De “Extra Veilige” BlackPhone Is Geflopt

blackphoneEen paar jaar geleden introduceerde Silent Circle de BlackPhone. De BlackPhone kreeg veel aandacht, omdat de smartphone op een aangepaste versie van Android draait die een stuk veiliger zou moeten zijn dan de reguliere Android. Heel veilig bleek de BlackPhone echter niet te zijn en de verkoopcijfers vallen enorm tegen. Hierdoor heeft Silent Circle het zwaar en overweegt het bedrijf een faillissement aan te vragen.

Silent Circle werkte samen met Geeksphone om de BlackPhone op de markt te brengen. De beveiligingskennis van Silent Circle en de smartphoneproductie van Geeksphone zou een indrukwekkende smartphone moeten opleveren. De BlackPhone zou een stuk veiliger moeten zijn dan een reguliere Android-smartphone en is dus ideaal voor privacybewuste klanten zoals zakenmannen. De BlackPhone kreeg maar liefst 250.000 orders van telecomproviders uit Dubai, Mexico en Zuid-Korea. Ook KPN plaatste een bestelling om de smartphone in Nederland uit te brengen. Dankzij deze orders leek het erop dat de BlackPhone een succes zou worden, maar helaas voor Silent Circle liep het uiteindelijk allemaal anders af.

Toen de smartphone daadwerkelijk in de verkoop ging toonde een hacker dat hij de beveiliging van de BlackPhone binnen slechts vijf minuten kon omzeilen. Ook de applicaties van Silent Circle zelf bleken kwetsbaar, waardoor er twijfels ontstonden over de grootste verkoopargument van de BlackPhone, de veiligheid.

Daarbovenop ontstonden financiële problemen, doordat verschillende bedrijven die orders plaatsten voor de BlackPhone oplichters bleken te zijn. Zo zou de Mexicaanse provider America Movil 100.000 BlackPhones kopen, maar de provider betaalde er slechts 6000. Twee andere partijen die ook veel toestellen zouden aanschaffen bleken oplichters te zijn die geld wilden lenen bij andere bedrijven. Door een deal te sluiten met BlackPhone leek het erop dat ze geld hadden en dus de leningen zonder problemen terug konden betalen. Dit was niet zo en de geplaatste orders gingen niet door.

Als laatste is er nog een probleem tussen Silent Circle en Geeksphone. Silent Circle kocht de hardwarepartner Geeksphone in 2015 namelijk uit voor 30 miljoen euro, waarna Geeksphone aankondigde dat het bedrijf zal stoppen met het maken van smartphones. Geeksphone heeft Silent Circle onlangs echter aangeklaagd, omdat Silent Circle nog 5 miljoen euro zou moeten betalen aan Geeksphone. Silent Circle weigert dit omdat het bedrijf het financieel zwaar heeft vanwege de tegenvallende verkoop van de BlackPhone. Ook stuurde de CEO van Silent Circle in mei een brief waarin stond dat de smartphonemaker te weinig inzet heeft getoond en daarom geen geld zou krijgen. Nu Geeksphone een officiële klacht heeft ingediend bij de rechtbank in New York biedt Silent Circle aan om die 5 miljoen euro om te zetten in een lening of een aandeel in Silent Circle. Mocht Geeksphone dit niet willen dan kan het bedrijf ook kiezen voor 1 miljoen euro en dan moet Geeksphone de aanklacht intrekken. De kans lijkt ons klein dat Geeksphone hier genoegen mee neemt.

via [AW]

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.