Toch geen miljoenen telefoons besmet

Groot alarm dit weekend door het nieuws van het antivirusbedrijf Symantec; 1 tot 5 miljoen Androidtelefoons zouden besmet zijn met een trojan. Maar dat blijkt nu allemaal wel mee te vallen. Concurrent Lookout zei het al vrij snel na het nieuws en Symantec zelf zegt het nu ook; Android Counterclank is geen trojan maar een agressief reclamenetwerk.

Er waren 13 apps die bij installatie ook Apperhand op de telefoon of tablet zetten. En Apperhand is het probleem. Dat zorgt ervoor dat er een reclame gepusht wordt via de notification bar en dat er een zoekicoon op je mobiele desktop wordt geplaatst. Apperhand kon ook bepaalde informatie doorsturen naar een server,  maar dat gaat volgens zowel Lookout als Symantec niet om belangrijke informatie. Apperhand kan onder meer het startscherm van de browser aanpassen en shortcuts creëren.

Symantec zegt ook Google op de hoogte te hebben gebracht van de aanwezigheid van Android Counterclank in de Market en het verzoek het te verwijderen. Maar volgens Google voldoen de apps aan de Terms of Service van Google en worden ze daarom niet verwijderd.

Redactie

Op de redactie bieden we alle schrijvers bij Androidics de kans om algemeen nieuws over Android te plaatsen. Wil je onze redactie versterken? Mail dan naar omiwebdesigninfo[at]gmail.com

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.