Telefoon kopen / abonnement afsluiten tips

Ik ga proberen hier in zo duidelijk mogelijk Nederlands uit te leggen wat belangrijk is voor mensen die niets of weinig van de smartphone weten. De tijd van “doe die rode maar” ligt achter ons.

Bepaal eerst voor jezelf wat je wilt
Als je alleen wilt bellen en SMS’en is het niet zinvol een dure smartphone met een duur abonnement te nemen.

Wat is dat voor ding wat je gaat kopen:
– telefoon
– berichten machine
– computer
– internet toegang

Ik kocht eigenlijk geen telefoon. Ik kocht een computer. Als ik er niet mee had kunnen bellen had ik hem ook gekocht.

Voordat je dus een telefoon gaat kopen moet je even voor jezelf uitmaken wat je ervan verwacht. Als je bijvoorbeeld alleen met je gezin en een paar vrienden belt kan je ook overwegen om dit via VOIP te doen (kom ik zo op). Je belt dan kosteloos en verbruikt dus geen belminuten waardoor je een goedkoper abonnement kunt nemen.

SMS is in mijn abonnement al gratis omdat mensen toch ook de mogelijkheid hebben vele andere gratis berichten diensten te gebruiken zoals whatsapp e.d. Ik gebruik mijn telefoon meer als computer dan als telefoon, dus is voor mij een groot beeldscherm van belang.

Ook moet je bedenken hoe je het internet gaat gebruiken. Wil je de internet toegang van je provider (pakket) veel gebruiken of zit je toch vaak in de buurt van een open WiFi netwerk?

VOIP (Voice Over ip)
In goed Nederlands is dat met elkaar praten met het internet als medium die het datavervoer (je stem) verzorgt. Dat kan bijvoorbeeld met Skype en hiervan wil ik even een misverstand uit de weg ruimen. Bij Skype bel je gratis van computer naar computer en betaal je van telefoon naar computer of van telefoon naar telefoon. Zo wordt het gezegd en zo is het ook maar veel mensen vergeten dat hun smartphone een computer en een telefoon in één zijn. Hebben twee mensen dus de app van Skype op hun smartphone staan en gebruiken ze die dan bellen ze van computer naar computer en dat is dus gratis. Dit laatste dan natuurlijk alleen als de internet verbinding die je gebruikt niet per Mb betaald moet worden.

Dus kort samengevat:
Met Skype of een andere app is het bellen via een WiFi verbinding gratis, mits de ander ook Skype of die ander app gebruikt.

Internet toegang
In vrijwel ieder abonnement zit tegenwoordig een aantal Mb internet gebruik. Ik heb in mijn telefoon aangegeven dat dit niet aangesproken mag worden zonder mijn toestemming. In het algemeen heb ik wel een WiFi in de buurt en anders wacht ik wel even tot er één in de buurt is. Vraag jezelf dus even af of je veel of weinig van je pakket gegevens gebruik gaat maken. Over het algemeen is het raadzaam met een zo klein mogelijk pakket te beginnen. Je kunt altijd omhoog met de kanttekening dat in sommige contracten dan de aanbieding waar je gebruik van maakt vervalt. Ook daarop moet dus weer gelet worden.

Computer
Bij de aanschaf van je telefoon koop je ook een computer. Smartphone is dus de combinatie telefoon en computer. Ook hier is het van belang voor jezelf duidelijk te hebben wat je van deze computer verwacht. Op die computer staan bij aanschaf een aantal apps (programma’s) zoals een foto c.q. video camera, een webbrowser etc. Wil je intensief gebruik gaan maken van bijvoorbeeld foto of video mogelijkheden of van andere zware apps, dan gaan geheugen capaciteit en processor snelheid van de telefoon een grote rol spelen. Ga je de computer veel gebruiken dan is de human interface (toetsenbord, spraakherkenning, swype etc.) ook weer heel belangrijk.

Hiermee geef je opdrachten aan de computer zoals het opstarten van een app, de bediening van je camera, het schrijven en versturen van een bericht etc. Ikzelf wil hiervoor een touchscreen dat zo groot mogelijk is maar wel in mijn zak past.
Mijn dochter heeft een Blackberry Bold met een echt toetsenbord. Het nadeel daarvan is dat deze ook ruimte in beslag neemt als je hem niet gebruikt. En voor mij is het nadeel dat ik telkens uit gewoonte op dat scherm zit te tikken terwijl het geen touchscreen is.

Provider (aanbieder)
Als je dit op een rijtje hebt kan je een provider gaan zoeken. Het betaald zich uit om hier even een middag voor uit te trekken. Niet alleen in geld maar ook in kennis. In mijn geval ontdekte ik 180 euro verschil (zelfde toestel zelfde voorwaarden) tussen twee aanbieders die 100 meter uit elkaar zaten.

De telefoon / computer
Een belangrijk onderdeel dat bepalend is voor je keus is het besturingssysteem. Android natuurlijk! Android is van Google en is open source. Het open source principe komt uit de Linux wereld waar men ervan uitgaat dat besturingssystemen gratis en voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Een aantal merken gingen hier, samen met Google, al gelijk in mee in de OHA (Open Handset Alliance), anderen volgden. Pas hebben ook Motorola en Blackberry aangegeven naar Android te gaan. Met andere systemen zoals de iPhone ben je met handen en voeten gebonden aan dat bedrijf en die telefoon. Android dus!

Nog een aandachtspunt is de toegang tot het besturingssysteem:
Ben je van plan zelf in het besturingssysteem dingen te gaan doen of wil je apps zoals Titanium backup gebruiken die root toegang vragen let dan op. Telefoon fabrikanten sluiten deze mogelijkheden af vanwege de gevaren die het met zich meebrengt als mensen daar aan de slag gaan. Acer, las ik gisteren, zet het open als je een verklaring ondertekend dat je afstand doet van je garantie. Dat gaat in ieder geval de goede kant op. Volgens mij is het alleen terecht als je afstand doet van je software garantie. Ja, je kan je hardware softwarematig kapot maken maar dan moet je behoorlijk je best doen.

Het is dus raadzaam te weten wat je wilt voordat je een telefoon gaat kopen en op zoek te gaan naar een telefoon en/of abonnement dat zo goed mogelijk bij jouw wensen past. Het is ook aan te bevelen op die punten die voor jou heel belangrijk zijn even een uurtje te gaan Googlen. Je leert altijd bij en vergroot de kans dat je straks geen spijt hebt van je keus.

Redactie

Op de redactie bieden we alle schrijvers bij Androidics de kans om algemeen nieuws over Android te plaatsen. Wil je onze redactie versterken? Mail dan naar omiwebdesigninfo[at]gmail.com

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.