Europese Commissie Wil Google Boete Van 11 Miljard Dollar Geven

Google-AndroidDe Financial Times schrijft dat de Europese Commissie van plan is om Google de komende weken een boete op te leggen van maar liefst 11 miljard dollar, omgerekend ongeveer 9,3 miljard euro. Google ontvangt deze boete omdat Google zijn marktpositie in Android zou hebben misbruikt.

Margrethe Vestager, de Eurocommissaris voor Mededinging, onderzoekt de zaak al geruime tijd. Mocht de Europese Commissie inderdaad een boete opleggen van 11 miljard dollar, dan komt dat neer op tien procent van de omzet van moederbedrijf Alphabet. Het gaat hier wel op het maximumbedrag, de uiteindelijke boete kan lager uitkomen.

Google zou volgens de EU zijn eigen diensten voortrekken op Android. Ook zou Google smartphone-makers dwingen om Google-apps te gebruiken. Vestager wil dat fabrikanten zelf kunnen bepalen welke applicaties ze op hun toestellen installeren.

Het besluit van de Europese Commissie kan grote gevolgen hebben voor Google, aangezien Android op zo’n 80 procent van alle smartphones draait. Als Google aanpassingen moet doen kan dit dit echter ook gevolgen hebben voor de consument.

Het is overigens niet voor het eerst dat de EU een boete geeft aan Google vanwege machtsmisbruik. Eerder kreeg Google een boete van 2,4 miljard dollar vanwege het voortrekken van eigen diensten, en dan specifiek Google Shopping.

via [techzine]

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.