Qualcomm Krijgt 242 Miljoen Boete Vanwege Machtsmisbruik

QualcommDe Europese Commissie heeft het Amerikaanse bedrijf Qualcomm een boete gegeven voor machtsmisbruik, omdat Qualcomm zijn 3g-chipsets onder de kostprijs verkocht om concurrentie uit te schakelen.

De boete bedraagt in totaal 242.042.000 euro. Dit is 1,27 procent van Qualcomm’s omzet in 2018. Qualcomm heeft zich tussen half 2009 en half 2011 schuldig gemaakt aan predatory pricing. Dit wil zeggen dat het bedrijf met opzet 3g-chipsets onder de kostprijs heeft verkocht om de concurrentie uit te schakelen. Qualcomm had al een dominante positie voor umts-chipsets en had 60 procent van de markt in handen. Dit was drie keer groter dan Qualcomm’s grootste concurrent Icera. Toen Icera toch dreigde een grotere concurrent te worden besloot Qualcomm om drie van zijn umts-chipsets onder de kostprijs aan Huawei en ZTE te verkopen. Dit gedrag zou de concurrentie en innovatie op de markt benadeeld hebben en beperkte de keuze voor consumenten.

Qualcomm is regelmatig in opspraak gekomen vanwege machtsmisbruik. Het bedrijf heeft om vergelijkbare redenen eerder al eens boetes gekregen in Amerika, China, Zuid-Korea en Taiwan. Vorig jaar kreeg het bedrijf in Europa al een boete van 997 miljoen euro, omdat Qualcomm miljarden aan Apple betaalde om de leverancier van modems voor de iPhone en iPad te mogen zijn.

via [tweakers]

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.