CBP Dreigt Met Dwangsom Tegen WhatsApp

WhatsApp
WhatsApp is sinds de overname door Facebook vooral negatief in het nieuws. Eerst stapten mensen massaal over op chat-alternatieven zoals Telegram, vervolgens had WhatsApp een lange tijd last van storingen en nu dreigt het CBP WhatsApp een dwangsom op te leggen omdat het de privacy van niet-whatsappers zou schaden.

De reden dat het College Bescherming Persoonsgegevens de dwangsom oplegt is simpel. Tijdens de installatie van WhatsApp wordt de gebruiker namelijk gevraagd om WhatsApp toegang te geven tot hun adresboek. Deze gegevens, inclusief de telefoonnummers worden vervolgens opgeslagen op de servers van WhatsApp. Deze handeling is niet toegestaan volgens de Nederlandse wet, omdat de personen in je contactenlijst hier geen toestemming voor hebben gegeven en mogelijk niet eens WhatsApp gebruiken.

De kans dat WhatsApp uiteindelijk de dwangsom zal moeten betalen lijkt klein. Een CBP-woordvoerder zegt:

“Vaak passen bedrijven hun beleid aan als wij ze erop gewezen hebben dat zij in strijd met de wet handelen. WhatsApp heeft, nadat wij vorig jaar ons rapport uitbrachten, aanpassingen gedaan aan hun beleid. Maar hun adresboekbeleid is dus onveranderd gebleven. Momenteel zitten wij in de handhavingsfase, de procedure loopt nog. We kunnen een last onder dwangsom opleggen, maar of wij de dwangsom uiteindelijk kunnen innen is onduidelijk.”

Het probleem is dat WhatsApp geen kantoor heeft in Nederland, waardoor het niet onder het Nederlandse recht valt. Hierdoor is het onwaarschijnlijk dat WhatsApp voor een rechtszaak naar Nederland zal komen.

bron [nrc]

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.