Printen Vanaf Android Tablet Of Smartphone

Google-Cloud-PrintWe doen steeds minder zaken via de computer en steeds meer via een smartphone of tablet. Soms heb je echter nog steeds behoefte om iets op echt papier te printen en via een Android-toestel werkt dat net even wat anders dan via een pc. In dit artikel kun je lezen op welke manier je documenten of foto’s rechtstreeks vanaf een smartphone of tablet kunt printen.

In het begin van het Android-tijdperk was printen niet zo rechttoe rechtaan als je misschien zou denken. Gelukkig is het de afgelopen jaren een stuk eenvoudiger geworden dankzij mobiele apps die fabrikanten bij hun printer meeleveren en de standaard integratie van Google Cloud Print. Mocht je nog opzoek zijn naar goedkope print-producten dan raden wij aan om eens een kijkje te nemen op Goedkoopprinten.

Cloud Print, een app waarmee je printers in je netwerk kunt beheren, is op de meeste smartphones te vinden in de instellingen-app. Smartphone-fabrikanten plaatsen de print-instellingen niet allemaal op dezelfde plek, waardoor je het beste even de zoek-functie kunt gebruiken als je in de instellingen-app geen optie kunt vinden voor printers. Eenmaal in de printer-instellingen zie je verschillende opties, waaronder Cloud Print, maar bijvoorbeeld ook een print-service van Samsung of HP. Is Cloud Print nog niet aanwezig op je toestel, dan kun je de app downloaden in de Google Play Store.

Cloud Print zorgt ervoor dat je naast wifi-printers ook stand-alone printers kunt gebruiken. Deze printers moet je wel eerst even toevoegen aan Google Cloud Print voordat je de printers kunt selecteren op je Android-toestel. Je kunt een printer toevoegen door de volgende stappen te volgen:

 1. Open de Google Chrome-browser op je computer.
 2. Login in Google Chrome als je dit nog niet gedaan hebt.
 3. Klik op de menu-knop naast de zoekbalk en selecteer Settings. (afb. 1)
 4. Klik geavanceerde settings -> Printen -> Google Cloud Print. (afb. 2)
 5. Vervolgens klik je op de knop om Cloud Print apparaten te beheren, waarna een nieuw venster zal worden geopend.
 6. In dit nieuwe venster klik je op de knop om een nieuwe printer toe te voegen.
 7. Vervolgens kun je hier de printer selecteren die is aangesloten aan je computer of je netwerk.

Nu je een printer hebt toegevoegd aan Google Cloud Print kun je documenten printen vanaf je smartphone of tablet. Zorg ervoor dat het gebruikte Google-account in Google Chrome en op je Android-toestel hetzelfde is, anders kan de smartphone de printers nog steeds niet vinden.

 1. Open op je smartphone een document of foto die je wilt printen.
 2. Selecteer het menu in de rechterbovenhoek (drie kleine stipjes).
 3. Klik op ‘Print’, waarna een nieuwe pagina zal worden geopend.
 4. Op de nieuwe pagina klik je op het pijltje aan de rechterkant om een printer te selecteren. Mocht je printer hier niet tussenstaan dan klik je op ‘alle printers’ om een lijst met alle printers die verbonden zijn weer te geven.
 5. Vervolgens klik je op de blauwe knop met het printer-icoontje om je document of foto te printen.

Wil je een email via de Gmail-app of een website via de Chrome Browser printen, dan gaat dit op bijna dezelfde manier. Open een email of webpagina, klik op het menu-icoontje met de drie stippen, selecteer in het drop-down menu Printen, selecteer een printer en klik Print.

Let op: * De namen en locaties van de menu-opties kunnen een klein beetje van elkaar verschillen, afhankelijk van de fabrikant en de taalinstellingen.
* Google Cloud Print staat niet op alle smartphones voorgeïnstalleerd, maar je kunt de app ook handmatig downloaden via de Google Play Store.
* Zorg ervoor dat je bent verbonden met het internet.

Mocht dit allemaal te ingewikkeld zijn of op de één of andere manier niet werken, maak je geen zorgen. Veel printers komen tegenwoordig met een eigen mobiele app die het allemaal heel makkelijk maken om mobiele documenten te printen.

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.