Review Parrot Rolling Spider

Review-Parrot-Rolling-Spider-4Drones heb je in allerlei soorten en maten tegenwoordig. Ook de prijzen verschillen nogal. In slechts een paar jaar tijd zijn deze drones steengoed geworden als het gaat om bestuurbaarheid en nauwkeurigheid. Bovendien hebben ze bijna allemaal, naast het vliegen, een paar trucjes geleerd. Parrot heeft inmiddels een paar drones te koop. Ook in verschillende maten en met verschillende prijzen. De kleinste en goedkoopste is de Rolling Spider. En ondanks zijn formaat en relatief lage prijs, is deze minidrone een uniek speeltje. De Rolling Spider heeft namelijk genoeg in huis om je de andere drones van Parrot te doen vergeten.

Inhoud
Review-Parrot-Rolling-Spider-3
Wanneer je het uiterst compacte doosje opent, valt de Rolling Spider direct op. Deze minidrone is verkrijgbaar in de kleuren wit, rood en blauw. Ons reviewmodel is de blauwe versie. Wat daarna opvalt zijn de twee grote plastic wielen die aan de onderkant van het deksel zijn bevestigt. Verder vindt je in de verpakking nog een stokje om de wielen aan te monteren, een batterij, een handleiding en een klein stickervelletje.

Rijden en vliegen
Het bijzondere aan de Rolling Spider is het feit dat deze drone zowel kan rijden als kan vliegen. Zodra je de wielen hebt bevestigt en de batterij achterin de drone hebt gedrukt, gaat de Rolling Spider vanzelf aan. Twee lampjes aan de voorkant geven aan wanneer de drone klaar voor gebruik is. Ze zijn eerst rood en worden uiteindelijk groen als je kan beginnen met vliegen. In tegenstelling tot de meeste andere drones, maakt deze minidrone verbinding via Bluetooth in plaats van Wi-Fi. Je hebt dan een bereik van ongeveer 20 meter. Zo’n afstand is ook meer dan genoeg, want de drone is zo klein dat ie in je handpalm past. Zeker zonder de wielen, is de Rolling Spider lastiger te spotten als je grotere afstanden zou willen bereiken.

Review-Parrot-Rolling-Spider-2Met of zonder wielen, als de minidrone eenmaal aan is, ben je klaar voor de eerste testvlucht. Het is, zoals bij elke drone, eventjes aftasten hoe snel de drone reageert. Maar met de FreeFlight 3 app, gaat de besturing moeiteloos. Via de tablet of smartphone is de Rolling Spider zeer goed te besturen. Met de nieuwste toestellen is de response van de drone uitstekend. Met de iPad mini (eerste generatie) lijkt er echter een vertraging te ontstaan, waardoor het vliegen net wat minder relaxed gaat.

Als je na een paar minuutjes vertrouwd bent geraakt met de drone, kun je proberen te stunten. Net als de Bebop Drone, kun je met de Rolling Spider ook flips voorover, achterover en naar links of naar rechts maken. Dit werkt zeer goed. Je kunt zo’n flip selecteren in de FreeFlight app en daarna twee keer op een leeg stuk op het touchscreen van je tablet of smartphone tikken, om de flip uit te voeren. De drone kan maximaal 18 km/u en 10 meter de lucht in. Het is logisch dat je deze maximale settings vooral buiten moet uitproberen. Ook is het aan te raden om de wielen te monteren wanneer je binnenshuis vliegt. Als je wat overmoedig raakt kan het wendbare apparaatje al vrij snel tegen obstakels aanbotsen, dus een beetje bescherming van de grote wielen kan geen kwaad.

Review-Parrot-Rolling-Spider-5

Mocht je het niet direct aandurven om te gaan vliegen, dan geven die wielen je de gelegenheid om de controls toch een beetje onder de knie te krijgen, zonder al teveel gevaar te lopen. Als je gas geeft en naar voren stuurt, zal de Rolling Spider zijn naam namelijk eer aan doen, en over de grond beginnen te rollen. Als je een stapje verder durft, kun je de drone uiteindelijk laten vliegen. Maar het leuke is als je het rollen en vliegen combineert. Op die manier kun je de Rolling Spider tegen de muur aandrukken en over de muur omhoog laten rollen. Zo lijkt het net alsof de drone als een spin de muur op klimt. Deze eigenschap, maakt de drone een uniek speeltje.

