Hoe kun je de websitesnelheid voor Android apparaten verhogen?

android-browsersBij het ontwikkelen van websites wordt vaak gekeken naar de snelheid op desktops, terwijl de snelheid op mobiel steeds belangrijker wordt. Google is zelfs al zo ver dat ze aan ‘mobile first indexing’ doen, wat betekent dat mobiele pagina’s eerst worden geïndexeerd en de rankings daarna bepaald worden. Het is dus essentieel dat de website snel is en goed werkt op mobiele schermen. Maar hoe zorg je voor een snelle en professionele website voor Android apparaten?

Optimaliseer afbeeldingen
Afbeeldingen zijn een echte boosdoener wanneer het aankomt op websitesnelheid. Een scherpe afbeelding heeft al snel een grootte van 2MB tot 10MB, waardoor websites erg traag gaan laden en de data van de gebruiker zeer snel op kan gaan. Houdt hier dus altijd rekening mee en verklein afbeeldingen tot een grootte van 500kb tot 1 MB. Hiervoor kun je Photoshop gebruiken, maar er zijn ook allerlei gratis tools op het internet te vinden.

Houdt de cache leeg
De cache is het tijdelijk geheugen van een apparaat zoals een laptop of een smartphone. In de browser betekent dit dat bepaalde gegevens worden opgeslagen, zodat de website bij een volgend bezoek sneller kan laden. Wanneer deze cache volloopt is er een probleem, want dan wordt de website erg traag. Daarom is het dus belangrijk dat de cache altijd minimaal gevuld blijft, maar hoe zorg je daarvoor?

Ten eerste kun je als website eigenaar 2 plug-ins gebruiken voor WordPress om de cache leeg te houden. WP Rocket is een betaalde en zeer betrouwbare plug-in voor het leeg houden van de cache. W3 Total cache is een gratis plug-in en doet het voor kleinere websites ook prima.

Als gebruiker kun je zelf de cache van jouw browser legen bij de (geavanceerde) instellingen. Vaak volstaat het om alle browser data (behalve eventueel cookies) te wissen. De browser zal dan weer sneller worden.

CSS minimaliseren
CSS, of ‘Cascading Style Sheet’, wordt gebruikt voor de styling van websites. Kleuren, vormen en groottes worden via CSS geprogrammeerd en uitgevoerd. Normaal gesproken wordt deze code onder elkaar geprogrammeerd. Voor iedere regel een ander stukje code. Hierdoor wordt de code veel groter dan noodzakelijk, want elke gebruikte Enter neemt een plaats in in de code. Door deze code zoveel mogelijk op 1 regel te schrijven, blijft er minder code over. Door de code te minimaliseren wordt de website sneller en verbruikt de website minder data voor de gebruiker.

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.