Minister Wil Verbod Anonieme SIMkaart

anonieme simkaartMinister Van der Steur van Veiligheid en Justitie (VVD) wil een verbod op anonieme SIMkaarten. Volgens Steur worden deze SIMkaarten veel gebruikt door criminelen en terroristen. Met een verbod hoopt hij het anoniem en ontraceerbaar communicatiemiddel te ontnemen.

Van der Steur zei woensdagavond in de Tweede Kamer dat criminele dagelijks gebruik maken van anonieme SIMkaarten, maar dat een besluit voor een verbod nog niet vaststaat. “We zien dag in dag uit dat criminelen daar veelvuldig gebruik van maken.” “De kans is groot dat wij dit gaan doen, maar we moeten er nog goed naar kijken.

Onder andere in Duitsland en België zijn anonieme SIMkaarten al verboden. Als Nederland deze SIMkaarten niet gaat verbieden zullen criminelen anonieme SIMkaarten gewoon in Nederland aanschaffen.

Niet iedereen in de Tweede Kamer is het eens met Van der Steur. Zo zegt Ronald van Raak (SP) “Deze maatregel treft de vrijheid en mogelijkheden van alle burgers. Dan ben ik terughoudend als het nut en de proportionaliteit nog niet zijn aangetoond. En hoe zit het met jounalisten die hun bronnen willen beschermen?

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt is het juist wel eens met het verbieden van anonieme SIMkaarten. “Veel criminelen hebben van die kaarten. Nu kun je op geen enkele manier herleiden van wie zo’n gesprek is. Je staat als overheid met volledig lege handen.

via [nrc]

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.