Dit Zijn De Oorzaken Van Een Trage Wi-Fi-verbinding

trage-wifi-verbindingInternet, en met name Wi-Fi, is iets waar we tegenwoordig niet meer zonder kunnen. Een trage Wi-Fi-verbinding zorgt dan ook al snel voor ergernissen wanneer je bijvoorbeeld een film aan het streamen bent, een vliegticket wilt boeken of gewoon even je email wilt checken. Een trage Wi-Fi-verbinding kan verschillende oorzaken hebben en soms is de oplossing zeer eenvoudig. In dit artikel gaan we hier wat diepen op in.

Slecht Bereik Wi-Fi
Een trage internetverbinding is vaak de oorzaak van de afstand tot de modem of router. Een modem of router heeft namelijk maar een beperkt bereik. Het internet kan nog zo snel zijn, maar als je te ver van de router of modem vandaan zit dan is het bereik slecht en zal je merken dat het internet op je apparaat trager is dan op apparaten die dichter bij de modem of router staan.

Het is daarom aan te raden om de modem of router te plaatsen op een strategische plek, bijvoorbeeld op de tweede verdieping van een huis met drie verdiepingen. Hierdoor is het Wi-Fi-signaal op de eerste en derde verdieping even sterk. Mocht je op bepaalde plekken in huis, of misschien in de tuin, toch nog een slecht bereik hebben, dan is het aan te raden om een Wi-Fi-versterker aan te schaffen. Een Wi-Fi-versterker plaats je in een stopcontact en zal het Wi-Fi-signaal van je router versterken, waardoor het bereik groter zal worden. Een Wi-Fi-versterker hoeft tegenwoordig niet meer dan 10 euro te kosten.

Traag internet van de provider
Soms is de oorzaak zeer eenvoudig, de internetsnelheid is simpelweg niet snel genoeg voor al je apparaten in huis. Veel mensen gebruiken namelijk meerdere laptops of pc’s, meerdere mobiele apparaten, eventueel een TV Box of misschien zelfs beveiligingscamera’s die zijn verbonden met het internet. Al deze apparaten kunnen gezamenlijk veel vragen van een netwerk.

Ervaar je traag internet op vrijwel al je apparaten, dan is het misschien verstandig om te veranderen van provider of om je huidige pakket op te waarderen naar een snellere internetbundel. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een Alles-in-1 pakket van Telfort, waarbij je voor 30 euro per maand niet alleen snel internet ontvangt, maar ook interactieve TV en vast bellen.

Trage Wi-Fi-verbinding op een smartphone of tablet
Soms komt het voor dat je een prima Wi-Fi-verbinding hebt op je laptop, pc en andere toestellen, maar niet op je Android-smartphone of tablet. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Achtergrond-applicaties
Het kan zo zijn dat je applicaties op je smartphone hebt geïnstalleerd die op de achtergrond constant informatie uploaden en downloaden. Hierdoor kan bijvoorbeeld de YouTube-app of webbrowser traag reageren terwijl je zonder dat je het weet eigenlijk gewoon een snelle en stabiele verbinding hebt met het Wi-Fi-netwerk. De applicaties op de achtergrond nemen echter veel van de snelheid in beslag.

Je kunt in de instellingen op je toestel zien welke applicaties actief zijn op de achtergrond. Ook kun je in de WLAN-instellingen op je smartphone controleren welke apps veel data verbruiken. Hierdoor is het eenvoudig te achterhalen welke applicaties te veel bandbreedte innemen en dus mogelijk de oorzaak zijn van de trage Wi-Fi- verbinding.

Oude Wi-Fi-ondersteuning (2,4GHz vs. 5Ghz)
Iets waar de meeste mensen niet aan denken, maar een veel voorkomende oorzaak is van trage Wi-Fi op mobiele apparaten, is ondersteuning (of juist het ontbreken ervan) van de juiste wifistandaarden.

2,4GHz
De veelgebruikte en al oude Wi-Fi b/g/n standaard maakt voornamelijk gebruik van de 2,4GHz frequentieband. Op deze frequentieband zitten naast Wi-Fi-netwerken ook babyfoons, draadloze deurbellen, garage afstandsbedieningen en meer. In de 2,4GHz band zijn echter slechts 13 kanalen beschikbaar, die elkaar ook nog eens overlappen.

In steden zijn op een klein oppervlak vaak tientallen Wi-Fi-netwerken actief terwijl dezelfde frequentieband door verschillende andere apparaten gebruikt worden. Al deze verschillende verbindingen kunnen elkaar storen, wat resulteert in slecht ontvangst of trage Wi-Fi op de 2,4GHz frequentieband.

5GHz
De nieuwere Wi-Fi a / ac standaard maakt gebruik van de 5GHz frequentieband. Op deze frequentie zitten een stuk minder apparaten, waardoor de kans op storing een stuk kleiner is. Ook is er meer capaciteit beschikbaar en overlappen Wi-Fi kanalen elkaar niet meer. Het bereik van 5GHz is wel korter dan de 2,4GHz frequentieband, maar de routers met 5GHz ondersteuning mogen frequenties op een hoger vermogen uitzenden.

Het kan dus veel schelen als je een smartphone hebt die is voorzien van recentere Wi- Fi a of Wi-Fi ac ondersteuning. De meeste mensen in Nederland hebben namelijk wel een router met ondersteuning voor deze standaarden, maar een smartphone met alleen ondersteuning voor de oudere Wi-Fi b/g/n. Bij de aanschaf van een nieuwe smartphone raden wij daarom aan om even te controleren welke Wi-Fi-standaard de smartphone ondersteunt.

Heb je last van Wi-Fi-problemen en hebben wij je met dit artikel kunnen helpen, of heb je zelf een andere oorzaak gevonden, laat het dan weten in een reactie hieronder.

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.