Review Jabra Solemate Draadloze Speaker

Jabra-Solemate-review-2De speakers in smartphones, tablets en laptops zijn kwalitatief goed genoeg voor dagelijks gebruik. Maar bij het luisteren naar muziek hoef je niet al te vol geluid te verwachten. Dan is een speakersetje een hele uitkomst. Speakersetjes neem je doorgaans echter niet met je mee. Het neemt teveel ruimte in, of het is onhandig met al die kabeltjes. Gelukkig zijn er toch altijd weer bedrijven die daar wat op vinden. De Jabra Solemate is zo’n oplossing. Een draadloze speaker, die compact genoeg is om met je mee te nemen, en ook nog eens een fantastisch geluid produceert.

Inhoud
We ontvingen de Solemate draadloze speaker van Jabra. De Solemate valt direct op, aangezien het doosje waarin alles verpakt zit, doorzichtig is. Als alles uitgepakt is vindt je nog iets opvallends. Er wordt namelijk een zakje meegeleverd waar de Solemate in kan. Het zakje biedt bescherming tegen waterspatten, stof en vuil. Daarmee is de speaker ideaal om mee te nemen naar het strand.

Jabra-Solemate-review

Met een USB-kabel kan de Solemate op de pc aangesloten worden. Je kan dan vanaf de pc muziek luisteren via de Solemate. Tegelijkertijd wordt het apparaat ook opgeladen. Met de losse adapter kan de speaker ook gewoon worden opgeladen via het stopcontact. Onderop de speaker vindt je een 3.5 mm jack-naar-jack kabel. Hiermee kun je de Solemate verbinden met de pc via de koptelefoon aansluiting mocht Bluetooth niet beschikbaar zijn.

Veel verbindingsmogelijkheden
De Solemate maakt het voor de gebruiker erg makkelijk om een verbinding op te stellen. Bij het aandoen hoor je meteen al een vol geluid, waarmee wordt duidelijk gemaakt, dat de speaker aan staat. Daarna kun je ervoor kiezen om de USB-kabel of 3.5 mm jack-naar-jack kabel te gebruiken om muziek van je pc door de Solemate te laten komen.

Jabra-Solemate-review-4

Maar de speaker is natuurlijk bedoeld om vooral draadloos gebruikt te worden. En dat gebeurt via Bluetooth 3.0. Helaas wordt er bij Bluetooth 3.0 wel een stuk meer energie verbruikt dan bij Bluetooth 4.0. Alsnog kun je op deze manier, met een volle batterij, ruim 6 uur genieten van je favoriete muziek. Het verbinden met je smartphone, tablet of laptop is zeer eenvoudig te doen en kan zelfs zonder de handleiding te raadplegen. De speaker verteld je of de verbinding gelukt is. Deze stem-feedback is overigens een fijne en unieke toevoeging.

Jabra-Solemate-review-7

Nu is er nog een geinig extraatje. De Solemate heeft namelijk NFC ingebouwd. Als jou smartphone ook NFC ondersteund, dan kun je heel simpel je telefoon op de speaker leggen. Je wacht een paar tellen en je bent opeens verbonden. Het is dus niet nodig om van alles in te stellen, via NFC gaat alles automatisch. Vooralsnog is dit met name mogelijk met smartphones. Tablets en laptops hebben deze techniek doorgaans niet ingebouwd.

Kwaliteit
Iets wat direct opvalt bij het zien van de Solemate, is het uiterlijk. Je krijgt meteen het idee dat het hier gaat om een stevig apparaat. Maar je zou ook bijna denken dat je een schoen hebt aangeschaft. De vorm en de geribbelde, rubberen onderkant, doen denken aan de zool van een schoen. Het heeft daarmee een uniek design en persoonlijk vind ik dit erg mooi.

Jabra-Solemate-review-3

De speaker is wel zwaar. Hij weegt maarliefst 600 gram. Veel speakers van andere merken, met een vergelijkbare grootte, wegen zo rond de 300 gram. De zwaardere Solemate heeft gewoon een grotere accu en maakt gebruik van bouwmaterialen die wat meer wegen. Het geheel voelt hierdoor kwalitatief erg goed aan. Het rubber, aan de onder- en bovenkant, wordt echter wel snel vies en is lastig schoon te krijgen.

