“Huawei Werkte Jarenlang Aan Noord-Korea’s 3G-netwerk”

HuaweiThe Washington Post beweert gelekte documenten in handen te hebben waaruit zou blijken dat Huawei tussen 2008 en 2016 in het geheim heeft gewerkt aan het opzetten van een 3G-netwerk in Noord-Korea.

The Washington Post laat weten dat ze zowel gelekte documenten als verklaringen van anonieme klokkenluiders hebben ontvangen, waaruit kan worden opgemaakt dat Huawei een lange tijd heeft gewerkt aan de bouw van een 3G-netwerk in Noord-Korea. Kim Jong-Il zou in 2006 zelfs het hoofdkwartier van Huawei in Shenzhen hebben bezocht. Deze ontmoeting vond plaats nadat in Noord-Korea de provider Koryolink werd opgericht.

Voor Noord-Korea was het in die tijd moeilijk om een partner te vinden die kon helpen bij het opzetten van een eigen 3G-netwerk, maar wist uiteindelijk een deal te sluiten met de Chinese bedrijven Huawei en Panda International. Panda International nam de logistieke kant van de werkzaamheden op zich, terwijl Huawei de rest deed.

Als Huawei inderdaad apparatuur met Amerikaanse onderdelen heeft geleverd aan Noord-Korea, dan zou dat onwettig zijn in de Verenigde Staten. Panda International stond in 2014 in Amerika namelijk op de zogeheten ‘Entity List’, een zwarte lijst voor bedrijven waarmee Amerikaanse bedrijven geen zaken mogen doen. Daarnaast is het verhandelen van Amerikaanse goederen of diensten naar landen als Syrië, Iran en Noord-Korea verboden.

Een woordvoerder van Huawei wilde niet op specifieke vragen ingaan, maar gaf wel aan dat het bedrijf “geen zakelijke aanwezigheid” heeft in Noord-Korea.

Huawei is volledig toegewijd om volledig conform te zijn met alle toegepaste wetgevingen en regelgeving in alle landen waar we actief zijn. Dat is inclusief alle maatregelen omtrent export en regelgeving van sancties, afkomstig uit de Verenigde Naties, Verenigde Staten en de Europese Unie.

De Verenigde Staten doet al langer onderzoek naar de mogelijke connectie tussen Huawei en Noord-Korea.

via [AW]

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.