Google Heeft Android P Officieel Aangekondigd

Android-PGoogle heeft de nieuwste versie van Android zojuist officieel aangekondigd. De previewversie van Android P is nu beschikbaar en in dit artikel zetten wij alle tot nu toe bekende nieuwe functies even op een rijtje.

Android P is nog niet voor iedereen beschikbaar, maar ontwikkelaars kunnen alvast aan de slag met een previewversie. De uiteindelijke naam en de releasedatum zijn nog niet bekendgemaakt, maar er zijn aanwijzingen gevonden voor de naam “Android Pineapple Cake”. We verwachten de officieel release in augustus. Tot die tijd zal Google vijf verschillende previewversies voor ontwikkelaars beschikbaar maken.

Android-P-preview-schema

Nieuwe notificaties
Waarschijnlijk de meest opvallende wijziging is het aangepaste design van de notificaties. Vooral voor social-media apps zijn meer opties toegevoegd voor de notificaties. Zo is het makkelijker om een afbeelding te laten zien in de notificaties en kunnen slimme reacties worden weergegeven. Hierdoor kun je met één druk op de knop een reactie versturen vanuit de notificaties.

Android-P-notificaties

‘Notch’-ondersteuning
De notch is iets wat de meeste mensen kennen sinds de introductie van de iPhone X. Sinds de iPhone X zijn er echter een stuk meer smartphones op de markt verschenen, die net als Apple’s smartphone een inkeping hebben aan de bovenkant van het scherm. Google heeft nu ondersteuning voor dergelijke schermen toegevoegd aan Android P. Doordat ontwikkelaars nu kunnen opvragen welke delen van een scherm missen, zien applicaties er mooier uit op schermen met missende delen. Naast ondersteuning voor de notch is ook ondersteuning voor afgeronde hoeken toegevoegd.

Twee camera’s tegelijk gebruiken
Google heeft ook verbeteringen toegevoegd op het gebied van camera’s. Zo is er nu ondersteuning voor het opvragen van beelden van twee camera’s tegelijk. Het gaat om toestellen die een dual-camera aan de voor- of achterzijde hebben. Doordat deze optie nu aanwezig is kunnen ontwikkelaars zelf ook camera-apps ontwikkelen waarmee bijvoorbeeld foto’s met bokeh-effect kunnen worden gemaakt. Ook kunnen apps van derden naadloos inzoomen en 3D-beelden creëren.

Verder moet het mogelijk worden om sneller foto’s te maken en krijgen apps toegang tot de informatie over de beeldstabilisatie. Hierdoor kan de app zelf verbeteringen aanbrengen.

Slices
Een andere nieuwe optie is Slices, waarmee het mogelijk moet worden om in een app content uit andere apps weer te geven. Zo kunnen ontwikkelaars templates ontwikkelen die door andere apps geïmporteerd kunnen worden. Dit is waarschijnlijk vooral handig als je informatie van Google Maps wilt inladen of de reistijden van de locale treinen wilt weergeven. Veel details over deze functie hebben we op dit moment echter nog niet.

Privacy verbeteringen
Google heeft ook nog wat kleinere aanpassingen gedaan die voor een betere privacybescherming moeten zorgen. Zo hebben apps die op de achtergrond draaien niet meer zo eenvoudig toegang tot de microfoon, camera of gevoelige data. Ook zal een standaard login-scherm worden gebruikt voor apps die inloggen mogelijk maken via een vingerafdrukscanner.

Verder is er in Android P ondersteuning toegevoegd voor HDR VP9 Profile 2 en het afbeeldingsformaat HEIF. Als laatste kunnen applicaties wat kleiner worden gemaakt en zullen apps minder werkgeheugen gebruiken.

via [AW]

 

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.