Gegevens 50 miljoen Facebook-gebruikers Gestolen

Facebook-smartphoneFacebook heeft een databedrijf geschorst die misbruiken zou hebben gemaakt van miljoenen gebruikersgegevens voor politieke reclame. Het bedrijf heeft een belangrijke rol gespeeld bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de Brexit.

Facebook schorst het bedrijf Strategic Communication Laboratories (SCL) en zijn politieke tak Cambridge Analytica. SCL stelde op basis van Facebook-data namelijk veel nauwkeurigere gebruikersprofielen op en bewaarde die veel langer dan is toegestaan. Klokkenluiders melden dat Cambridge Analytica in totaal 50 miljoen Facebook-profielen zonder hun toestemming en medeweten heeft gekopieerd.

Het gaat om één van de grootste datalekken in de geschiedenis van Facebook. Met de gelekte data konden gebruikers met advertenties op individueel niveau en persoonlijk worden aangesproken. Voormalig Cambridge-medewerker Christopher Wylie zegt tegenover The Guardian en The New York Times het volgende.

We hebben Facebook misbruikt om miljoen profielen uit te lezen. Die informatie hebben we gebruikt om de diepste gevoelens van mensen aan te spreken. Dat is de basis waar het hele bedrijf op gebouwd is.

SCL heeft de data verkregen via een eigen app, ontwikkeld door een onderzoeker die de informatie voor ‘academische doeleinden’ nodig zei te hebben. De app met de naam ’thisisyourdigitallife’ beloofde gebruikers inzicht in hun persoonlijkheid op basis van hun Facebookprofiel. Verzamelde gegevens werden vervolgens onrechtmatig overgedragen aan extern databedrijf Eunoia Technologies. Volgens Facebook hebben 270.000 mensen de app gedownload, maar volgens klokkenluiders ligt het aantal getroffen gebruikers echter fors hoger.

Facebook zou de dataverzameling eind 2015 al hebben opgespoord, maar heeft de gebruikers toen niet ingelicht. Facebook zou SCL hebben gevraagd om de gebruikersgegevens te verwijderen, waarna SCL beloofde dit te doen.

Enkele dagen geleden ontvingen we berichten dat, in tegenstelling tot de beloftes, niet alle data is verwijderd. Als dat klopt, is dat een onacceptabele overtreding van vertrouwen en de toezeggingen die zijn gemaakt, aldus Facebook.

SCL en Cambridge werkten tijdens de verkiezingen in 2016 samen het campagneteam van Amerikaanse president Donald Trump. Trump zou dankzij deze samenwerking meer kiezers hebben weten te bereiken dan zijn rivaal Hillary Clinton.

Het bedrijf zou ook betrokken zijn geweest bij de campagne van Britse politieke partij UKIP van Nigel Farage. De partij voerde succesvol campagne voor een Britse terugtrekking uit de EU.

via [nu.nl]

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.