Cloud computing: Met je hoofd in de wolken

Oftewel werken in de cloud. Wat is dat?

Wikipedia:
“De cloud (Nederlands: wolk) staat voor het internet, dat met al de computers die erop aangesloten zijn een soort ‘wolk van computers’ vormt. Bij cloud computing draaien de computerprogramma’s niet op de computer van de gebruiker, maar op (een of meerdere) machines in die cloud.”

Ik wil dit laatste even veranderen. Cloud computing is een client/server systeem waar internet de server is en jouw PC de client. Waar programma’s draaien en waar de data staat wordt bepaald door het systeem dat je gebruikt. Een goed systeem verdeelt de functionaliteit zo goed mogelijk over client en server. Een mooi voorbeeld is Dropbox. Ook zeker een aanrader om te gaan gebruiken, ik heb er zelf veel plezier van.

Dropbox
Dropbox kan je op je PC installeren en als app op je telefoon, je hebt nu een account bij dropbox en een omgeving op het internet. Op je pc in je usermap staat nu een map dropbox,
in deze map kan je foto’s en/of bestanden zetten en al dan niet delen met anderen.

Functionaliteit
De functionaliteiten zijn nu verdeeld over:
– PC
– Telefoon
– Internet (cloud)

De data staat op:
– PC
– Telefoon
– Internet (cloud)

– Als je op je pc nieuwe foto’s in de map dropbox zet of ze verwijderd dan wordt dat door Dropbox automatisch gesynchroniseerd met de cloud
– Als je met de telefoon een foto maakt en je hebt dropbox erop ingesteld dan staat deze foto gelijk in de cloud
– Als je naar je Dropbox op het internet gaat dan heb je, of hebben jou vrienden, gelijk een mooi fotoalbum ter beschikking

De programma’s van dropbox zijn gratis en bij het aanmaken van een account krijg je 2Gb gratis. Dus als je niet meer dan 2Gb gebruikt kost het je niets.

LET OP:
Dropbox werft klanten door jou te vragen vrienden uit te nodigen. Nodig jij een vriend uit en deze accepteert dan krijg je beide 500Mb als beloning. Als je dropbox wilt gaan gebruiken doe de installatie dan zo slim mogelijk. Kijk bijvoorbeeld of één van je vrienden Dropbox al gebruikt en vraag hem of haar jou uit te nodigen. Dat scheelt jullie beiden 500Mb.

Verder heeft Dropbox een paar eenvoudige opties in de cloud waarmee je ook vrije MB’s kan verdienen. Een daarvan is bijvoorbeeld even de introductie doorlopen. Ik zit nu op bijna 5MB gratis en dat is voor mij genoeg. Wil je toch meer ruimte dan kan je die kopen bij Dropbox en zo verdienen zij hun geld.

Voordelen van de cloud
– Je heb over de hele wereld altijd alles bij de hand
– Als je SD kaart deze vakantie vol loopt hoef je niet gelijk een nieuwe te kopen (je zet een deel van je bestanden even in de cloud)
– Je kan functionaliteit en data delen met je vrienden en kennissen
– Als je computer het loodje legt ben je niets kwijt

Dropbox is slechts en voorbeeld. Wikipedia geeft een mooi overzicht van wat er zoal is.

De cloud
Ook als je geen behoefte hebt aan de cloud van dit moment is het slim om je er wel in te verdiepen, daar zal namelijk steeds meer gaan gebeuren. Symbaloo gaat er deze zomer ook in en levert een systeem dat voor veel mensen heel handig is.

Redactie

Op de redactie bieden we alle schrijvers bij Androidics de kans om algemeen nieuws over Android te plaatsen. Wil je onze redactie versterken? Mail dan naar omiwebdesigninfo[at]gmail.com

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.