Review Teufel Real Blue NC Headset

Teufel-Real-Blue-NC-Review-4Teufel is een Duits merk dat kwalitatief goede audioproducten op de markt brengt. Wij hebben de afgelopen jaren al verschillende headsets van dit merk mogen testen. Dit keer hebben wij de Real Blue NC getest, een over-ear headset met noise cancelling en een lange accuduur. In deze review lees je ons oordeel.

Inhoud
Teufel-Real-Blue-NC-Review-2Na verschillende Teufel-headsets te hebben geopend is ons opgevallen dat Teufel vaak een stevige soft-case meelevert met de headsets van het bedrijf. Dit is bij de Real Blue NC niet anders. In de verpakking vinden we naast de headset namelijk een 3.5mm-kabel, een usb-kabel, een vliegtuigadapter, een opbergdoos voor de headset en een klein opbergzakje voor de kabels en de vliegtuigadapter. Dit zakje kun je met klittenband vastplakken aan de binnenkant van de opbergdoos. Ook zit er een korte gebruikershandleiding in de verpakking.

Design / Bouwkwaliteit
De Teufel Real Blue NC is de opvolger van de Mute BT, een headset waar wij eerder al eens een review over hebben geschreven. De headset komt in eenzelfde opberg-case als de Mute BT, met daarin een klein zakje voor de kabels en accessoires. Het design van de headset zelf is echter wel flink aangepast. De Mute BT heeft namelijk een rustig design met ronde afwerkingen, terwijl de Real Blue NC een strakker en stoerder uiterlijk heeft gekregen. Persoonlijk vind ik het nieuwe design een stuk mooier. Ook passen de gebruikte kleuren (zwart en rood) beter bij het merk Teufel.

Teufel-Real-Blue-NC-Review-3

De headset voelt stevig aan en de kunststof oorschelpen zitten prettig om de oren en sluiten goed af. Ook tijdens lange sessies gaan de oorschelpen, mede door het lichte gewicht (260 gram), niet irriteren. De hoofdband is weer voorzien van een rubberen kussen voor prettig draagcomfort. De hoofdband is daarnaast erg flexibel, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken wanneer je de oorschelpen van elkaar trekt om de headset op je hoofd te plaatsen.

Teufel-Real-Blue-NC-Review

In de rechteroorschelp heeft Teufel een touchpad ingebouwd waarmee je de headset kunt bedienen. Het bedienen van deze touch-controles is even een handigheidje waar aan je moet wennen. Aan deze kant vinden we ook de bluetooth pairing-knop, een klepje met daarachter de usb-poort waarmee je de headset kunt opladen en een 3.5mm-aansluiting. Aan de linkerkant zit een schakelaar waarmee je Noise Cancelling “NC” aan en uit kunt schakelen. 

In tegenstelling tot de Mute BT is het overigens niet meer mogelijk om de accu te vervangen. Dit is voor mij persoonlijk echter geen enkel probleem, omdat ik dit ook niet deed bij de Mute BT en omdat de accuduur al erg lang is. Maar mocht je in het bezit zijn van de Mute BT en regelmatig de accu vervangen, dan is dit echter wel een punt om rekenen mee te houden.

Functies / Geluidskwaliteit
De Real Blue NC is een draadloze headset en heeft ondersteuning voor Bluetooth 4.0. Het koppelen via bluetooth met een smartphone werkt zeer eenvoudig en snel. De headset geeft d.m.v. geluid (stem) aan wanneer je verbonden bent of wanneer de headset wordt uitgeschakeld. Tijdens het testen zijn wij geen problemen tegengekomen met de bluetooth-verbinding.

Geluid
Over het geluid kunnen we kort en krachtig zijn, de headset levert namelijk prachtig en vol geluid. Om wat specifieker te zijn. De headset sluit goed af, waardoor je naar muziek kunt luisteren zonder gestoord te worden door omgevingsgeluiden. Zonder ANC ingeschakeld is de geluidsbeleving plezierig en zuiver, maar Bass-liefhebbers zoeken waarschijnlijk naar wat meer kracht in de lage tonen.

