Qualcomm Krijgt 1 Miljard Boete Voor Misbruik Marktpositie

qualcommDe Europese Commissie heeft Qualcomm een boete opgelegd van bijna 1 miljard euro. Qualcomm ontvangt deze boete omdat de Amerikaanse chipfabrikant misbruik zou hebben gemaakt van zijn marktpositie.

Qualcomm heeft concurrenten tussen 2011 en 2016 uitgesloten op de markt voor bepaalde chipsets, aldus EU-commissaris Margrethe Vestager. Qualcomm zou een overeenkomst hebben gesloten met Apple, waarin staat dat Apple voor iPhones en iPads geen chipsets van andere fabrikanten mag gebruiken. Hiervoor zou Qualcomm miljarden hebben betaald.

Door deze deal kregen concurrenten van Qualcomm geen eerlijke kans om te kunnen concurreren, omdat Apple één van de grootste afnemers van mobiele chipsets is. “Het gedrag van Qualcomm ontnam consumenten en andere bedrijven een grotere keuzemogelijkheid en innovatie“, aldus de verklaring van Vestager. “Grote fabrikanten hebben een speciale verantwoordelijkheid om hun sterke marktpositie niet te misbruiken door concurrentie in te perken.

Volgens de Europese Commissie zou Apple serieus hebben overwogen om chipsets van Intel te gebruiken, maar vanwege de afspraak met Qualcomm heeft Apple dit toch niet gedaan. Nadat de overeenkomst eind 2016 verliep besloot Apple alsnog gedeeltelijk over te stappen op chipsets van Intel.

De boete van 997 miljoen euro komt neer op 4,9 procent van Qualcomms totale omzet in 2017. Qualcomm gaat in beroep tegen het besluit van de Europese Commissie. “Wij hebben er vertrouwen in dat de overeenkomst niet in strijd was met EU-regels, of de concurrentie in de markt heeft verstoord ten nadele van onze Europese klanten.” “Wij hebben een sterke zaak om het vonnis juridisch te laten toetsen en zullen dat proces onmiddellijk in gang zetten.

via [geekworld & nu.nl]

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.