheugen. De grafische chip is de Mali-400 MP. Deze chip zorgt ervoor dat je moeiteloos spellen kan spelen, maar ook met gemak films kan kijken in full-HD. En met 16 GB aan opslag is er meer dan genoeg ruimte voor honderden apps en allerlei media-bestanden.

Neo-X7-review-3

Qua aansluitingen is de MINIX Neo X7 misschien wel de meest uitgebreide mini PC van het moment. Zo is er een ethernet aansluiting, een optische audio poort, een Micro-USB OTG poort en een SD card reader. In deze card reader kun je overigens volledige SD-kaarten kwijt van maximaal 32 GB. Er is ook een koptelefoon en een microfoon aansluiting aanwezig. Wil je graag meerdere harde schijven en/of USB-sticks aansluiten, dan moeten 3 USB 2.0 poorten wel genoeg zijn.

Neo-X7-review-2

MINIX staat niet alleen bekend om de hoge kwaliteit en goede prestaties, maar ook om de uitstekende Wi-Fi verbinding. Dankzij de externe antenne zal de verbinding nooit wegvallen. Er kan zowel met 2,4GHz als 5GHz netwerken verbinding gemaakt worden, iets wat de meeste andere mini PC’s niet hebben. Ook handig is het Kesington slot. Hiermee kun je Neo X7 op slot zetten, zodat deze niet meer te stelen is. Tot slot maakt de Neo X7 ook gebruik van het energiezuinige en snelle Bluetooth 4.0. Met zoveel aansluitingen is de Neo X7 absoluut geen kinderachtig apparaatje.

AnTuTu-benchmark-score

Met het programma AnTuTu kun je meten hoe krachtig je systeem is en hoe jou smartphone, tablet of mini PC zich kan meten met de concurrentie. De Neo X7 krijgt een score van 19038. Hoe hoger deze score hoe krachtiger het systeem. AnTuTu geeft bij de Neo X7 aan dat de CPU en de GPU goed zijn. Het geheugen is uitstekend en de score is vergelijkbaar met die van de Galaxy S3.

Software

Android 4.2.2
Het besturingssysteem is het bekende Android. Heb je zelf een smartphone met Android 4.2.2, ook wel Jelly Bean, dan weet je eigenlijk alles wat je met dit systeem kan. Ook op een mini PC als de Neo X7 kun je foto’s bekijken, video’s afspelen, spellen spelen, internetten, en gebruik maken van de vele apps die je in de Play Store kunt vinden. Het zijn echter de extra software mogelijkheden die deze mini PC onderscheiden van een ‘standaard’ Android apparaat.

MINIX-Neo-A2-Android-bureaublad

De DLNA functie geeft je de mogelijkheid om films, muziek en afbeeldingen te streamen vanaf je smartphone, tablet, laptop of PC. Ook wordt AirPlay ondersteunt. Dit is een mirroring functie van Apple’s besturingssysteem iOS. Helaas is AirPlay op de Neo X7 beperkt tot het streamen van video en muziek. Dankzij de Miracast functie kun je in elk geval wel je Android apparaten aansluiten op de mini PC. Hierdoor wordt alles wat je op je smartphone doet, direct getoond op het scherm van je televisie. Deze functies worden verzorgd door de voorgeïnstalleerde app, genaamd AirPin Pro, waarvan de licentie is betaald door MINIX. Er is echter een bepaalde app die erg op zal vallen tussen alle andere apps.

AirPin-Pro

GuruXBMC 3.1
We hebben het hier over GuruXBMC. Dit is kort gezegd een mediacenter. Maar wat voor één. XBMC is oorspronkelijk afkomstig van de X-Box. HardwareGuru is de maker achter de Nederlandse versie van XBMC die GuruXBMC genaamd is. Met deze media center kun je muziek afspelen, uitzending gemist bekijken en zelfs kijken wat voor weer het wordt. Maar toch wel het belangrijkste is het feit dat er een gigantisch aanbod van films in deze media center aanwezig is. Deze films worden in topkwaliteit aangeboden en zijn helemaal gratis en voor niks af te spelen.

