Review Robuuste Cat S41

Cat-S41-review-1Jullie hebben vast wel eens gehoord van het bedrijf Caterpillar, een Amerikaans bedrijf verantwoordelijk voor grote machines die worden gebruikt in de bouw. Wat veel mensen niet weten is dat Caterpillar sinds een paar jaar ook smartphones op de markt brengt. Hiervoor werkt het bedrijf samen met Bullitt Group. In deze review kijken wij naar de robuuste Cat S41.

Inhoud
Cat-S41-review-6
Vaste lezers weten dat wij eerst altijd even kijken naar de inhoud van de verpakking. In de verpakking zit uiteraard de Cat S41-smartphone, maar ook een adapter, een micro USB/oplaadkabel, een screen protector en een USB OTG-kabel.

Uiterlijk en bouwkwaliteit
Zodra je de Cat S41 uit de verpakking haalt valt de robuuste bouw gelijk op. De smartphone heeft dikke randen, grote fysieke knoppen en meerdere klepjes die de USB-ingang, de koptelefoonaansluiting en de SIM-kaart aansluiting beschermen. Ook weegt de Cat S41 meer dan de gemiddelde smartphone. Het is gelijk duidelijk wat de voornaamste reden is om de Cat S41 te kopen, namelijk de bouwkwaliteit.

Cat-S41-review-5

Robuuste behuizing
De Cat S41 is waterdicht en daardoor afspoelbaar wanneer de smartphone vies is geworden. Alle externe poorten (USB, SIM en koptelefoonaansluiting) zijn afgedekt met klepjes, waardoor zand en vuil geen problemen geven. Het scherm bestaat uit Gorilla Glass 5 en is daardoor extra beschermt tegen krassen. Een val van aanzienlijke hoogte op een harde ondergrond kan uiteraard nog wel krassen veroorzaken. De behuizing is gelukkig voorzien van Military Standard 810G, waardoor een val van 1.8 meter op een betonnen ondergrond geen probleem is. Ook extreem lage en hoge temperaturen hebben geen negatief effect op de Cat S41.

Cat-S41-review-4

Waterdicht
De Cat S41 is waterdicht (IP68). Hierdoor kun je de smartphone 1 uur lang tot 2 meter onder water houden. Dankzij de “Underwater Mode” kun je de volume-knoppen gebruiken om onderwaterfoto’s te maken. Met de grote gele “programmeerbare” knop aan de linkerkant van de smartphone kun je wisselen tussen de foto-mode en de video-mode.

Programmeerbare knop
De Cat S41 heeft verschillende unieke eigenschappen, waaronder een programmeerbare gele knop aan de linkerzijde. Je kunt aan deze knop zelf een functie toekennen. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je met een korte of lange druk op de knop de zaklamp wilt activeren of een veel gebruikte app wilt openen.

Cat-S41-review-3

Bedienen met handschoenen
Aangezien de smartphone onder andere is gemaakt voor bouwvakkers, heeft Bullitt Group het touchscreen geoptimaliseerd voor handschoenen. Hierdoor is de Cat S41 gevoeliger voor aanrakingen met een handschoen dan andere toestellen.

Een robuuste en waterdichte behuizing komt helaas niet alleen maar met voordelen. De behuizing zorgt er namelijk voor dat de Cat S41 een stuk dikker is dan de gemiddelde smartphone. Zo is de smartphone 15,2 cm lang, 7,5 cm breed en 1,3 cm dik. De Cat S41 weegt met een gewicht van 218 gram ook een stuk meer dan andere 5-inch smartphones. De dikke behuizing en het gewicht van de Cat S41 is echter ook te danken aan de grote accu, maar daar komen we verder in deze review op terug.

Specificaties
De Cat S41 is een mid-range smartphone en beschikt onder andere over een 5-inch LCD-scherm met een resolutie van 1080 x 1920 pixels, een 2,3GHz MediaTek Helio P20-processor, 3GB werkgeheugen en 32GB opslagruimte. Aan de achterkant zit een 13 megapixel camera en aan de voorkant een 8 megapixel camera. Wij hebben de volledige specificaties hieronder even op een rijtje gezet.

Specificaties

 • 5-inch LCD scherm (1080 x 1920 pixels / Gorilla Glass 5)
 • 2,3GHz MediaTek Helio P20-processor
 • 3GB werkgeheugen
 • 32GB opslagruimte (uit te breiden met een microSD-kaart)
 • 13 megapixel rear-camera
 • 8 megapixel front-camera
 • 5000mAh accu
 • 3.5mm headphone jack
 • dualSIM-ondersteuning
 • NFC
 • waterdichte behuizing (IP68 + Military Standard 810G)

De Cat S41 draait op een vrijwel kale versie van Android Nougat. Iets dat veel Android-fans erg kunnen waarderen.

5000mAh accu
Zoals je in het bovenstaande overzicht kunt lezen beschikt de Cat S41 over een accu met een capaciteit van maar liefst 5000mAh. Dankzij deze capaciteit kun je met de Cat S41 tot maar liefst 38 uur bellen voordat de smartphone weer aan de lader moet. Ook heeft de Cat S41 een stand-by tijd van meer dan een maand.

Het meest opvallende aan de accu is de zogeheten “Battery Share”-functie. Hiermee is het mogelijk om de Cat S41 te gebruiken als power bank. Zo kun je bijvoorbeeld een gedeelte van de capaciteit gebruiken om de smartphone van je collega mee op te laden. Je kunt zelf instellen hoeveel procent de telefoon van zijn batterij mag delen. Zo kun je instellen dat het opladen automatisch stopt zodra de batterijniveau van de Cat S41 de 50% bereikt. Let wel op dat de Battery Share-functie alleen werkt als de accu meer dan 20% capaciteit overheeft.

Cat-S41-review-2

Camera
De camera’s op de Cat S41 schieten leuke plaatjes in heldere omgevingen. In donkere omgevingen zijn de foto’s wat minder scherp. Voor een mid-range toestel zijn de camera’s prima, maar de kwaliteit is niet te vergelijken met vlaggenschip-toestellen van Samsung en Sony.

Conclusie (voordelen / nadelen)
De Cat S41 valt op dankzij verschillende unieke eigenschappen, waaronder de robuuste behuizing (IP68), een 5000mAh accu en de programmeerbare fysieke knop. Het bedienen met handschoenen aan is ook een leuk extraatje. Deze functies en de kale versie van Android maken de Cat S41 een ideale smartphone voor bouwvakkers en andere mensen die hun toestel in ruige omgevingen gebruiken. Het is ook erg fijn dat Caterpillar 2 jaar garantie geeft op de smartphones van het bedrijf.

Cat-S41-review-7

Ben je echter opzoek naar een echte high-end krachtpatser of een toestel met de beste camera, dan is de Cat S41 niet de juiste keuze. Ook kost de Cat S41 met een prijskaartje van ongeveer €425,- iets meer dan de meeste andere mid-range smartphones.

Voordelen
– super robuuste behuizing
– scherm werkt ook met handschoenen aan
– fysieke knoppen (ideaal voor bouwvakkers)
– programmeerbare fysieke knop
– lange accuduur
– te gebruiken als power bank
– twee jaar lang garantie

Nadelen
– duurder dan andere mid-range smartphones
– een vrij zwaar en dik toestel

Je kunt de Cat S41 kopen via de officiële website van Caterpillar of via één van de bekendere webwinkels zoals bijvoorbeeld Belsimpel.

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.