Review No. 1 Sun 2 Smartwatch

Review-No.-1-Sun-2-Smartwatch-3Er zijn inmiddels al een hele hoop smartwatches te koop. De bekendste merken als Samsung, HTC, Asus en LG hebben allen hun visie op het concept van een slim horloge laten zien in het afgelopen jaar. Maar er is ook een vrij onbekend merk dat flink aan de weg timmert met een hele serie smartwatch producten. Het bedrijf No. 1 heeft als doel een smartwatch uit te brengen die boordevol sensoren en andere technische snufjes zit, maar die wel betaalbaar is voor iedereen. De Sun 2 smartwatch is zo’n slim en betaalbaar horloge. Hij kost slechts een paar tientjes, maar biedt een hoop functionaliteit. Lees hier ons review.

Inhoud
Review-No.-1-Sun-2-Smartwatch
In het kubusvormige doosje zit de Sun 2. Je krijgt hierbij een OTG-kabel om de smartwatch mee op te laden. In de Sun 2 zit echter geen aansluitpunt voor zo’n kabeltje. Er zit namelijk nog een magnetische cradle in waar je de Sun 2 op kan leggen om hem op te laden. Een beknopte handleiding brengt je in gebrekkig engels op weg.

Hardware
Hoewel het een smartwatch betreft, hebben we het nog steeds over een horloge. En horloges zijn nog altijd sieraden. Dus ook een smartwatch moet er mooi uitzien. Nu valt over smaak niet te twisten, maar ondanks de lage prijs, is Sun 2 toch voorzien van een aardig uiterlijk. Persoonlijk vind ik de Sun 2 meer voor mannen. Het design is vrij grof en het horloge is ook redelijk zwaar. Maar eenmaal om je pols heb je wel het idee dat je gewoon een horloge om hebt.

Review-No.-1-Sun-2-Smartwatch-5

Het ronde scherm versterkt dat idee ook nog eens. Dit vrij heldere scherm, met een resolutie van 240 x 240 pixels, is qua kwaliteit te vergelijken met bijvoorbeeld de LG G Watch. Helaas zit de opstaande rand rondom het scherm de bediening wat in de weg. Bij een toekomstige versie zou deze rand misschien wat strakker langs het scherm gemaakt kunnen worden. Wat meer in lijn met de Motorola 360 bijvoorbeeld.

Aan de zijkant van de Sun 2 vindt je een knop om het scherm mee aan en uit te doen. Vlak daarnaast zie je nog een uitstulpsel. Dit is geen knop, maar een camera. Het is er slechts eentje van VGA-kwaliteit, maar het is wel grappig dat het erop zit. Je kunt je afvragen wat het nut is van een camera op een smartwatch. Foto’s maak je er niet echt mee, laat staan dat je ermee gaat filmen. Bovendien is de kwaliteit van de gemaakt foto’s niet heel bijzonder. Daar komt nog eens bij dat er zeer weinig opslagcapaciteit is. Je kunt een tiental foto’s maken of een paar seconden filmpje en dan is de opslag al gevuld. Voor James Bond-achtige taferelen is de camera wel geinig.

Review-No.-1-Sun-2-Smartwatch-6

Er zitten ook nog enkele sensoren in de Sun 2 verstopt die bepaalde dingen in je lichaam kunnen meten. Zo is er een temperatuurmeter die je lichaamstemperatuur kan meten. En zoals het hoort, geeft deze sensor mooi rond de 37 graden Celsius weer.

Een anders sensor kan je hartslag meten. Ook hier werd een keurige waarde van tussen de 60 en 70 slagen per minuut weergegeven in rust. Bij een lichamelijke oefening liep deze waarde uiteraard op. Een laatste sensor is eigenlijk geen echte sensor. Er zit een app op de Sun 2 die UV- straling kan meten. Dit is echter een fake-app die kijkt naar de tijd van de dag en dan een geschatte waarde weergeeft. Dit is dus niet de werkelijke waarde, want er wordt niks gemeten.

Review-No.-1-Sun-2-Smartwatch-8

Tot slot is de Sun 2 stofbestendig en waterafstotend, dankzij de IP67 waardering. Deze waarde betekend dat je gerust je smartwatch om kan houden op het strand, en dat je zonder zorgen je handen kan wassen. De smartwatch hoeft in die gevallen niet van de pols af. Er is echter geen garantie dat de smartwatch blijft werken onder de douche. Zwemmen is al helemaal niet aan te raden. Dit soort beschermingen is vooral bedoeld voor de ongelukjes. Om meer te weten te komen over IP-waarderingen kun je eens kijken op Wikipedia.

Software
De software op deze smartwatch is ontworpen door No. 1. Het is dus geen Android Wear, maar het ondersteunt het Android besturingssysteem wel. Evenals iOS van Apple. Je krijgt op de Sun 2 eigenlijk alleen notificaties te zien. Deze worden doorgesluisd van je smartphone naar de smartwatch. Je kan mails lezen, maar ook je sms-berichten bekijken. Op de Sun 2 staat een handje vol apps. De temperatuur-app en hartslag-app zijn daar al twee voorbeelden van.

