Bellen Op De Fiets Toch Niet Gevaarlijk?

smartphone-fietsHoogleraar transportbeleid aan de TU Delft Bert van Wee en Agnieszka Stelling van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) hebben onderzoek gedaan naar het gebruik van de smartphone op de fiets. Volgens dit onderzoek zijn fietsers met een telefoon in de hand nauwelijks vaker betrokken bij een ongeluk dan fietsers zonder telefoon in de hand.

Eerder schreven wij dat verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen in 2019 een verbod wil op het gebruik van een smartphone tijdens het fietsen. Het gebruik van de smartphone in het verkeer zorgt immers voor veel ongelukkig, toch? Misschien niet, want volgens een onderzoek van hoogleraar Bert van Wee valt het allemaal reuze mee.

Bert van Wee zegt tegenover NOS Radio 1 Journaal dat hij de uitkomst van het onderzoek niet had verwacht. “We hadden er rekening mee gehouden dat we een verband zouden vinden tussen de mate waarin mensen muziek luisteren en telefoneren en het aantal ongevallen dat ze hebben. Maar dat konden we dus niet aantonen.

Aan het onderzoek hebben 2000 fietsers deelgenomen, die vragen moesten beantwoorden over bellen en muziek luisteren. De onderzoekers hebben een verklaring voor het geringe aantal ongelukken. Zo is het goed mogelijk dat bellende fietsers juist extra gaan opletten. “Mensen passen hun gedrag aan. Ze gaan minder hard rijden of gaan beter om zich heen kijken.” “Of mensen doen het bijvoorbeeld onder veilige omstandigheden, op een rustige plek in plaats van in het drukke verkeer.”

Bert van Wee geeft wel aan dat je de resultaten niet moet zien als reden om de smartphone in eens te gaan gebruiken op de fiets. “Het is link om nu te denken: het maakt niet uit, ik kan muziek gaan luisteren of bellen, want het heeft toch geen invloed op de veiligheid. Dat is een hele gevaarlijke conclusie.

Het is overigens niet voor het eerst dat uit onderzoek blijkt dat fietsers met een smartphone in de hand niet meer ongelukken veroorzaken dan andere fietsers. Zo bleek uit een onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL dat slechts 1,2 procent van de slachtoffers van een fietsongeluk een smartphone in de hand had. De meeste fietsongelukken worden veroorzaakt door ouderen.

via [nos]

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.