Smartphones Bieden Minder Opslagcapaciteit Dan Aangegeven


smartphone opslagruimteHet ziet er leuk uit, een smartphone met op papier 16 of 32 GB aan intern geheugen. Toch blijkt het interne geheugen in de praktijk vaak lager uit te vallen. Uit onderzoek is gebleken dat een iPhone 6 met 16 GB, over minder dan 11 GB aan intern geheugen beschikt. Het zijn overigens niet alleen de smartphones van Apple die over minder geheugen beschikken, ook diverse modellen van Samsung kennen het probleem. Houdt er bij je zoektocht naar een nieuw toestel rekening mee dat het geheugen altijd lager zal uitvallen dan het aangegeven geheugen in de specificaties.

Het besturingssysteem

Waarom is er minder geheugen beschikbaar dan aangegeven? Er zijn een aantal redenen, waarvan het besturingssysteem de belangrijkste. Apple toestellen maken gebruik van iOS, op Samsung smartphones is Android geïnstalleerd. Beide besturingssystemen hebben een aantal GB’s aan ruimte nodig om goed te kunnen functioneren. Apple gebruikers zijn gunstiger uit, iOS heeft namelijk slechts 1,5 GB aan ruimte nodig. Android gebruikers zijn slechter af, het besturingssysteem heeft ongeveer 3,75 GB nodig. Het kleinste ruimteverlies is voor smartphonegebruikers waar Windows op draait. Het verlies blijft in dat geval beperkt tot iets meer dan 1 GB. Als gebruiker kun je niks doen aan het ruimteverlies, de smartphone heeft nou eenmaal een besturingssysteem nodig om te kunnen functioneren.

Voorgeïnstalleerde apps en bestanden

Daarnaast worden er in de fabriek verschillende apps voorgeïnstalleerd. Ook kunnen er zogenaamde demo bestanden op je smartphone gezet worden, denk bijvoorbeeld aan voorbeeldbestanden of demofilmpjes. Al deze zaken zorgen ervoor dat het geheugen van je smartphone verminderd. Je kunt proberen om bepaalde voorgeinstalleerde apps te verwijderen, maar dit zal niet in alle gevallen lukken. Sommige apps worden op een dergelijke manier geïnstalleerd dat verwijderen bijna onmogelijk is.

Opslagruimte uitbreiden met een SD kaart

Gelukkig bestaan er diverse mogelijkheden om de opslagruimte van de smartphone uit te breiden. De meeste Android smartphones beschikken over een zogenaamd SD slot. In dit slot kan een SD kaart geplaatst worden, het geheugen wordt hiermee uitgebreid. Er moet echter wel een kanttekening bij geplaatst worden, niet alle apps kun je op een SD kaart opslaan. Foto’s, video’s, muziek en documenten kunnen wel zonder problemen op de SD kaart gezet worden. Let bij de aanschaf van een SD kaart op het feit wat de smartphone maximaal aankan. Koop altijd een SD kaart die niet boven het maximum uitkomt. 


Opslaan in de cloud

Een SD slot vind je niet in elke smartphone terug, in Apple toestellen al helemaal niet. In dat geval zul je op zoek moeten gaan naar andere manieren om het geheugen uit te breiden. De verreweg eenvoudigste manier is het opslaan van bestanden in “de cloud”. Als je hiervoor kiest worden je foto’s, video’s en bestanden opgeslagen op servers van Google of Apple. Naast het feit dat je weer vrije ruimte creëert kent opslaan in de cloud nog een voordeel. Je bestanden worden op een externe plek opgeslagen en kunnen eenvoudig teruggezet worden als je smartphone defect raakt en je een nieuwe hebt gekocht.


Dit artikel is in samenwerking met Internetvergelijk.nl geschreven.

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *