Review ípega Bleutooth Controller

ipega-Bleutooth-ControllerDe touchscreen van smartphones en tablets is uitermate geschikt voor allerlei soorten games. Maar sommige games zijn nog beter te besturen met een goede controller. Ook Android mini PC’s, zoals de MiniX Neo X7, kunnen beter gebruik maken van een fatsoenlijke game controller om games te spelen. Nu zijn er genoeg controllers om uit te kiezen. Ze komen namelijk in allerlei soorten en maten en van allerlei fabrikanten. De één nog duurder dan de ander. De PG-9028 is een game controller van ípega en is zeer geschikt voor het Android besturingssysteem. Van minixwebshop mochten we eentje testen.

Inhoud
ipega-Bleutooth-Controller-2
In het doosje vinden we de Bluetooth Game Controller van ípega. Onze versie is uitgevoerd in de kleuren rood en zwart. Verder is er een handleiding meegeleverd en een OTG-kabel om de controller op te kunnen laden.

Kwaliteit
De ípega Bluetooth Controller is grotendeels gemaakt van plastic. De joysticks zijn voorzien van een soort rubberen dopje en ook de ‘select’ en ‘start’ knoppen zijn van rubber. De controller voelt zeer stevig en degelijk aan. Alle knoppen werken soepel, zijn eenvoudig in te drukken en veren goed terug.

ipega-Bleutooth-Controller-4

Aan de bovenkant vindt je de bekende joysticks, pijltjesknop en de X,Y,A,B-knoppen. Ook is er een home-knop waarmee je het apparaat aandoet. Ook is er een rijtje met multimedia-knoppen toegevoegd. Hiermee kun je het volume regelen van het apparaat waarmee je verbonden bent. Ook kun je video’s pauzeren en naar het volgende nummer gaan als je muziek luistert. Aan de zijkant zitten Links en Rechts knoppen en aan de onderkant zijn de L1 en R1 knoppen te vinden. Kortom, een zeer complete controller met een uitgebreide set aan knoppen. Tot slot is er ook nog een 2 inch touchpad ingebouwd. Met deze touchpad kun je door het Android besturingssysteem navigeren. Ook sommige games, zoals Angry Birds en Fruit Ninja, maken gebruik van deze touchpad.

Om de ípega Bluetooth Controller op te laden zit er aan voorkant een micro-USB ingang. Eenmaal volledig opgeladen gaat de controller maarliefst 18 uur mee. Mocht je dus van plan zijn om van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat te willen gamen, dan hoef je je geen zorgen te maken dat de controller er halverwege zomaar mee ophoudt.

ipega-Bleutooth-Controller-5

Ondanks de vele knoppen, het stevige design en een batterij die lekker lang meegaat, voelt de ípega Bluetooth Controller zeer licht aan. Dat is wel zo prettig, want met een speciale ingebouwde houder kun je je smartphone in de controller vastklemmen. Dus dankzij de lichte controller lijkt het net alsof je alleen het gewicht van de smartphone hoeft te dragen. Op die manier wordt de smartphone als het ware één geheel met de controller. Bovendien kun je jezelf gemakkelijk verplaatsen als het moet en kun je je dus blijven concentreren op het spelen van je favoriete games. De meeste telefoons, met een scherm tot 5 inch groot, zullen in de houder vastgeklemd kunnen worden. We hebben dit zelf getest met een LG G3 en die paste perfect.

Games
De ípega Bluetooth Controller zou goed moeten kunnen werken op Android, Windows en iOS. Helaas is de controller niet erg geschikt voor iOS. Hoewel je er games mee zou moeten kunnen bedienen, werkt geen enkele game. Je kunt drukken op de knoppen zolang je wil, maar er zal niks gebeuren. Het enige dat wel werkt is de reeks multimedia-knoppen. Hiermee kun je muziek afspelen en pauzeren en naar het volgende of vorige nummer bladeren. Zou je dus graag een controller voor je iPhone of iPad willen aanschaffen, koop deze controller van ípega dus niet.

ipega-Bleutooth-Controller-1

Op Android werkt deze controller wel goed. Op de MiniX Neo X7 dient de trackpad als een soort muis, waarmee je door het systeem kan navigeren. Heel erg nauwkeurig lijkt de trackpad echter niet. Een echte muis is verstandiger om te gebruiken tijdens het navigeren. De controller is dan ook niet speciaal ontworpen om voor het hele besturingssysteem te gebruiken. Het gaat natuurlijk vooral om de games.

Niet alle games zijn even geschikt, maar er zijn er meer dan genoeg die de controller volledig ondersteunen. Het belangrijkste om te onthouden is dit: alle games waarbij je een auto, voorwerp of karakter van a naar b moet brengen zijn over het algemeen zeer geschikt om bedient te worden door de ípega Bluetooth Controller. Zo kun je met gemak spellen als Muffin Knight, Asphalt 8, Angry Birds Go! en Beach Buggy Racing spelen. Het lijkt zelfs wel makkelijker te worden om een goede score neer te zetten. Dit soort games werkt prima op een touchscreen, maar lijken zich uitstekend te lenen voor gebruik van een controller. De ípega Bluetooth Controller komt bij dit soort games dus het beste uit de verf. Helaas wil het zo nu en dan voorkomen dat een knop niet lijkt te reageren. Dit is bij meerdere games geconstateerd, maar het is niet duidelijk of het dan aan de controller ligt, of aan het besturingssysteem. Lastig is het soms wel, omdat je dan net op cruciale momenten af gaat.

ipega-Bleutooth-Controller-3

Dankzij de touchpad zou je ook games als Angry Birds, Cut the Rope en Fruit Ninja moeten kunnen spelen. Mijn advies: begin er maar niet aan. De touchpad is simpelweg niet nauwkeurig genoeg om met dat soort games te kunnen werken. Om bij Angry Birds het vogeltje weg te schieten, moet je met de cursor op het vogeltje staan en een dubbeltap op de touchpad doen om het vogeltje naar achter te kunnen trekken en weg te schieten. Dit werkt de ene keer wel en de andere keer niet en dan wordt het snel frustrerend. Hetzelfde geldt voor Cut the Rope. Dat is bij de eerste paar levels nog wel te doen, maar al gauw heb je snelheid en behendigheid nodig om het snoepje op het juist moment naar het eindpunt te brengen. En Fruit Ninja is helemaal een ramp. Daar is snelheid van uiterst belang om goed te kunnen scoren. Als je elke keer een dubbele tap op de touchpad moet doen en daarna nog een veegbeweging moet maken, kun je je niet meer concentreren op het spel. Als het je al lukt om een veegbeweging te maken, zijn de appels, aardbeien en meloenen al lang buiten beeld en is het met drie kruizen al snel game over.

Om er achter te komen welke games goed werken met de ípega Bluetooth Controller, kun je natuurlijk gewoon games uitproberen. Je merkt vanzelf wel welke geschikt is en welke niet. Maar er zijn ook bepaalde apps die een lijst met geschikte games laten zien. Zo is er de Moga-app. Deze app is eigenlijk bedoelt voor de Moga controller, maar de games die in deze app worden getoond, zijn hoogstwaarschijnlijk ook compatibel voor de controller van ípega. Ook de app TagraZone geeft een lijst met games weer, die geschikt zijn voor controllers. Het blijft een kwestie van uitproberen, want niet elke game werkt even goed op de ípega Bluetooth Controller.

Conclusie (voordelen/nadelen)
De ípega Bluetooth Controller is een zeer degelijke controller. Het apparaat zit stevig in elkaar en weegt bijna niks. Dankzij de lange batterijduur kan je de hele dag blijven gamen. En met de speciale houder kun je je smartphone in de controller vastklikken, waardoor je zelfs vanuit je bed je favoriet games kunt besturen met de ípega Bluetooth Controller.

ipega-Bleutooth-Controller-6

De controller is vooral geschikt voor Android. Het besturingssysteem ziet de controller als een muis zodat je kunt navigeren. Maar het belangrijkste is, dat er een grote hoeveelheid games beschikbaar is om bestuurd te worden door deze controller. Het is jammer dat de controls soms niet reageren, waardoor je game over kunt gaan. Ook de touchpad had beter gemogen. Veel games zijn door de matige touchpad niet of nauwelijks speelbaar.

De controller is dus vooral te gebruiken in combinatie met race spellen en shooters. Je zou zelfs een betere score kunnen behalen. Ook de prijs is prima te betalen, waardoor je voor relatief weinig geld een prima controller in huis haalt.

Voordelen

  • zeer degelijke en stevige controller
  • werkt uitermate goed met Android
  • lange batterijduur
  • ligt goed in de hand
  • eenvoudig te verbinden met smartphone, tablet of mini PC
  • handige houder voor je smartphone

Nadelen

  • soms reageren de controls niet naar behoren
  • werkt niet goed met iOS
  • niet alle games zijn geschikt
  • touchpad niet te gebruiken voor games

Speciale actie: De mensen van minixwebshop.nl hebben een speciale actie bedacht voor alle Androidics lezers. Met de code Androidics5 krijg je €5 korting op een aankoop bij minixwebshop.nl.

Maar er is nog een tweede actie. Koop je voor minimaal €119,95 aan producten, dan krijg je met de code MINIXWEBSHOP15, maarliefst €15 korting. De MiniX Neo X7 (waarover we eerder al een review schreven) kost nu 119,95. Dus doe er je voordeel mee en krijg een leuke korting.

Je kunt ook gaan voor de MiniX Neo Z64. Op deze mini Android pc werkt de ípega Bluetooth Controller ook erg goed.

Prijs: €49,95 (bij minixwebshop)

Meer info: ípega Bluetooth Controller

Eric Eissens

Schrijver van Reviews. Dol op gadgets, graag op de hoogte van alle nieuwtjes rondom Android, en kan nooit wachten op de nieuwste mobieltjes.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.