Teufel-Real-Blue-NC-Review-7

Voor meer luisterplezier heeft Teufel de Real Blue NC echter voorzien van Active Noise Cancelling (ANC). Wanneer je ANC inschakelt zal de headset met behulp van geluidsgolven geruis van de omgeving wegfilteren. Dit is bijvoorbeeld plezierig wanneer je in het vliegtuig zit of met de trein reist. Daarnaast zijn mid-tonen minder dominant aanwezig en zullen lage tonen juist wat worden opgekrikt wanneer je ANC hebt ingeschakeld. Dit zorgt voor een extra punch in de Bass.

Wanneer je ANC uitschakelt zijn dus vooral de mid-tonen en high-tonen goed te horen, terwijl je met ANC ingeschakeld juist meer kunt genieten van de Bass. In beide gevallen is het geluid erg zuiver en voor een headset met een prijskaartje van onder de 200 euro is het effect van de NC-functie erg goed.

Bediening
Zoals we eerder al aangeven beschikt de headset over touch-bediening. Hiermee kun je muziek overslaan met een korte veeg-beweging of muziek doorspoelen met een veeg-beweging zonder dat je je vinger van het touchpaneel haalt. Ook kun je de volume aanpassen met veeg-bewegingen naar boven of beneden, of de spraakassistent opstarten met een lange druk in het midden van het touchpaneel.

Teufel-Real-Blue-NC-Review-6

Je zult in het begin waarschijnlijk even moeten wennen aan deze bediening, omdat je geen fysieke knoppen voelt en dus moet zoeken naar de ideale locaties. Je krijgt de bediening echter snel onder de knie. Na de headset één of twee dagen te gebruiken hoef je niet meer na te denken over waar je je vinger moet plaatsen.

Let er overigens wel op dat deze touch-bediening niet meer werkt wanneer je de headset aansluit via de 3,5mm-kabel in plaats van bluetooth. Dit bedieningspaneel schakelt namelijk uit wanneer je de headset bedraad gebruikt.

Accuduur
Eén van de grootste voordelen van het gebruik van de 3.5mm-kabel is de verlengde accuduur. Je kunt namelijk ongelimiteerd luisteren naar muziek wanneer je de headset aansluit via de meegeleverde kabel. Zelfs met ANC ingeschakeld kun je de headset alsnog 60 uur gebruiken op één acculading. Draadloos kun je 30 uur genieten van muziek, maar wanneer je zowel bluetooth als ANC inschakelt dan gaat de accu iets minder dan 25 uur mee.

Conclusie (Voordelen / Nadelen)
De Teufel Blue NC is een lichte headset die dankzij de meegeleverde opbergdoos zo de tas in kan om mee te nemen naar school, werk of vakantie. De headset sluit goed af en zit comfortabel op het hoofd, ook tijdens langere luistersessies. Omgevingsgeluiden worden goed geblokkeerd, maar mocht je toch nog last hebben van irritante omgevingsgeluiden, zoals bijvoorbeeld het geluid van de vliegtuigmotoren, het geruis in de trein of geluiden op het kantoor, dan kun je de Actieve Noise-Cancelling inschakelen. Deze functie zal een groot gedeelte van de omgevingsgeluiden wegfilteren, zodat je nog beter kunt genieten van de muziek.

Teufel-Real-Blue-NC-Review-8

De headset gaat met zijn tijd mee en beschikt over zogeheten touchbediening. De eerste één a twee dagen zul je waarschijnlijk even moeten wennen aan deze bediening, maar uiteindelijk spreekt het voor zich. De headset heeft verder een strak uiterlijk en beschikt over een flinke accu, waarmee je maar liefst 30 uur naar muziek kunt luisteren voordat de headset weer aan de lader moet. De Teufel Real Blue NC kost momenteel € 199,99.

Voordelen
– prachtig geluid
– Active Noice-Cancelling
– zit comfortabel om de oren
– mooi design en degelijke bouwkwaliteit
– lange accuduur
– stevige hoes voor transport

Nadelen
– de touchbediening is even wennen
– geen AptX-codec

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.