AirPin

XBMC is voorzien van vele zogenaamde add-ons. Dit zijn toevoegingen aan XBMC om extra mogelijkheden te bieden. Zo kun je met de add-on Navi-X gebruik maken van een waslijst aan streaming content van films en tv-series. IceFilms is ook zo’n add-on waar filmliefhebbers helemaal blij van worden. Misschien wel de meest populaire add-on is de subtitles-add-on. Dankzij deze add-on kun je met slechts twee klikjes eenvoudig ondertitels toevoegen aan de film die je wil kijken. Het is dus niet langer meer nodig om films te downloaden en op een sticky te zetten en om de juiste ondertitels erbij te vinden. GuruXBMC doet alles voor je. Jij hoeft alleen nog de juist film of tv-serie aan te klikken. Ook voor de mensen die graag naar muziek luisteren zijn er muziek add-ons. Zo kun je met Digitally Imported genieten van elektronische muziek uit vele verschillende genres als Techno, Dance, Hardcore, House, Trance en vele anderen. En dankzij de Radio add-on heb je toegang tot radio kanalen van over de hele wereld.

GuruXBMC-hoofdscherm

GuruXBMC kan in het begin een beetje overdonderend zijn vanwege de vele mogelijkheden. Zeker als je er niet bekend mee bent, moet je er wel eventjes de tijd voor nemen om het programma te leren kennen. De besturing is echter niet moeilijk en je zult al snel doorhebben hoe je muziek kunt luisteren en films kunt bekijken. Hoewel het Android besturingssysteem al vele mogelijkheden bied, maakt de toevoeging van GuruXBMC van de MINIX Neo X7 een serieuze media speler.

Updates
Het uitvoeren van updates voor de Android firmware is eenvoudig te doen via de instellingen. Maar ook GuruXBMC kan geüpdatet worden. Via HardwareGuru kun je precies lezen hoe dat moet. GuruXBMC is op een speciale manier geïnstalleerd op de mini PC.

GuruXBMC-update-pagina

Zelfs als je de Neo X7 terug zet naar de fabrieksinstellingen, blijft GuruXBMC gewoon op het apparaat staan. Je moet wel het programma updaten om alle add-ons weer in orde te krijgen, maar zoals op HardwareGuru te lezen valt, is dit zeer eenvoudig te doen.

MINIX Neo A2 AirMouse

Design en kwaliteit
De MINIX Neo X7 wordt geleverd met een afstandsbediening, maar deze is wel erg basic. Het is absoluut aan te raden er een AirMouse bij te doen. Gelukkig maakt MINIX behalve mini PC’s, ook afstandsbedieningen. De Neo A2 is zo’n AirMouse. Het is een speciale afstandsbediening om de software van de mini PC mee te bedienen. Op het scherm zie je dan een cursor verschijnen wanneer je met de AirMouse in de lucht heen en weer beweegt. De Neo A2 is te gebruiken in combinatie met Windows, OS X, Linux en natuurlijk Android.

MINIX-Neo-A2-AirMouse-review-3

De MINIX Neo A2 ligt lekker in de hand en voelt erg comfortabel aan. Net als de Neo X7 is ook de afstandsbediening gemaakt van hoogwaardig plastic. Hierdoor is de AirMouse zeer stevig. Het design is niet heel bijzonder, maar wel strak uitgevoerd. Sommige van dit soort afstandsbedieningen komen met een ingebouwde accu. Je moet dan de AirMouse af en toe opnieuw opladen. De Neo A2 heeft echter een tweetal AAA-batterijen nodig. Helaas worden deze niet meegeleverd, waardoor je dus zelf nog achter batterijen aan moet gaan. Er wordt echter gekeken naar de mogelijkheid om in de toekomst alsnog batterijen bij te leveren. 

3-in-1 afstandbediening
De Neo A2 is eigenlijk een 3-in-1 apparaat. Het is namelijk zowel een muis, als een afstandsbediening, als een toetsenbord in één. De muis functioneert dankzij de ingebouwde gyroscoop. De gyroscoop komt ook van pas bij het spelen van spellen, waarbij je bijvoorbeeld een voortuig heen en weer kan bewegen. De muis is erg nauwkeurig en zeer geschikt voor als je de Neo X7 vanaf de bank moet bedienen. Toch blijft een normale muis gevoelsmatig een betere oplossing.

