Hoeveel Camera’s Heeft Een Smartphone Echt Nodig?

Samsung-Galaxy-A9-cameraWe zien een nieuwe trend in de smartphone industrie. Eerst werden toestellen alsmaar groter, vervolgens werden de schermranden steeds dunner, daarna kwam de veelbesproken ‘notch’ en nu brengen fabrikanten smartphones met soms wel vijf camera’s op de markt. Waar zijn al deze extra camera’s goed voor en hoeveel is genoeg?

Waar fabrikanten in het verleden vooral wilden uitblinken met zoveel mogelijk megapixels, doen fabrikanten dit nu met zoveel mogelijk camera’s. Want laten we eerlijk zijn, twee camera’s klinkt beter dan één camera. De extra camera’s op smartphones heeft overigens wel een toegevoegde waarde. Neem nou bijvoorbeeld de dual-camera’s die we tegenwoordig op veel toestellen tegenkomen. Deze bestaat meestal uit één camera met een hoge resolutie en één camera met een lage resolutie. De camera met de lagere resolutie helpt bij het creëren van een diepte-effect “bokeh” of bij het maken van foto’s in donkere omgevingen.

Soms voegt een fabrikant echter een derde camera toe. Dit is in veel gevallen een zogeheten telelens. Met een telelens kun je inzoomen zonder kwaliteit te verliezen. Kortom, er zijn verschillende toevoegingen die één of zelfs twee extra lenzen met zich meebrengen.

Toch zijn er fabrikanten die vinden dat drie camera’s aan de achterzijde niet voldoende is. Neem bijvoorbeeld de Samsung Galaxy A9 met vier camera’s op de achterzijde. Dit nieuwe toestel is sinds kort in Nederland verkrijgbaar en is uitgerust met een 24 megapixel reguliere lens, een 8 megapixel groothoeklens, een 10 megapixel telelens en een lens voor het meten van de diepte. Deze combinatie van lenzen zorgt ervoor dat je in alle situaties foto’s kunt maken. Wil je inzoomen, dan gebruikt de camera de telelens. Wil je een grote groepsfoto maken of een landschap fotograferen, dan gebruikt de camera de groothoeklens.

Mocht je interesse hebben in deze opmerkelijke smartphone, dan kun je de Samsung Galaxy A9 met een abonnement aanschaffen vanaf €26,50 p.m. Los krijgt de smartphone een adviesprijs mee van 599 euro.

Mocht je vier camera’s aan de achterzijde al veel vinden, dan zul je opkijken van een LG-patent waarbij de fabrikant een smartphonecamera met 16 lenzen beschrijft. In dit geval zouden de extra lenzen gebruikt kunnen worden voor gezichtsherkenning, het uitknippen van personen uit afbeeldingen en het maken van 3D-scans die je via swipe-bewegingen kunt bewegen.

Zoals we net al aangaven kunnen extra lenzen verschillende handige functies toevoegen aan de camera van een smartphone. Dat je echter niet altijd meerdere lenzen nodig om betere foto’s te maken bewijst Google met de Pixel 2 en Pixel 2 XL, die bij cameravergelijkingen meestal als één van de beste uit de bus komen. Ondanks de indrukwekkende resultaten beschikken deze toestellen maar over één lens aan de achterkant. Dit geeft dus wel aan dat de kwaliteit van een lens en de camera-software op de smartphone minstens zo belangrijk zijn.

Uiteindelijk kunnen we concluderen dat meer lenzen niet altijd gelijk staat aan betere kwaliteit foto’s. De extra lenzen zijn vooral handig voor extra functies, zoals het inzoomen, het maken van bredere foto’s en het creëren van een diepte-effect. Wanneer je een smartphone koopt moet je dus niet simpelweg het aantal lenzen tellen, maar ook onderzoeken waar deze lenzen voor worden gebruikt en of de reguliere lens in staat is om mooie foto’s te maken.

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.