Google Wint Rechtszaak Van Oracle

GoogleOracle heeft in een rechtszaak tegen Google verloren. Oracle eiste 8,8 miljard dollar (7,7 miljard euro) van Google, omdat Google gebruik maakte van Java-code voor het mobiele besturingssysteem Android. Oracle claimde rechten te hebben op deze Java-code.

Oracle claimde rechten te hebben op de gebruikte code in de zogeheten API’s voor communicatie van apps met Android. Veel ontwikkelaars kopiëren code uit API’s als deze goed werken. Google heeft voor 37 API’s Java-code gebruikt en beriep zich op het citaatrecht. Google claimt dat Java een vrij en open programmeertaal is. Oracle zegt echter dat Google simpelweg 11,500 regels code heeft “gekopieerd en in Android geplakt”. De Amerikaanse jury in San Francisco is tot de conclusie gekomen dat er sprake is van eerlijk gebruik van de code door Google.

Oracle is overigens niet het bedrijf dat Java heeft uitgevonden. De Java-programmeertaal is gemaakt door Sun Microsystems. Oracle heeft dit bedrijf overgenomen, waarna Oracle in 2010 besloot om Google aan te klagen. In 2010 wist de jury echter niet tot een oordeel te komen, waarna een jarenlange juridische strijd tussen Google en Oracle is ontstaan. Uiteindelijk heeft dit Oracle alleen maar geld gekost, aangezien het bedrijf nu geen vergoeding krijgt.

via [nu.nl]

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.