Review Xiaomi Mi A1

Xiaomi-Mi-A1-ReviewXiaomi heeft in september de Xiaomi Mi A1 geïntroduceerd. De Mi A1 is de eerste smartphone van de Chinese fabrikant die meedoet aan het Android One-programma, een project dat is opgezet door Google. Android One-toestellen draaien op een vrijwel kale versie van Android en krijgen als eerste de nieuwste Android-updates. Op de redactie van Androidics hebben wij de Mi A1 de afgelopen weken mogen testen en in deze review lees je onze beoordeling. Ook geven wij de Mi A1 via een win-actie weg aan een gelukkige Androidics-lezer, dus hou Androidics.nl de komende tijd goed in de gaten.

Inhoud
Xiaomi-Mi-A1-Review-3Een vaste routine bij de reviews op Androidics.nl is het bekijken van de inhoud van elk product. In de verpakking van de Xiaomi Mi A1 zit uiteraard de smartphone zelf, maar ook een power adapter, een USB-C oplaadkabel, een screen protector, een schoonmaak doekje, een pin om de SIMkaart-slot mee te openen en een simpele gebruikershandleiding. Oordopjes ontbreken helaas.

Design
De Xiaomi Mi A1 is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Wij hebben de uitvoering met witte voorkant en gouden achterkant getest. Het valt gelijk op dat de smartphone een goede bouwkwaliteit heeft. De smartphone is namelijk uitgerust met een metalen unibody. Deze behuizing is slechts 7mm dik, wat het geheel een premium uitstraling geeft.

Xiaomi-Mi-A1-Review-4

De voorkant van de Mi A1 is vrij simpel, met aan de bovenkant een speaker en een selfie-camera en aan de onderkant drie capacitieve knoppen. Het LCD scherm is 5,5-inch groot en heeft zeer diepe zwarte pixels. Aan de achterkant vinden we in de linkerbovenhoek een dual-camera met LED-flitser. Iets naar onderen zit een vingerafdrukscanner. De camera steekt een klein beetje uit de behuizing.

Helemaal aan de onderkant vinden we twee aansluitingen, een USB C-poort om de smartphone mee op te laden en een 3.5mm headphone jack. Aan de linkerkant zit de aansluiting voor twee SIM-kaarten of één SIM-kaart met één microSD-kaart. Aan de rechterkant vinden we de volume-knoppen en de aan/uit-knop.

Xiaomi-Mi-A1-Review-2

Specificaties / Functies
De Xiaomi Mi A1 is een mid-range toestel, waardoor de smartphone onder andere is uitgerust met de iets minder krachtige Snapdragon 625-processor. Gelukkig is dit wel een energiezuinige processor, wat resulteert in een langere accuduur. Zo kun je de smartphone makkelijk twee dagen gebruiken op één acculading. Op dit moment duurt het twee uur om de Mi A1 volledig op te laden, maar in een toekomstige update krijgt de smartphone ook ondersteuning voor Quick Charge 3.0. Met behulp van Quick Charge 3.0 is de accu in ongeveer 90 minuten aan de lader weer volledig opgeladen.

Voor het gemak hebben wij de volledige specificaties hieronder even op een rijtje gezet:

  • 5,5-inch scherm (1920 x 1080 pixels)
  • Qualcomm Snapdragon 625-processor
  • 4GB werkgeheugen
  • 64GB opslagruimte (uitbreidbaar met microSD-kaart)
  • dual-camera (12MP + 12MP) aan de achterkant
  • 5 megapixel selfie-camera
  • vingerafdrukscanner (achterkant)
  • 3080mAh accu
  • 3.5mm koptelefoonaansluiting
  • dualSIM-ondersteuning
  • IR-blaster (te gebruiken als TV-afstandsbediening)

De Xiaomi Mi A1 is nog gewoon uitgerust met de traditionele koptelefoonaansluiting, wat in onze ogen een grote plus is. Ook heeft de smartphone een krachtige dual-camera, genoeg werkgeheugen en 64GB opslagruimte dat je met nog eens 128GB kunt uitbreiden via de microSD-slot. Ook vinden we aan de achterkant een snel werkende vingerafdrukscanner.

Xiaomi-Mi-A1-Review-1

Camera
De dual-camera op de achterkant van de Mi A1 is iets dat we niet vaak zien op een smartphone in deze prijsklasse. De dual-camera beschikt over een normale 12 megapixel f/2.2 lens en een 12 megapixel f/2.6 telefoto lens. Dankzij deze telefoto lens kun je 2 keer inzoomen zonder dat dit effect heeft op de kwaliteit van de foto’s.