Er is nog iets wat de Rolling Spider uniek maakt. Als je de drone namelijk omhoog gooit, beginnen de propellers vanzelf te draaien en blijft de drone in de lucht hangen. Het ziet er erg gaaf uit en het laat echt zien dat je te maken hebt met een geavanceerde drone.

Kwaliteit
De Rolling Spider is voornamelijk gemaakt van plastic. Door z’n compacte uiterlijk zit alles stevig in elkaar. En dankzij z’n gewicht van slechts 55 gram, zal de drone niet makkelijk kapot te krijgen zijn.  Tijdens het testen is bij ons de drone al meerdere malen tegen muren, kasten, banken en bloempotten gebotst, maar de Rolling Spider vliegt nog altijd als de beste en er is geen enkel onderdeel kapot of beschadigt geraakt. Wel schieten één of meerdere propellers los tijdens zo’n botsing, maar die klik je eenvoudig terug.

Review-Parrot-Rolling-Spider-7

Aan de onderkant van de drone zitten enkele sensoren. Dankzij die sensoren blijft de Rolling Spider stabiel in de lucht hangen. Soms lijkt het er echter op dat de drone teveel compenseert, waardoor de drone zomaar een stukje omhoog of omlaag schiet. Met name als je over een tafel of ander object heen vliegt, gebeurt dat. Het is zeker niet erg, maar je moet er wel rekening mee houden. Waar je ook rekening mee moet houden, is de wind. Het is, zoals gezegd, een zeer lichte drone. Elk zuchtje wind wordt opgepikt, waardoor de drone vrij makkelijk van z’n positie wordt geblazen.

De 550 mAh batterij is goed voor 6 minuten vliegplezier mét de wielen en 8 minuten zónder de wielen. Voor dit soort drones en met zo’n type batterij, zijn dat soort tijden normaal. Toch voelt het als een te korte tijd. Die 8 minuten zijn zo voorbij. En als je een paar stunts uithaalt of je gaat wat verder de hoogte in, dan slurpt dat de batterij nog sneller leeg. In de verpakking zit geen reservebatterij, maar dat was wel een fijne extra geweest. Gelukkig kun je een extra batterij kopen, maar dat kost je wel €13,99.

Review-Parrot-Rolling-Spider

Een ander nadeel is de kwaliteit van camera, want hoewel er eentje in de drone is geïnstalleerd, moet je er niet teveel van verwachten. Het is een VGA-camera, dus je kunt er geen fantastisch mooie plaatjes mee schieten. Bovendien kun je er niet mee filmen, en zit de camera aan de onderkant van de drone bevestigt. De camera lijkt vooral bedoelt te zijn om zo nu en dan een unieke en geinige selfie mee te maken.

Conclusie (voordelen/nadelen)
Wat kun je verwachten van een minidrone als de Rolling Spider? Heel veel, zo blijkt. Het is een relatief eenvoudig te besturen minidrone, die compact en light genoeg is om overal met je mee te nemen. Het vereist geen losse controller, want je smartphone of tablet zorgt voor de besturing. Dankzij de stunts, de wielen en het feit dat je de drone in de lucht kan gooien om hem te activeren, is dit een zeer gave drone om mee te spelen. Deze Rolling Spider kan tegen een stootje en is bovendien zeer wendbaar en stabiel. Het is jammer dat de batterij snel op is en dat de camera niet iets functioneler is, maar voor 99 euro haal je een uiterst complete en behoorlijk geavanceerde drone in huis.

Voordelen

  • compact en licht
  • relatief lage prijs
  • stunts
  • gooien en vliegen
  • de eigenschap om te kunnen rijden
  • snel en wendbaar

Nadelen

  • korte batterijduur
  • de lage resolutie camera
  • erg vatbaar voor wind

Prijs: €99,-

Meer info: Parrot

Eric Eissens

Schrijver van Reviews. Dol op gadgets, graag op de hoogte van alle nieuwtjes rondom Android, en kan nooit wachten op de nieuwste mobieltjes.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.