CamScanner-app Met 100 Miljoen Downloads Verspreidde Malware

Android MalwareCamScanner was een erg succesvolle app voor Android, waarmee het onder andere mogelijk was om documenten te scannen en te beheren. De app bevatte sinds een laatste update echter over een zogenaamde Trojan Dropper, een module die malware op geïnfecteerde toestellen installeerde.

De website Ars Technica schrijft dat CamScanner voorheen een normale app was die prima werkte. Op een gegeven moment ontving de app echter een update die een Trojan Dropper in een advertentie-library implementeerde. Hierdoor kunnen cybercriminelen allerlei kwaadaardige activiteiten uitvoeren op de smartphone. De Trojan Dropper had de naam Trojan-Dropper.AndroidOS.Necro.n. Onderzoekers van Kaspersky, die de Trojan ontdekten, schreven het volgende:

De hierboven beschreven Trojan-Dropper.AndroidOS.Necro.n-functies voeren de belangrijkste taak van de malware uit: het downloaden en starten van een payload vanuit kwaadaardige servers. Als gevolg hiervan kunnen de eigenaren van de module een geïnfecteerd apparaat in hun eigen voordeel gebruiken, van het tonen van opdringerige reclame aan het slachtoffer tot het stelen van geld van hun mobiele account door betaalde abonnementen in rekening te brengen.

Ars Technica schrijft dat het ontdekken van de Trojan aantoont dat de beveiliging van de Play Store zeker niet waterdicht is en dat er dus een goede kans is dat meer apps door de controle van Google glippen. Het is daarom aan te raden om in ieder geval altijd de reviews van een app te lezen voordat je de app download. Ook moeten gebruikers opletten om welke toestemmingen een app vraagt.

via [techzine]

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.