Tips Om Je Accu Langer Mee Te Laten Gaan

Android-BatteryDe specificaties van smartphones en tablets worden elk jaar indrukwekkender, maar de hoeveelheid mAh in een accu is al een lange tijd vrijwel gelijk gebleven. Hierdoor gaat een toestel vaak niet langer dan een of twee dagen mee. Gelukkig kan je zelf een aantal dingen doen om de accuduur te verlengen. Hieronder zijn een aantal tips.

Het is belangrijk om te weten welke onderdelen van de smartphone het meeste energie verbruiken. Als we dit weten kunnen we proberen de energieverbruik van deze onderdelen te beperken. Zo is het scherm de grootste boosdoener, maar ook actieve verbindingen en de processor vereist de nodige energie. Hieronder hebben we een aantal punten op een rijtje gezet die je kunt uitvoeren zodat je toestel zo lang mogelijk meegaat op één acculading.

Voordat we kijken naar enkele manieren om energie te besparen, raden wij aan om altijd een powerbank bij de hand te hebben. Een simpele powerbank, zoals de powerbanks op Knaldeals, kost tegenwoordig niet veel meer dan 10 euro.

Zoals we eerder al schreven verbruikt het scherm van een toestel de meeste energie. Het scherm verbruikt vooral veel als de helderheid hoog is ingesteld of als er veel felle “witte” kleuren worden gebruikt.

  • Het is daarom aan te raden om de helderheid van het scherm niet op automatisch in te stellen. Het is misschien wel handig, maar het scherm staat vaak feller dan echt nodig is. Door de helderheid laag in te stellen en deze handmatig hoger te zetten als het echt nodig is bespaar je een hoop energie.
  • Ook is het aan te raden om een donkere achtergrondafbeelding te gebruiken. Dit is vooral effectief op toestellen met een AMOLED-scherm. Donkere kleuren vereisen namelijk minder energie.
  • Als laatste kan je een korte time-out periode instellen voor het scherm. Om deze in te stellen ga je naar Instellingen -> Display -> Time-out scherm. Zet de time-out periode op bijvoorbeeld 15 of 30 seconden, zodat het scherm automatisch uitschakelt als je de smartphone een tijdje niet gebruikt.

De meeste mensen begrijpen wel dat een scherm van een smartphone of tablet veel energie verbruikt. Waar veel gebruikers niet aan denken is de interne hardware. Hieronder een aantal tips die er voor moeten zorgen dat ook de interne hardware niet onnodig energie verbruikt.

  • Zet je locatie-instellingen uit. Het bijhouden van je locatie kan veel van je accu vragen. Het is daarom aan te raden om de locatie-instellingen in te stellen op “alleen GPS” of zelfs helemaal uit te zetten als je deze functie toch nauwelijks gebruikt. Om dit te doen ga je naar Instellingen -> Privacy & Veiligheid -> Locatiemethode.
  • Schakel actieve verbindingen uit als je deze niet gebruikt. Op veel momenten heb je WiFI, Bluetooth of NFC niet nodig. Schakel deze dan ook uit om onnodig energieverbruik te voorkomen. Wil je helemaal niet gestoord worden dan kan je ook snel even de airplane-mode aanzetten zodat alle verbindingen tijdelijk worden uitgeschakeld.
  • Gebruik weinig widgets. Widgets op je homescreen kunnen erg handig zijn, maar vragen wel veel energie omdat ze constant refreshen of informatie ophalen van het internet.
  • Gebruik geen autosync. Het automatisch checken van bijvoorbeeld je emails is voor veel mensen erg handig of zelfs noodzakelijk en het is dan ook begrijpelijk dat de autosync voor dergelijke diensten bij veel mensen aanstaat. Toch is het belangrijk om te weten dat autosync continu verbinding maakt met het internet, wat weer een impact heeft op de accuduur.
  • Sinds Android 6.0 (Marshmallow) is Android voorzien van de zogeheten Doze-functie. Schakel deze functie in om energie te besparen als de smartphone op standby staat.

Mocht je na het volgen van de bovenstaande tips nog steeds een erg korte accuduur hebben, dan is het mogelijk tijd voor een nieuwe accu. Zorg er voor dat je altijd een originele accu gebruikt.

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *