Review OnePlus One 64GB

OnePlus-OneWe kennen allemaal smartphone-makers als Apple, Samsung, HTC, Sony en LG. Dat zijn de grote jongens die ook het grootste deel van markt veroverd hebben. De laatste tijd lijken de wat onbekendere merken, en dan met name die uit China, meer terrein te winnen. Zo was er eind 2013 opeens een bedrijf genaamd OnePlus. Uit het niets kondigde dit nieuwe merk een smartphone aan. Eentje die voor iedereen te betalen moest zijn, maar die wel de prestaties kon leveren die je verwacht van smartphones van de grote jongens. Een half jaar geleden kwam de OnePlus One op de markt. Het enthousiasme waarmee de mensen wachtten op deze bijzondere telefoon, was echter van korte duur. De OnePlus One was helaas alleen te verkrijgen op uitnodiging van het bedrijf. Nu zijn we inmiddels enkele maanden verder, Androidics heeft de One al een tijdje in huis, en vandaag  kun je lezen wat wij vinden van deze smartphone. Moeten mensen enthousiast blijven (of opnieuw worden), of heeft OnePlus te ambitieus uitgepakt?

Inhoud
OnePlus heeft in ieder geval erg haar best gedaan om de verpakking zo mooi mogelijk te maken. Waar Apple en Samsung meestal maar simpele doosjes om de telefoon hebben verpakt, weet OnePlus indruk te wekken met een stijlvol geheel. Als je het laatje uitschuift vindt je direct de OnePlus One. Ook wordt er een oplaadkabel met adapter en een simkaarttool bijgeleverd.

OnePlus-One-Review

Budgetmodel met High-end prestaties
Nu kan de verpakking natuurlijk nog zo mooi zijn, uiteindelijk gaat het allemaal om de telefoon. We breken dit hoofdstuk in een aantal sub-kopjes.

Processor / AnTuTu
De Snapdragon 801 chip was de snelste chip op het moment dat de OnePlus One gefabriceerd werd. Inmiddels zijn er natuurlijk nog snellere versie’s onderweg, maar de 2,5GHz quadcore processor is lekker snel. Dit is ook te danken aan de mensen achter het populaire CyanogenMod; de software waarop de One draait. Net als bij Apple, met de iPhone en iOS, is bij de OnePlus One de hardware en de software zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. Hierdoor wordt geprobeerd het maximale uit de processor te halen. Uit een AnTuTu test blijkt hoe krachtig deze SoC werkelijk is.

OnePlus One AnTuTu test

Scherm
Het scherm is een 5,5″ touchscreen met een full-hd resolutie. Je kijkt dus naar 1080 x 1920 pixels. Hoewel er hogere resoluties mogelijk zijn, kijk naar de LG G3 bijvoorbeeld, is deze resolutie meer dan genoeg. Het oog heeft toch al moeite om onderscheid te maken en bovendien betekend meer pixels een grotere belasting op de processor. En dat kan weer ten koste gaan van de snelheid van het toestel en de duur van de batterij.

OnePlus-One-Review-8

Dat OnePlus dus voor dit scherm heeft gekozen, is dan ook een goede keuze. De kijkhoek is hoog, dankzij de IPS-technologie. Kleuren komen goed tot hun recht en de helderheid van het scherm is dik in orde. Het scherm is bovendien vast gelamineerd aan de buitenste glaslaag. Dit gaat reflecties tegen. De glaslaag is gemaakt van Gorilla Glass 3 en moet daarom zeer krasbestendig zijn. Op ons review-model is na enkele weken in elk geval nog geen krasje te bespeuren.

Camera
De 13-megapixel camera is uitgerust met 6 lenzen. Dit moet de kwaliteit van de gemaakt foto’s nog beter maken volgens OnePlus. In de praktijk maakt de OnePlus One gewoon goede foto’s. Niet perse beter dan de concurrentie. Maar ook niet slechter. Bij minder verlichte omgevingen, worden foto’s wat korreliger. Dit is echter een bekend probleem bij veel smartphone camera’s.

OnePlus-One-Review-2

De camera-app ziet er ook goed uit. Simpel in gebruik, maar wel met allerlei functies. Zo kun je met veegbewegingen effecten toepassen, voordat je een foto maakt. Verder kun je full-hd en ultra-hd video’s opnemen en zelfs in full-hd filmen met 120 fps. Ook kun je panorama foto’s maken. Het maken van foto’s gaat bovendien vrij snel en daarmee is de camera van de OnePlus One een geduchte tegenstander voor de high-end toestellen van de topmerken.

Software / bugs 
De software van de OnePlus One heet CyanogenMod. Dit is een aangepaste versie van het Android besturingssysteem. De makers van CyanogenMod staan erom bekend de software zo aan te passen dat deze het maximale uit het toestel haalt. Dus een zo snel mogelijke reactie van de processor, een zo hoog mogelijke batterijduur en geen gedoe met overbodige functies.

CyanogenMod lijkt daarom erg op de standaard versie van Android, zoals Google het OS bedoelt heeft. Het bijzondere aan dit besturingssysteem is de mate van aanpassingsmogelijkheden. Zo kunnen er allerlei thema’s gedownload worden, systeemgeluiden kunnen worden aangepast en zelfs het opstartlogo kan veranderd worden. Veel mensen geven aan graag deze mogelijkheden te willen hebben op hun smartphone. Daarom is CyanogenMod ook zo populair.

OnePlus-One-Review-3

Doordat het team achter CyanogenMod nauw samenwerkt met het hardware-team van de OnePlus One, kan de software zo aangepast worden, dat alles zo soepel mogelijk werkt. Vergelijk het met Apple en de iPhone. Apple heeft controle over de hardware én de software. Daardoor kan elk aspect van het totaalpakket zo optimaal mogelijk worden gepresenteerd.

Helaas sluipen er ondanks de hoge mate van controle, toch nog wel eens bugs in het systeem. Zo vonden wij een vrij aparte bug. Het gaat om de zogenaamde multitouch bug. Multitouch lijkt soms opeens niet meer te werken. Inzoomen op een foto, door twee vingers op het scherm uit elkaar te bewegen, gaat dan niet. Ook met games kan het soms lastig zijn. Het vreemde is dat de bug verdwijnt wanneer je de OnePlus One opnieuw opstart. Af en toe kan de bug dan zomaar weer opduiken. Zo zullen er wel meer bugs te vinden zijn. Het is daarom goed om te weten dat er elke maand wel één of meerdere updates uitgerold worden. OnePlus heeft bovendien beloofd om minimaal twee jaar software-ondersteuning te bieden.

Batterij
Ondanks de indrukwekkende specificaties, weet de batterij zich zeer goed staande te houden. Bij intensief gebruik is een batterijduur van acht uur niet ondenkbaar. Video’s afspelen kun je zelfs tien tot 11 uur lang achter elkaar doen. Daarmee gaat de OnePlus One met gemak een hele dag mee op één enkele batterijlading.

OnePlus-One-Review-4

Poorten, knoppen en verbindingsmogelijkheden
De OnePlus One heeft uiteraard ook nog een aantal poorten, knoppen en verbindingsmogelijkheden. Zo is er een mini USB-poort te vinden voor het opladen van de smartphone en een 3,5mm koptelefoonaansluiting. Ook is er een aan/uit-knop en zijn er knoppen om het volume te regelen.

Uiteraard kan de OnePlus One met Wi-Fi verbinding maken en met Bluetooth 4.0 bijvoorbeeld foto’s sturen. Daarnaast vindt je een NFC-chip en is er een GPS antenne geïntegreerd. De smartphone biedt ook de mogelijkheid om met 4G-netwerken verbinding te maken. Helaas werkt dat hier in Nederland niet helemaal goed. Je hebt namelijk te maken met verschillende frequenties en de OnePlus One ondersteunt hier in Nederland alleen de 1800MHz-frequentie.

OnePlus-One-Review-9

KPN maakt vooral gebruik van 800MHz en biedt daarmee vrijwel geen 4G-ondersteuning voor de OnePlus One. Ook Vodafone werkt veel met de 800MHz-frequentie, maar maakt met name in de grote steden ook gebruik van 1800MHz. T-Mobile maakt alleen gebruik van de 1800MHz -frequentie en is daarom dus, net als Vodafone, geschikt voor de OnePlus One. Alle providers zijn van de plan, ofwel de dekking te vergroten, ofwel beide frequenties meer te gaan gebruiken.

Kwaliteit
De kwaliteit van de OnePlus One is fantastisch. De achterkant van ons 64GB model is gemaakt van wat OnePlus ‘sandstone black’ noemt. Het gebruikte materiaal is niet echt van zandsteen uiteraard, maar dankzij de korrelige structuur heb je wel zo’n gevoel. De structuur zorgt overigens voor een goede grip. De smartphone zal niet zomaar uit je handen glijden. Bovendien zie je op dit materiaal ook vrijwel geen vingerafdrukken.

OnePlus-One-Review-5

Rondom het toestel loopt een zilveren rand, waarbij het scherm er bovenop lijkt te liggen. De flinke 5,5″ touchscreen heeft onder een redelijke kin en boven een aardige voorhoofd. Daarmee is het toestel vrij fors. Maar vergeleken met andere toestellen valt het formaat nog mee. De LG G3 is ook een toestel met een 5,5″ scherm, maar deze smartphone is toch een slagje kleiner dan de OnePlus One, dankzij de zeer dunnen randen. Het was mooi geweest als OnePlus had geprobeerd iets van die kin en voorhoofd af te schaven om het geheel wat compacter te maken. Misschien bij de tweede generatie.

OnePlus-One-Review-6

De kin is trouwens zo breed, omdat daar nog een drietal capacitieve knoppen verborgen zit. De backlight van deze knoppen is echter wat zwak. Gelukkig kan er in de software gekozen worden om deze knoppen uit te schakelen, zodat je een aantal softwarematige knoppen ervoor terug krijgt. Links aan de zijkant zitten nog de volume-knoppen en rechts zit de aan/uit-knop. Onderaan zit de mini-USB poort en de speaker. Al met al voelt de OnePlus One zeer stevig aan en geeft het je ook het idee dat het wel tegen een stootje kan. 

Conclusie (voordelen/nadelen)
Om maar meteen de vraag uit de inleiding te beantwoorden: blijf vooral enthousiast over deze telefoon. OnePlus is ambitieus geweest door een smartphone op de markt te brengen met een supersnelle processor, flink veel geheugen en opslag, een bijna oneindige reeks aan customization    opties, een indrukwekkende batterijduur en een zeer aantrekkelijke prijs. Toch hebben ze het toestel misschien teveel gehyped, want de vraag naar dit toestel is enorm hoog. Een beginnend bedrijf als OnePlus kan het dan toch niet helemaal voor elkaar krijgen om de productie fatsoenlijk op gang te brengen.

OnePlus-One-Review-7

Je krijgt met deze smartphone een fantastische telefoon. Het is een razendsnel apparaat. Apps laden zeer snel en draaien zonder gehaper. Ook games komen overtuigend over op het grote scherm. Met de 3GB aan geheugen hoef je bovendien niet bang te zijn voor crashes. Dankzij de 13MP camera maak je prima foto’s, ook in minder belichte omgevingen. De software is het meest indrukwekkend. Je krijgt in feite stock Android, maar dan met veel mogelijkheden om het systeem aan te passen naar je eigen smaak. En dat zal veel mensen aanspreken. De relatief lage prijs zorgt er dan ten slotte voor dat mensen helemaal overtuigd zijn, en het toestel zonder pardon via de website bestellen, zonder het toestel ook maar één keer in het echt te hebben gezien.

Smartphones van de topmerken worden stuk voor stuk verkocht voor premium prijzen. Dat is al lang en breed bekend. Maar dat een toestel met zulke high-end specificaties verkocht kan worden voor zo’n bodemprijs, verbaasde iedereen. Dat is ook de reden waarom deze smartphone populairder is dan de makers zelf hadden kunnen dromen. Nog steeds is de OnePlus One daarom alleen op uitnodiging van het bedrijf te bestellen, en dat is erg jammer. Invites worden echter wel steeds meer uitgedeeld door OnePlus, maar de telefoon blijft voorlopig alleen op deze manier aangeboden te worden. OnePlus heeft zelfs al aangegeven dat de tweede generatie óók volgens dit zelfde invite-systeem aangeboden gaat worden. De telefoon die iedereen wil hebben voor zo’n prijs, blijft dus voorlopig nog zeer onbereikbaar voor de meesten van ons.