De dual-camera maakt vooral in daglicht zeer mooie foto’s en dankzij de dual-setup kun je foto’s met bokeh-effect schieten. Foto’s gemaakt in het donker zijn wat minder mooi en hebben soms iets te veel ruis, maar over het algemeen is de camera in de Mi A1 één van de beste camera’s die je kunt krijgen in deze prijsklasse.

Android One
De specificaties van de Xiaomi Mi A1 zijn dik in orde, maar wat de smartphone vooral aantrekkelijk maakt is Android One. In tegenstelling tot de andere smartphones van Xiaomi draait de Mi A1 namelijk niet op de MIUI-schil. Dit is voor de meeste van ons goed nieuws, want veel Europese gebruikers kunnen de zwaar aangepaste Android-schil van Xiaomi nog niet echt waarderen.

Xiaomi-Mi-A1-Review-Android-One

Android One zorgt ervoor dat de Xiaomi Mi A1 draait op een kale versie van Android, waardoor er dus geen onnodige apps, animaties en functies zijn toegevoegd. Hierdoor voelt het systeem erg stabiel en snel aan, ondanks dat de Mi A1 slechts een mid-range smartphone is.

Een ander belangrijk punt van Android One is het snel ontvangen van de nieuwste updates. Google wil namelijk dat de toestellen die meedoen aan het Android One-programma als eerste de nieuwste Android-updates ontvangen. Momenteel draait de Mi A1 nog op Nougat, maar de bèta-versie van Android Oreo is al beschikbaar. De uiteindelijke uitrol van Android Oreo zal dus niet lang meer op zich laten wachten.

Conclusie (Voordelen / Nadelen)
De Xiaomi Mi A1 is een zeer complete smartphone met een mooi premium design, stock-Android en een goede camera voor deze prijsklasse. Als software-updates voor jou belangrijk zijn en je niet al te veel geld wilt betalen, dan is de Xiaomi Mi A1 de smartphone voor jouw. De 64GB-uitvoering kost via GearBest slechts €225,- en voor deze prijs zijn er vrijwel geen nadelen te vinden. Het zou misschien leuk zijn als de smartphone waterdicht is, maar voor ruim 200 euro mogen we eigenlijk niet klagen.

Voordelen
– Android One
– Snel en stabiel
– goede prijs/kwaliteit verhouding
– 3.5mm koptelefoonaansluiting
– snelle vingerafdrukscanner
– goede camera
– uitbreidbaar geheugen

Nadelen
– de smartphone is niet waterdicht

2018 weggeef actie!
Fabrikanten hebben het afgelopen jaar erg veel interessante en opmerkelijke toestellen op de markt gebracht, waardoor wij het op Androidics.nl lekker druk hebben gehad. Om het nieuwe jaar goed te beginnen willen wij onze lezers bedanken door een weggeef actie te starten. Kom daarom terug op 1 januari 2018, want op deze dag starten wij een weggeef actie waarbij wij de Xiaomi Mi A1 weggeven aan één van onze lezers.

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

4 Reacties

  1. Hong Kong schreef:

    Ik heb hem inmiddels een maand en ben zeer tevreden. Ik wou eigenlijk de Samsung J7 maar de XiaoMi A1 heeft dubbele memory, dubbele camera en is beter in elk opzicht, voor de zelfde prijs.

    Paar opmerkingen:
    – USB C klinkt goed maar voor mij betekende het wel dat ik geen enkele oplader had (en wel 100 micro USB kabels)
    – 5.5 inch is mooi maar voor mijn handen net te groot
    – Google even naar reviews van GearBest voor je daar bestelt. Mijn Telco provider had de A1 uiteindelijk zelfs goedkoper trws (~190 eur)

  2. a.m. Selser schreef:

    Wat zou ik hier blij mee zijn!!
    Behelp me nu met een afdankertje van manlief,die voor veel frustraties zorgt.
    Is 7 jaar oud.
    Het wordt dan mijn 1e
    “Echte”nieuwe.

  3. Lysan Lansel schreef:

    Bedankt voor deze review.
    Dit met de reactie van ‘Hong Kong’ maakt mij toch wel heel enthousiast over dit toestel.. Specs zien er super uit voor de prijs die je betaald. Nu sparen en wie weet de knoop doorhakken verder dit jaar..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.