Android in gewoon Nederlands

Disclaimer: Omdat ik zal proberen alles in zo begrijpelijk mogelijk Nederlands te vertellen zullen, zeker onze kenners, zeggen: “Dat klopt niet helemaal”. Dat is dan ook niet het doel! Het doel is de om de gewone mens met een kort verhaaltje enig inzicht te geven.

Gingerbread, Ice Cream Sandwich, Froyo, Donut en nog meer? 4.0.3, 2.3.6, 2.2.4 en nog meer?

In den beginne was er Windows. Windows ontwikkelde operating systems (besturingssystemen) voor van alles en nog wat. Voor je computer, je telefoon, je koelkast ETC. Het uitgangspunt van Windows was en is dat ze daar geld voor willen hebben.

Veel mensen hadden daar geen vrede mee en vonden dat een besturingssysteem gemeengoed moest zijn en dat men geld kon verdienen met de programma’s in plaats van het besturingssysteem zelf. Uit deze groep mensen kwam het besturingssysteem Linux voort. Anderen vonden zelfs dat ook dat laatste gemeengoed moest zijn en zo ontstonden bijvoorbeeld applicatie’s als Open Office.

Linux kan veel meer, dan voor de besturing van een telefoon nodig is. Dat zou niet erg zijn als de geheugen capaciteit en de processor snelheid van een telefoon niet zo beperkt was.
Android Inc is het bedrijf achter Android, een besturingssysteem voor kleine omgevingen zoals je koelkast, een horloge of welk apparaat dan ook waar een chip in zit. Dit besturingssysteem bleek uitermate geschikt voor de telefoon.

In 2005 nam Google dit bedrijf over en begon een nieuw avontuur. Google gaf hiermee gelijk duidelijk aan achter de open source doelstellingen te staan in tegenstelling tot bijvoorbeeld Windows. In 2008 of 2009 kwam de eerste telefoon met Android op de markt.

Android 1.5
Mensen houden ervan dingen een naam te geven want dan ga je, je eraan hechten. Zo heet mijn telefoon “Fred”. Android 1.5 kreeg de naam Cupcake. Daarna kwamen de versies Donut (1.), Eclair(2.0 en 2.1), Froyo (2.2), Gingerbread (2.3) en Ice Cream Sandwitch (4.0)

Of een versie ook op jouw telefoon past is weer afhankelijk van je telefoon, dit is een groot samenspel tussen geheugen, snelheid, processor e.d. Alhoewel dit ontzettend interessant is om te bespreken, gaat het te ver voor nu.

Mijn telefoon werkt op Gingerbread en laatst heb ik Ice Cream Sandwich er even opgezet. Dat kan dus! Ice Cream Sandwich was me echter nog te instabiel en had teveel bugs (kleine foutjes). Ik ben dus weer teruggegaan naar Gingerbread. (Don’t do this at home als je niet weet waar je precies mee bezig bent want je mobiel kan eraan overlijden).

En maak nu niet de fout te denken dat Ice Cream Sandwich niet goed is want dat is het wel. Het biedt veel meer mogelijkheden (bijvoorbeeld beter TV kijken op je mobiel) dan Gingerbread. Ik wacht gewoon nog even op de volgende versie (4.0.x) waar de bugs uit zijn gehaald.

Enfin, met Android bevind je, je dus in de vrije wereld van open source en mensen die samen aan dingen willen bouwen en er wat moois van willen maken. Met Apple, Windows en nu nog Blackberry bevindt je, je in een wereld waar bedrijven je aan hun systeem willen binden, waar je vervolgens zelf verder niet veel mee kan en die gelijk het geld uit je zak willen kloppen.
En begrijp me niet verkeerd want geld verdienen willen en moeten we allemaal. Daar zijn echter eigenlijke en oneigenlijke manieren voor.

Wat is een besturingssysteem?
Nu alleen nog de vraag wat een besturingssysteem (ook operating system (os) genoemd) nu precies is in goed Nederlands: zoals de naam al zegt: het systeem bestuurt. Als je je computer aanzet zorgt het besturingssysteem ervoor dat alles kan werken.

Ook het besturingssysteem bestaat weer uit verschillende onderdelen die allemaal hun eigen taken hebben. Deze taken kunnen bestaan uit het opstarten van programma’s (apps), plaatsen toewijzen in het geheugen, bestanden kopiëren van de ene naar de andere plek enzovoort en enzovoort. Er zijn heel veel taken die het besturingssysteem automatisch uitvoert. Tevens zijn er taken die het besturingssysteem in opdracht van programma’s uitvoert en taken die door een mens worden geïnitieerd.

Dit doen we in de zogenaamde shell. De shell is een interface tussen besturingssysteem en mens, hier zal ik een volgend artikel aan wijden. In dat artikel gaan we behandelen hoe je direct in je telefoon of via adb met de shell kan werken en wat het nut daarvan kan zijn.

Redactie

Op de redactie bieden we alle schrijvers bij Androidics de kans om algemeen nieuws over Android te plaatsen. Wil je onze redactie versterken? Mail dan naar omiwebdesigninfo[at]gmail.com

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.