Google Kan Beveiliging Smartphones Op Afstand Uitzetten

Android lockscreenEen New Yorkse officier van justitie laat in een rapport weten dat Google de schermbeveiliging van een Android-gebruiker op afstand kan uitschakelen als een rechter daarom vraagt. Dit kan bijvoorbeeld als de justitie denkt dat een apparaat in bezit was van een verdachte.

ICT-jurist Arnoud Engelfriet laat weten dat de justitie hier alleen gebruik van kan maken als er concrete aanwijzingen zijn. Als later blijkt dat dit niet het geval was zal het bewijs onrechtmatig worden verklaard en staat er een zware sanctie op het verzinnen van bewijs.

Het ontgrendelen van een smartphone vergelijkt Engelfriet met technische assistentie. “Justitie vraagt ook aan een slotenmaker om een huis open te maken. Dus dat is niet zo bijzonder.” Het is niet bekend hoe lang Google al de mogelijkheid heeft om een toestel op afstand te ontgrendelen.

Het is echter wel steeds moeilijker om een toestel op afstand te ontgrendelen. Dit komt omdat nieuwere toestellen vaker gebruik maken van betere “full-disk encryption“. Dit is een beveiliging op hardware niveau, waardoor fabrikanten de toestellen niet meer op afstand kunnen ontgrendelen. Google verplicht fabrikanten sinds Android 6.0 om dergelijke beveiliging toe te passen. Via de instellingen van een telefoon kunnen gebruikers dit ook zelf aanzetten.

via [nos]

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.