Review Plantronics BackBeat GO 410

Plantronics-BackBeat-GO-410-review-6Op de redactie testen wij regelmatig nieuwe headsets en vandaag kijken we naar de BackBeat GO 410. De BackBeat GO 410 is een headset die in september door het Amerikaanse bedrijf Plantronics werd aangekondigd en speciaal is gemaakt voor mensen die lang onderweg zijn. In deze review kijken wij naar de voordelen van de BackBeat GO 410 ten opzichte van andere headsets.

Inhoud
Plantronics-BackBeat-GO-410-review-2Opnieuw kijken wij eerst even naar de inhoud van de verpakking. De BackBeat GO 410 komt namelijk met verschillende accessoires. Zo vinden we in de verpakking een opbergzakje, een speciale 2-in-1 oplaadkabel + 3.5mm kabel, een aantal opzetstukjes en een gebruikershandleiding.

Design
De BackBeat GO 410 is een headset die je om je nek draagt. De headset is voorzien van een nekband, met daarin onder andere de accu. Doordat de zwaardere componenten in de nekband zitten verwerkt, zijn de oordopjes zelf erg licht. De zwaardere componenten rusten dus op je nek inplaats van in je oor, wat zorgt voor een goed draagcomfort.

Plantronics-BackBeat-GO-410-review-5

De nekband bestaat grotendeels uit rubber, met aan de uiteinden een plastic omhelzing. In de rechteromhelzing zit een micro-USB-aansluiting en een led-lampje. Via deze USB-aansluiting kun je de headset opladen, maar deze aansluiting is ook nodig om de headset in “Airplane Mode” te gebruiken. We zullen het straks uitgebreider hebben over deze functie.

Aan de rechterkant vinden we ook een paneeltje voor de bediening van de headset. Naast de +/- knoppen en de aan/uit-knop beschikt dit paneeltje over een microfoon. Deze microfoon is nodig wanneer je telefoongesprekken wilt voeren of spraakcommando’s wilt doorgeven aan Siri of de Google Assistent.

Plantronics-BackBeat-GO-410-review-7

De linker en rechter oordopjes zijn klein en licht en bestaan grotendeels uit plastic en rubber. De rubberen opzetstukjes sluiten goed af, maar voor de zekerheid heeft Plantronics twee andere maten opzetstukjes toegevoegd voor mensen met een groter of kleiner oor. Aan de achterkant van de oordopjes zit een magneetje, waarmee je de oordopjes aan elkaar kunt klikken. Wanneer je dit doet zal de BackBeat 410 automatisch in slaapstand worden gebracht om de levensduur van de batterij te verlengen.

Functies
De BackBeat GO 410 is een zeer complete headset en komt daarom met verschillende opvallende functies. Zo heeft de headset onder andere ondersteuning voor Bluetooth 5.0, de nieuwste versie van Bluetooth. De nieuwste versie is stabieler en zuiniger dan zijn voorganger en heeft een veel groter bereik. Tijdens onze test zijn wij dan ook geen problemen of storingen tegengekomen bij het verbinden met verschillende apparaten. Het maken van een verbinding is eenvoudig en gaat snel. Ook kon ik tijdens de test ver weg lopen van mijn smartphone zonder onderbrekingen van de muziek.

Plantronics-BackBeat-GO-410-review-1

De geluidskwaliteit is dik in orde en dankzij de BackBeat-app kun je eenvoudig wisselen tussen twee vooringestelde EQ-instellingen. Je kunt kiezen tussen “Bright” en “Bass”. Bright is vooral geschikt voor media met spraak, terwijl Bass de lagere frequenties beter laat horen. Persoonlijk hou ik wel van een beetje stevige beat, dus ik laat de EQ-instellingen standaard op Bass staan.

De bluetooth-verbinding en de geluidskwaliteit van de BackBeat GO 410 zijn dus dik in orde, maar Plantronics wil consumenten vooral met de twee volgende functies overhalen om voor de BackBeat GO 410 te kiezen. De headset is namelijk gemaakt om onderweg te gebruiken. Niet alleen op de fiets of in de auto, maar ook in het vliegtuig. Daarom levert Plantronics de headset met een speciale kabel die twee functies heeft. Zo kun je de kabel gebruiken om de headset mee op te laden, maar de kabel is ook voorzien van een 3.5mm-aansluiting. Hierdoor is het mogelijk om de headset te gebruiken zonder bluetooth-verbinding. Je kunt de headset bijvoorbeeld rechtstreeks aansluiting aan een smartphone die de vliegtuigmodus heeft ingeschakeld, maar je kunt de headset ook aansluiten aan het entertainmentsysteem in het vliegtuig. Op deze manier kun je van veel beter geluid genieten wanneer je een film kijkt in het vliegtuig, omdat je geen gebruik hoeft te maken van de standaard oordopjes die je krijgt wanneer je vliegt.

Plantronics-BackBeat-GO-410-review-4

Een ander voordeel van bedraad luisteren is het besparen van de accu. Als je gebruik maakt van Bluetooth gaat de headset namelijk maximaal 12 uur mee, maar dankzij de 3.5mm kabel kun je nonstop luisteren naar muziek. Dit is ideaal tijdens een lange vlucht.

Daarnaast heeft Plantronics de BackBeat GO 410 voorzien van ondersteuning voor Dual-Mode ANC, oftewel “active noise cancelling” of actieve ruisonderdrukking. Actieve ruisonderdrukking zorgt ervoor dat omgevingsgeluiden worden weggefilterd. De ANC op de BackBeat GO 410 heeft drie standen. Je kunt ANC volledig uitschakelen om de accu te besparen, je kunt ‘Low’ kiezen wanneer je bijvoorbeeld op het kantoor zit of ‘high’ wanneer je in de trein of het vliegtuig zit.

ANC op de BackBeat 410 werkt, maar het is niet de best ANC. Zo worden niet alle geluiden weggefilterd en hoor je een lichte ruis wanneer je ANC hebt ingeschakeld. Overigens is dit wel te verwachten bij ANC op een headset in deze prijsklasse, aangezien echt perfecte ANC alleen te vinden is op high-end/dure headsets.

Wij hebben de headset getest in het vliegtuig en merkten een duidelijk verschil. Het was prettig om de headset te kunnen gebruiken tijdens het kijken naar een film, en het is een stuk aangenamer om naar muziek te luisteren met ANC ingeschakeld. Je hoort nog steeds wat achtergrondgeluiden, maar het is dankzij de ANC een stuk beter vol te houden. Zorg er wel voor dat je oordopjes gebruikt die goed afsluiten om de omgevingsgeluiden zo veel mogelijk weg te filteren.

Let ook op dat ANC niet werkt wanneer je gebruikmaakt van de 3.5mm kabel. De headset staat dan namelijk uitgeschakeld. Wanneer je de BackBeat GO 410 aanzet om van ANC gebruik te maken, moet je de headset weer gewoon verbinden via bluetooth.

Conclusie (Voordelen / Nadelen)
Plantronics levert met de BackBeat GO 410 voor niet al te veel geld een zeer complete headset. Voor €129,99 krijg je een headset met goede geluidskwaliteit die comfortabel zit en ANC-ondersteuning heeft. Ook krijg je een lange accuduur van maximaal 12 uur, of 8 uur met ANC ingeschakeld, en is het mogelijk om de headset te gebruiken via de meegeleverde 3.5mm-kabel. Hierdoor kun je de headset zelfs met een lege accu gebruiken en aansluiten aan apparaten zonder bluetooth-ondersteuning.

Plantronics-BackBeat-GO-410-review-3

Daarnaast is het meegeleverde opbergzakje een leuk extraatje en heeft de headset een prettig draagcomfort. De ANC kan beter, maar dat is te verwachten van een ANC-headset in deze prijsklasse.

Voordelen
– erg comfortabel om te dragen
– goede geluidskwaliteit
– ook te gebruiken via 3.5mm-aansluiting
– lange accuduur van maximaal 12 uur
– ondersteuning voor ANC

Nadelen
– je hoort een lichte ruis wanneer ANC is ingeschakeld

Je kunt de Plantronics BackBeat GO 410 hier aanschaffen voor €129,99. Je hebt de keuze uit de kleuren “Bone” en “Graphite”.

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.