Android 9.0 Pie Officieel Aangekondigd

Android-9-PieNa maanden van bèta-versies heeft Google Android 9.0 eindelijk officieel aangekondigd. De nieuwste versie van Android, die de naam ‘Pie’ heeft gekregen, is als eerste beschikbaar voor de Pixel-smartphones en de Essential Phone.

Smartphones die onderdeel waren van het Android P bèta-programma ontvangen in de herfst een Android 9.0 Pie-update. De Pixel-smartphones van Google en de Essential Phone krijgen vanaf maandag al de nieuwste versie van Android. Een aantal toestellen die mee hebben gedaan aan het bèta-programma zijn de Vivo X21, Oppo R15 Pro, Xiaomi Mi Mix 2S, Sony Xperia XZ2, Nokia 7 Plus en de OnePlus 6.

Android Pie brengt een aantal nieuwe functies met zich mee, waaronder Dashboard, App Timer en Wind Down. Deze functies houden je op de hoogte van je smartphonegebruik en moeten smartphoneverslaving voorkomen. Zo kun je in Dashboard bijvoorbeeld zien welke apps je het vaakst gebruikt en hoevaak je je smartphone ontgrendeld. Met de App Timer kan je een tijdslimiet instellen voor bepaalde apps. Wind Down zorgt ervoor dat het blauwe licht van het scherm langzaam dimt. Mensen gebruiken hun smartphone namelijk vaak nog even voor het slapen gaan, maar blauw licht zorgt ervoor dat ze vervolgens moeilijk in slaap vallen. De Wind Down-functie moet dit dus voorkomen.

Dashboard-App-Timer-Wind-Down-Android-9.0-Pie

Android 9.0 moet er ook voor zorgen dat applicaties op de achtergrond die je minder vaak gebruikt beperkt worden, waardoor deze apps minder accu verbruiken. Ook is de helderheidsregeling slimmer geworden. Zo past de helderheid van het scherm zich nu automatisch aan naar de helderheid die de gebruiker zelf in verschillende situaties heeft ingesteld.

Om Android nog slimmer te maken heeft Google Actions en Slices toegevoegd. Hiermee kan Android voorspellen wat de gebruiker wil doen. Actions toont vervolgens snelkoppelingen naar een specifieke handeling binnen een app. Slices zijn informatiewidgets die relevante informatie tonen afkomstig uit de favoriete apps.

Een aantal andere noemenswaardige wijzigingen zijn de ingebouwde ondersteuning voor de ‘notch’ en twee camera’s, een vernieuwde multitasking weergave en gestures. Gestures vervangt de navigatiebalk waarna je met veegbewegingen kunt navigeren.

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.