Facebook Brengt Gezichtsherkenning Terug

facebook-gezichtsherkenningFacebook komt opnieuw met de mogelijkheid om gezichten te herkennen op foto’s die op de social media website worden geplaatst. Facebook geeft aan dat je er ditmaal zelf voor kunt kiezen om de functie in te schakelen.

Facebook wil gezichtsherkenning onder andere gaan gebruiken om te voorkomen dat profielfoto’s worden gestolen en misbruikt worden. In een persbericht van Facebook schrijft het bedrijf, “We voorkomen zo dat kwaadwillenden zich voordoen als anderen op Facebook“.

De automatische gezichtsherkenning-functie van Facebook is niet nieuw. Facebook introduceerde gezichtsherkenning al enkele jaren geleden, maar vanwege privacybezwaren heeft Facebook de functie uitgezet binnen de Europese Unie. Gebruikers wisten namelijk niet precies wat Facebook met onze gegevens deed en waren bang dat Facebook de gegevens doorverkocht aan adverteerders of aan overheden. Ook vroeg het bedrijf nooit toestemming aan de gebruikers, iets dat Facebook in veel landen ng steeds niet doet.

Vincent Böhre, de CEO van Privacy First vindt de nieuwe functie zeer ‘verontrustend’. “Met gezichtsherkenning kun je menselijke emoties herkennen of een persoonlijkheidsanalyse doen. Je gezicht verraadt ook iets over je gezondheid en afkomst“, aldus Böhre. Dit kan leiden naar een samenleving waarin niemand nog anoniem en ongedwongen zichzelf kan zijn.

Volgens Facebook zijn er nu echter genoeg maatregelen genomen om te voldoen aan de privacywetten van de EU. “Voordat wij het inschakelen, wordt expliciet om toestemming gevraagd. Je kunt er zelf voor kiezen om de functie weer uit te zetten.” Het is echter de vraag of Facebook de gebruikers wel goed informeert.

Facebook zal de gezichtsherkenning in ieder geval gaan gebruiken om gebruikers een melding te geven als ze op een foto staan die door een ander wordt geupload. Op deze manier kunnen gebruikers zichzelf taggen of verzoeken om de foto offline te halen.

via [ad.nl]

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.