MINIX-Neo-A2-AirMouse-review-2

De afstandsbediening bevat allerlei sneltoetsen. Zo kun je met één druk op de knop een app afsluiten en terugkeren naar het hoofdscherm. Er is ook een menu-knop, een terug-knop, en een knop om de task manager te openen. Met de activeer knop kun je de muisfunctie activeren. Je kunt de Neo A2 ook gebruiken om het volume te bedienen. Daarnaast zijn er functie toetsen voor tijdens het afspelen van films. Zo kun je de film door-, of terugspoelen, maar ook pauzeren en hervatten. Allemaal met één druk op de knop. Uit eigen ervaring weet ik dat niet altijd alle functie toetsen werken op dit soort afstandsbedieningen. Gelukkig is MINIX erin geslaagd alle knoppen werkend te krijgen. Vooral de standby knop vind ik persoonlijk een fijne toevoeging. Twee leuke extraatjes zijn de ingebouwde microfoon en speaker. Met de microfoon kun je geluidsopnamen maken en Google met je stem zoekopdrachten uit laten voeren. Met de speaker kun je geluid van spellen, muziek en films afspelen. Verwacht echter geen hoge kwaliteit.

MINIX-Neo-A2-AirMouse-review

Het toetsenbord is er eentje die met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt. Bij andere mobiele mini toetsenbordjes of 3-in-1 afstandsbedieningen wil het nog vaak gebeuren om meerdere toetsen tegelijk in te drukken, terwijl je maar één knopje wil doen. Dat zal bij de Neo A2 niet snel gebeuren. De toetsen zijn ruim geplaatst en voelen ook nog eens stevig aan. Het intoetsen van wachtwoorden, websites en bijvoorbeeld het typen van emails, gaat moeiteloos. 

Conclusie (voordelen/nadelen)

Neo X7
Hoewel deze mini PC groter is dan menig ander mini PC, biedt het wel een grote hoeveelheid aan mogelijkheden. Waar de concurrenten het veelal moeten doen met één OTG-poort en één USB-poort, vindt je in de Neo X7 meer USB-poorten, een card reader en aansluitingen voor een koptelefoon en microfoon. De processor is geen langzaam beestje, maar is tegenwoordig al wel te vinden in meerdere Android mini PC’s. Het gebruik van 2 GB geheugen is dan weer wel een erg groot pluspunt.

Software
Dat de Neo X7 wordt geleverd met Android 4.2.2 mag geen verrassing heten. Het is echter de extra meegeleverde software die het onderscheid maakt. Zo is de DNLA optie om je smartphone of tablet te linken met de mini PC een mooie toevoeging. Uiteindelijk is vooral de GuruXBMC app het meest opvallend. Een completere media center is er niet te krijgen.

Neo A2
Deze AirMouse is een perfecte toevoeging aan de MINIX Neo X7. Alle knoppen werken zoals het hoort. De muis reageert goed en het toetsenbord typt erg fijn. Ondanks de vele mogelijkheden van deze 3-in-1 afstandsbediening is er toch een minpuntje. Voor de prijs van deze Neo A2 hadden er best twee batterijtjes toegevoegd kunnen worden.

Tegenwoordig zijn er allerlei mini PC’s te krijgen. In verschillende maten, van verschillende merken en met verschillende prijzen. MINIX is op dat gebied wel het bekendste merk. De MINIX Neo X7 in combinatie met de Neo A2 AirMouse is de meest complete mini PC van het moment. Het doel van MINIX om de beste android mini PC’s te maken lijkt daarom dan ook meer dan gelukt.

Voordelen

 • mooi design
 • stevig geheel
 • veel poorten
 • goed Wi-Fi ontvangst
 • GuruXBMC
 • goed werkende AirMouse
 • uitstekende prestaties
 • Bluetooth 4.0
 • Kensington Lock

Nadelen

 • geen USB 3.0
 • AirPlay alleen voor video en muziek streaming, geen display mirroring
 • batterijen voor Neo A2 niet inbegrepen

 

Prijs:  MINIX Neo X7 €144,95 [directe link: MINIX Neo X7]
             MINIX Neo A2 AirMouse €42,95 [directe link: MINIX Neo A2 AirMouse]

Kijk voor meer mooie Android mini PC’s en leuke accessoires op MINIXwebshop.

Eric Eissens

Schrijver van Reviews. Dol op gadgets, graag op de hoogte van alle nieuwtjes rondom Android, en kan nooit wachten op de nieuwste mobieltjes.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.