Facebook Deelde Gebruikersgegevens Met Smartphonefabrikanten

FacebookFacebook heeft gebruikersdata van mensen met een Facebook-account tien jaar geleden gedeeld met minstens zestig smartphonefabrikanten. De gebruikers hebben hier vooraf geen toestemming voor gegeven.

Een aantal van de zestig bedrijven zijn Samsung, Apple, Microsoft, Amazon en BlackBerry. De bedrijven kregen via een tien jaar oude overeenkomst toegang tot persoonlijke gegevens zoals de religie, de politieke interesses en de relatiestatus van Facebook-gebruikers. De New York Times schrijft dat de bedrijven ook toegang kregen tot data van vrienden van de gebruikers.

Tien jaar geleden had Facebook nog geen eigen Facebook-app voor verschillende mobiele platformen. Via een overeenkomst konden fabrikanten zelf een eigen Facebook-app ontwikkelen, zoals BlackBerry dat bijvoorbeeld deed voor zijn toestellen. Voor het maken van deze apps hadden fabrikanten echter wel toegang nodig tot de persoonlijke gebruikersdata.

Het is onduidelijk hoeveel data de fabrikanten hebben gekregen, waar ze de data hebben opgeslagen en of alle fabrikanten überhaupt gebruik hebben gemaakt van de data.

Ondanks dat de overeenkomst tien jaar geleden is afgesloten heeft Facebook de toegang van slechts tweeëntwintig bedrijven stopgezet. Dit heeft Facebook pas gedaan na het Cambridge Analytica-schandaal.

In een reactie geeft Facebook aan dat het niet zo ernstig is als het lijkt, omdat in de overeenkomst zou staan dat gegevens van gebruikers niet voor andere dingen mag worden gebruikt. De fabrikanten kregen de toegang omdat de meeste smartphones in 2008 nog geen Facebook-app konden draaien.

via [AW]

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.