Voordelen

  • prijs
  • mooi design
  • goede software support
  • razendsnel
  • hoge mate van customization
  • lange batterijduur

Nadelen

  • erg grote telefoon
  • nog steeds op invite-basis te bestellen
  • niet alle 4G kanalen worden ondersteunt

Prijs:  €269,- (16 GB versie)
             €299,- (64 GB versie)

Meer info: OnePlus

Eric Eissens

Schrijver van Reviews. Dol op gadgets, graag op de hoogte van alle nieuwtjes rondom Android, en kan nooit wachten op de nieuwste mobieltjes.

Lees ook...

5 Reacties

  1. Anton schreef:

    Leuke review Eric! Heb ‘m met veel genoegen van -A tot -Z gelezen.

    Ik heb zelf ook sinds kort een OnePlus One weten te bemachtigen en ben zelf ook op de nodige bugs gestuit. Zo kreeg ik voortdurend een foutmelding als ik vanuit de slaapstand de camera-app opende door een cirkel op het scherm te tekenen. Toestel opnieuw opgestart en weg was de bug.

    Ook waren de double-tap functie (om de smartphone uit de slaapstand te halen) en de wekker ineens uitgeschakeld, zonder dat ik hier aan had gezeten. Erg vreemd allemaal.

    Klopt het dat de onderkant van het scherm een wat gele gloed heeft? Die is bij mijn toestel namelijk aanwezig. Dat heeft met de lijm te maken, heb ik me laten vertellen, en gaat vanzelf weer over.

    Voor de rest heb ik niets te klagen en ben ik zeer happy met mijn OnePlus One. Gebruik je de OnePlus One nou ook als je standaardtoestel?

    • Chris Eissens schreef:

      Hi Anton,

      Sommige OnePlus One gebruikers melden idd dat er een gele gloed aanwezig is. Wij hebben hier bij ons toestel gelukkig geen last van. De gele gloed komt idd door de lijm en deze zou naar verloop van tijd langzaam minder worden.

      Wij hebben geen last van de ander genoemde bugs. De camera app werkt uitstekend en de extra functies zijn erg fijn (slowmotion, timelapse, 4K video, power shutter, etc). De OnePlus One krijgt wel regelmatig updates die verbeteringen met zich mee moeten brengen (heb toevallig gister nog een update uitgevoerd).

      Ik (Chris) gebruik nu de OnePlus One als standaardtoestel, Eric heeft momenteel de LG G3 in gebruik. Ook een prima toestel waar we nog een review over zullen schrijven.

  2. Robert schreef:

    De kritiek op invite systeem wordt momenteel zwaar overdreven.
    In het begin was het zeker een nadeel maar nu kan je op marktplaats/tweakers etc makkelijk gratis of voor 5 euro een invite bemachtigen. Dus voor de liefhebber moet dit geen probleem zijn.

    • Chris Eissens schreef:

      Een invite is inderdaad steeds makkelijker te krijgen via het OnePlus forum/facebook of via een omweg (marktplaats/tweakers). Toch is het natuurlijk veel aantrekkelijker als ze het invite systeem afschaffen en iedereen op elk gewenste tijdstip dit mooie toestel kan kopen. Dit is erg belangrijk aangezien de concurrentie ook niet stil zit.

    • Anton schreef:

      Dat je via Marktplaats invites kunt krijgen klopt niet: ik had een invite over, zette een advertentie op Marktplaats dat iemand deze gratis van mij mocht overnemen, en nog geen kwartier later was m’n advertentie door Marktplaats offline gehaald omdat het product (de OnePlus One of de invite, dat is me niet helemaal duidelijk) op een lijst van verboden artikelen staat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.