Review-No.-1-Sun-2-Smartwatch-7

De twee hoofd-apps zijn de sms-app en de bel-app. Met de sms-app kun je reageren op ontvangen smsjes. Maar je kunt uiteraard ook een nieuwe sms aanmaken. Je krijgt helaas wel een t9-toetsenbord. Dat betekend dat je op zo’n klein schermpje, met je relatief dikke vingers, een bericht moet typen. Dit is echt niet te doen. Daarvoor is alles simpelweg te klein. Beter zou zijn geweest als je met je stem een bericht kon aanmaken. Helaas is stembediening op geen enkele manier mogelijk met de Sun 2.

De tweede hoofd-app is de bel-app. Hiermee kun je gemakkelijk binnenkomende oproepen opnemen of zelf een belletje plegen. Een nummer intikken gaat nog wel op het kleine schermpje, aangezien je in dit geval de nummers 0 tot en met 9 hebt en niet de 26 letters van het alfabet. Je kunt ook je contacten inzien en op die manier iemand uit je adresboek bellen.

Review-No.-1-Sun-2-Smartwatch-4

Om al deze functies te kunnen raadplegen, wordt er via Bluetooth verbinding gemaakt. Dit gaat zeer eenvoudig en is in enkele seconden voor elkaar. Vanaf dat moment gaat ook het geluid van elk type media via de speaker van de Sun 2. Dus ook muziek en video’s en het geluid van spelletjes. Op zich klinkt dit niet verkeerd, maar je kunt niet instellen welke app wel geluid laat horen en welke app niet. Je kunt wel het volume regelen, maar daarmee bedien je ook direct het volume van alle meldingen.

Je kunt wel instellen van welke apps je push notificaties wil ontvangen op de smartwatch. Dit kan eenvoudig geregeld worden met de Fundo-app van No. 1. Deze app installeer je op je smartphone, en is te downloaden via de Play Store. Fundo is qua design een beetje een mengelmoesje van het material design van Android en bepaalde design elementen van iOS. De app ziet er strak uit en werkt ook uitstekend.

Review-No.-1-Sun-2-Smartwatch-9

Voor de sporters onder ons, is er een stappenteller geïnstalleerd op de Sun 2. Met de Fundo-app kun je je resultaten bekijken. Zo kun je zien hoeveel calorieën je hebt verbrand, hoeveel stappen je hebt gezet, en hoeveel afstand je hebt afgelegd.

De apps werken goed, maar zoals gezegd zit de opstaande rand rondom het scherm wat in de weg. Hierdoor kun je de Sun 2 niet optimaal bedienen. Ook reageert het scherm niet altijd even goed. Scrollen door de verschillende opties gaat hakkelig en werkt het gebruikersgemak tegen.

Conclusie (voordelen/nadelen)
Ook een smartwatch is in de eerste plaats gewoon een horloge. De tijd wordt keurig weergegeven op de Sun 2. Met drie verschillende watch faces waar je uit kan kiezen, kun je de smartwatch eruit laten zien als een echt horloge. Qua uiterlijk ziet de Sun 2 er ook uit als echt horloge, al is het wel een vrij groot apparaat.

Review-No.-1-Sun-2-Smartwatch-0

Voor slechts een paar tientjes, haal je een smartwatch in huis die voor iedereen betaalbaar is. Je hebt misschien niet de hoeveelheid functies en mogelijkheden die een Android smartwatch biedt, maar de Sun 2 voelt toch als een vrij compleet pakketje. Net als vele concurrenten, kun je met deze smartwatch ook je hartslag en temperatuur meten. Ook krijg je alle berichten netjes te zien op de Sun 2. En de camera biedt een leuke extraatje.

In mijn eigen omgeving hoor ik regelmatig dat mensen best een smartwatch willen aanschaffen, maar dat het vooral een horloge moet zijn, met wat extra mogelijkheden. De Sun 2 kan prima voldoen aan de eisen van die mensen. Je hebt een horloge, voor weinig geld, met veel van de functies die de dure concurrenten ook bieden. Ik ben benieuwd wat No. 1 in de komende jaren nog meer kan laten zien.

Voordelen

– goedkoop

– hartslagmeter en temperatuurmeter – stofbestendig en waterafstotend

– te gebruiken met Android en iOS

– makkelijk op te laden
-
 luide speaker

Nadelen

– redelijk zwaar
-
 touchscreen reageert niet altijd goed – zeer beperkte opslagcapaciteit

– redelijk zwaar en grof design

Prijs: Vanaf $52,89. De smartwatch is verkrijgbaar in verschillende kleuren en komt met metalen of leren armband. Gebruik de couponcode GBSS2 en ontvang $9 korting.

Meer info: GearBest.com

Eric Eissens

Schrijver van Reviews. Dol op gadgets, graag op de hoogte van alle nieuwtjes rondom Android, en kan nooit wachten op de nieuwste mobieltjes.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.