The times they are a changing

Je telefoon is allang geen telefoon meer. Je computer of tablet zijn allang geen op zich staande omgevingen meer. we hebben de cloud, apps, extensies en applications. Een app is een application maar een application hoeft geen app te zijn. In goed Nederlands: een koe is een dier maar een dier hoeft geen koe te zijn.

Een app installeren we op onze smartphone en deze vraagt om bepaalde rechten. Een extensie of plug-in zetten we in onze browser.Een application installeren we op onze pc of tablet.
En via de cloud kunnen ze allemaal samenwerken.

Wauw. Heb ik het helemaal goed gezegd? Ik hoop van wel! Ik ga het niet allemaal behandelen want Googlen kunnen we zo langzamerhand allemaal wel.

Wat belangrijk is
– Welke rechten geef je aan ze
– Wat zijn de kosten
– Hoe is het met mijn privacy
– Wordt mijn data goed bewaard en is er een back-up

Rechten
De meeste mensen weten niet wat voor rechten ze een app geven op het moment dat ze hem installeren. Hij vraagt het netjes bijvoorbeeld:
– Toegang tot internet
– Toegang tot contactpersonen
Voor bijvoorbeeld de gmail app is dit absoluut noodzakelijk. De vraag is of je die app vertrouwt met de rechten die je hem geeft. Je geeft een app wel even toestemming om spam te gaan versturen namelijk. De Gmail app zal dat niet doen maar je hebt hem het recht wel gegeven. Google play houdt dat ook voor je in de gaten en apps die misbruik maken van hun rechten worden eruit gegooid. Vandaar de optie op je smartphone waarmee je onbekende bronnen kan uitschakelen (staat standaard op uit (of moet ik aan zeggen?)).

Wat zijn de kosten
De kosten van een app downloaden zijn duidelijk. De andere kosten zijn afhankelijk van de opties waarvan je gebruik maakt en van de vraag hoe je het internet benaderd met die app.
De benadering van het internet kan via wifi (gratis) of via je pakket (betaald).

Privacy
Dat is wat moeilijker. Als je een app toegang tot het internet en je gegevens geeft kunnen ze daarmee doen wat ze willen. we gaan ervan uit dat apps bij Google in goede handen zijn maar ook Google kan fouten maken. Zodra ze deze fouten ontdekken gooien ze de app eruit. Maar zelf blijven nadenken blijft dus belangrijk.

Back-up
Wat als de cloud pc kapot gaat, deze hebben echt wel een gedegen back-up systeem. Het blijft echter wel aan te raden zoveel mogelijk een backup van je eigen data te maken. Hoe dat moet en kan is afhankelijk van de programma’s waar jij mee werkt. Het blijft echter altijd je eigen verantwoording.

Goede raad
Als je iets installeert of inzet volg dan het volgende stappenplan:
– Vergewis je dat je de partij kunt vertrouwen voor je rechten geeft
– Denk na over of de rechten wel passen bij een applicatie
– Ga onmiddellijk na de installatie naar help en leer je applicatie kennen
– Ga onmiddellijk na installatie naar de instellingen en stel de applicatie naar jouw hand

Dit is niet allen om je veiligheid te garanderen maar zeker ook om te genieten van een applicatie zoals jij dat wilt.

Redactie

Op de redactie bieden we alle schrijvers bij Androidics de kans om algemeen nieuws over Android te plaatsen. Wil je onze redactie versterken? Mail dan naar omiwebdesigninfo[at]gmail.com

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.