Jabra heeft goed nagedacht over de draagbaarheid van de speaker. Zo zit er aan de linkerkant een stoffen lus om de speaker aan mee te kunnen dragen. Het meegeleverde zakje, dat tegen stof en waterspatten beschermd, is ook handig om de speaker in mee te nemen.

Jabra-Solemate-review-5

Aan de bovenkant zitten drie knoppen op een rij. De buitenste knoppen dienen voor het regelen van het volume. De middelste knop kan gebruikt worden om binnenkomende gesprekken op te nemen. Er zit dus ook een microfoon in en zodoende kan er dus handsfree gebeld worden. Op zich een handige functie, maar het werkt helaas niet goed genoeg. De binnenkomende stem is luid en duidelijk te horen, maar de persoon aan de andere kant van de lijn, hoort jou niet zo goed. Je zult dan toch weer je telefoon tevoorschijn moeten halen. En dat is toch jammer.

Jabra-Solemate-review-6

Het belangrijkste aan deze speaker is natuurlijk de kwaliteit van het geluid bij het afspelen van muziek. Bij het afspelen van muziek uit verschillende genres is gebleken, dat de Solemate zeer mooi geluid produceert. Het volume kan hoog, maar ook weer niet oorverdovend hoog. Op grote feesten (verjaardagen bijvoorbeeld), zal het geluid van pratende mensen misschien wel boven het geluid van de Solemate uitkomen. Vergeet echter niet, dat dit een redelijk kleine speaker is. Toch komt er erg zuivere en heldere muziek uit het apparaatje. Ook het beschermende zakje, kan het geluid niet dwarsbomen. Slechts een beetje. Maar dat merk je alleen, als je het geluid uit de speaker gewend bent zonder het zakje eromheen. De Solemate klinkt ook mooier, wanneer deze is aangesloten via de kabel. Via Bluetooth is de kwaliteit van het geluid iets minder. De ribbelige rubber zool voorkomt dat er trillingen worden doorgegeven. Zo kan de indrukwekkende bas goed zijn werk doen.

De accu gaat ook lang mee. Hij gaat makkelijk een hele avond door. Een accuduur van 8 uur is zeker haalbaar. Een LED lampje geeft aan hoe vol de batterij nog is. Ook als je de Solemate niet gebruikt, blijft de energie in de accu goed behouden, mits je het apparaat uit hebt staan uiteraard.

Conclusie (voordelen/nadelen)
Toen ik de Solemate voor het eerst zag, was ik meteen al onder de indruk van het design. Nu is dit natuurlijk smaak gebonden, maar ik vermoed dat de meeste andere mensen het uiterlijk van de Solemate ook erg kunnen waarderen. De Solemate straalt kwaliteit uit en het is goed te zien dat Jabra slim heeft nagedacht over alles wat een draadloze speaker zou moeten bieden.

Jabra-Solemate-review-1

Wanneer een consument op zoek gaat naar iets nieuws, dan wordt vaak gelet op kwaliteit, design en gebruiksgemak. Dat zie je vooral bij smartphones, maar bij een speaker als deze, gaan die eisen ook op. Zeker als je kijkt naar de prijs, mag je wat verwachten.

Het stevige (en mooie) design, de makkelijke en intuïtieve bediening, de vele aansluitmogelijkheden en de leuke extra’s als NFC, de stem-feedback en het meegeleverde zakje, maken van de Jabra Solemate een uitermate geschikte speaker. Zowel voor thuis, als vervanging van bijvoorbeeld de ingebouwde speaker van je laptop, als voor op reis.

Voordelen

  • Zeer goede geluidsproductie
  • Stevig design
  • Intuïtieve bediening
  • Veel verbingsmogelijkheden
  • Ideaal om mee te nemen
  • NFC als handige extra verbindingsmogelijkheid 

Nadelen

  • Rubber wordt snel vies
  • Vrij prijzig
  • Handsfree optie werkt niet zuiver

Prijs: +/- €100,- (Overzicht verschillende prijzen)

Voor meer informatie kun je terecht op de site van Jabra. Volg Jabra op Facebook en Twitter voor het laatste nieuws, Jabra win acties en nieuwste producten.

Eric Eissens

Schrijver van Reviews. Dol op gadgets, graag op de hoogte van alle nieuwtjes rondom Android, en kan nooit wachten op de nieuwste mobieltjes.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.