Anoniem Bellen Met Nederlandse Bel-app Warble

warbleDe Nederlandse bel-app Warble is de eerste app die echt anoniem bellen mogelijk maakt via 3G,4G of wifi verbinding, aldus de ontwikkelaars. Er is geen telefoonnummer of identiteit nodig, waardoor een tapverzoek van de overheid dan ook geen zin heeft.

Volgens de ontwikkelaars van Warble is het voor mensenrechtenactivisten, politiek activisten en journalisten dankzij Warble mogelijk om hun werk te doen zonder belemmerd te wordend door tappende overheden. Vooral in China en Rusland lopen dergelijke mensen vaak veel gevaar.

Volgens een mobiele veiligheidsexpert is Warble echter niet volledig anoniem. Ook zijn er al andere VoIP-systemen die op basis van een SIP-identiteit werken en zijn er extra beveiligde diensten zoals SecureVoice en Cellcrypt NG. “De app zelf zou anoniem kunnen communiceren. Maar er is wel een token nodig dat als ID funtioneert. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van het beltegoed en de verbinding zelf“, aldus de veiligheidsexpert. Ook is het unieke identificatienummer (mac-adres) van het apparaat heel lastig af te schermen, zeker bij inloggen op een openbare hotspot.

Warble laat in een reactie weten dat gebruikers anoniem kunnen blijven, omdat Warble geen identiteitscheck doet en omdat de app anonieme betaalmethodes accepteert. Ook zegt Warble dat de overheid wel een tapverzoek op een SIP-identiteit kan doen, maar Warble  simpelweg niet weet wie de gebruiker is.

“Om gebruikers anoniem te laten communiceren combineert de Warble App drie geavanceerde beschermingstechnieken. Het belangrijkste is echter dat we de identiteit van gebruikers niet kennen en de mogelijkheid bieden om anoniem te betalen. Een informatie verzoek van de overheid levert daarom niks op. Wat wij niet van een gebruiker weten, kunnen we ook niet doorgeven.”, aldus initiatiefnemer Paul Coerkamp.

Warble wordt op 25 oktober gelanceerd op de openingsdag van de International Privacy Conference (IPC) in Amsterdam.

bron [telegraaf]

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.