Mobiele Gebruikers Steeds Vaker Last Van Spooktelefoontjes Uit Buitenland

telefoon-fraudeMobiele gebruikers in Nederland ontvangen steeds vaker telefoontjes van buitenlandse telefoonfraudeurs. Deze fraudeurs bellen heel kort een 06-nummer in de hoop dat de gebruiker terugbelt. Aan het terugbellen van het 0900-nummer in het buitenland zitten hoge kosten verbonden.

De Fraudehelpdesk meldt dat er de afgelopen maand steeds meer klachten binnenkomen over dergelijke telefoontjes. Als de gebruiker terugbelt krijg je de melding dat er geen verbinding kan worden gemaakt met het nummer. In werkelijkheid hoor je een bandje met een ingesproken tekst. Voor elke minuut aan de lijn betaal je tussen de 1 en 2 euro.

Vorig jaar kreeg de Fraudehelpdesk in totaal 38 meldingen van dergelijke fraudetelefoontjes. Dit jaar zijn er al meer dan 100 meldingen binnengekomen waarvan maar lieft 82 gevallen in februari alleen. “De meldingen die wij ontvangen zijn waarschijnlijk pas het topje van de ijsberg“, aldus een woordvoerder van de Fraudehelpdesk.

Ook bij Vodafone, T-Mobile en KPN komen veel meldingen binnen, maar nieuw is het niet. “Het speelt bij ons al meer dan tien jaar. Maar nu is er een plotselinge toename.” Zo laat een woordvoerder van Vodafone weten.

Volgens de Fraudehelpdesk ligt de gemiddelde schade van een gedupeerde in de eerste twee maanden van dit jaar op 150 euro. De hoogste gemelde rekening is 1700 euro. Sommige gedupeerde Vodafone-klanten hebben een deel van de rekening teruggekregen.

Mensen die telefoontjes ontvangen van een 0900-nummer moeten deze niet terugbellen. Het is verstandig verdachte nummers te melden. “Wij kunnen die dan afsluiten“, zegt Vodafone. Zo heeft de provider eind januari al een reeks telefoonnummers uit Afghanistan geblokkeerd. Na het blokkeren van deze nummers zijn het aantal meldingen afgenomen. Ook KPN is begonnen met het blokkeren van verdachte nummers.

via [volkskrant]

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.